Sve bruji o oštećenju plinovoda "Sjeverni tok", a zadnja novost je da je oštećen i na četvrtom mjestu.

Neke pametne glave su mudro "dijagnosticirale" da je to sabotaža (diverzija kako ja to nazivam), pa se silno nagađa kako i tko je to napravio. Uglavnom zasada se još nisu javili pravi stručnjaci jer i sami nisu stigli sve pregledati, a da se zasigurno već dobrano istražuje budimo više nego sigurni.
Tako se za sada od "velikih" stručnjaka nagađa: podmornica doronila i obavila "rađu", podvodni dronovi to uradili. Pa doronili diverzanti postavili eksploziv i oštetili mislim Fi 140 cm cijevi plinovoda.
Tako i ja kao neki samozvani veliki "stručnjak" mislim slično, ali isto mislim da neka velika podmornica nije doronila do plinovoda iako se spominje da su se neke ruske motale tamo negdje okolo naokolo.
Pa si mislim na mnogo malih diverzantskih, koje pak imaju sve iole ozbiljnije mornarice (jednu sam prije par tjedana malo opisao), da se takvom ili takvim sličnnim neotkriveno (jer su premazane slojem za neotkrivanje od PEL-ova) iskrcale diverzante, pa ih nakon toga ukrcale i nestale, a daljinski se detoniralo

.
A tko, e to se i dalje nagađa. Konačno sam pročitao da je netko spominjao i Amere, skoro pa nevjerojatno

, ali ipak danas se zbog profita prave grozne svinjarije.
Nadam se da će se ipak doznati prava istina, ako ne odmah, onda kad tad.
U svakom slučaju to se dade popraviti, ali nažalost ne lako i ne tako brzo, naravno skupo "ko svetog Petra kajgana".
To što je skupo, Nijemcima svejedno ionako tiskara novca radi punom parom (bi mi muda orlova dobili tamo neke silne milijarde da ih nisu natiskali), a kad je Euro toliko "skliznuo", dva tri postotka više nije greda.
Nego za tehnički zainteresirane, pogledajte jednu od metoda popravljanja oštećenog plinovoda prije sedam godina na drugoj strani zemljane kugle, Jakarta plinovoda.
Veoma dobar i zanimljiv video:
Reparier Jakarta-Pipeline