Najosnovnija oprema kuhinje

Autor Mala od portala, Prosinac 09, 2012, 06:22:00 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Nekoliko savjeta i vaše iskustvo o tome kakvo kuhalo je najprakti?nije na brodu, ali i kakvu hranu je najzgodnije pripremati. Koja se vrsta hrane (posebno svježe vo?e i povr?e) najbolje ?uva na brodu i na koji na?in ?e najdulje ostati svježa? Isplati li se stvarati zalihe?
Sli?na je tema ve? bila otvorena u drugoj rubrici, no ne bi bilo loše skupiti na jednom mjestu sva iskustva.
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

estan

Najbolje je imati pravo brodsko ljuljaju?e kuhalo, izra?eno od prokroma, s dva ili tri plinska plamenika i pe?nicom, dvostruki sudoper i frižider od 50 l te dovoljnu radnu površinu za pripremu hrane. Me?utim, za ovako nešto treba imati brod od bar 10 m. U manjim plovilima, previše  prostrana kuhinja , a pogotovo preveliko kuhalo oduzimaju prostor za druge sadržaje i ?ine brod, pogotovo jedrilicu više nekomotnim, nego komotnim plovilom za duži boravak. Šta bi bilo osnovno? Pa imati bilo kakvo upotrebljivo kuhalo, sve drugo se da riješiti ili improvizirati. Su?e se može prati i u moru. Ipak, bolje je imati bar mali sudoper. Zna?i, minimum za nekakvu udobnu ?itu bi bio, kuhalo po mogu?nosti s dva plamenika (može pro?i i s jednim) i nekakav bar mali sudoper, te površina za pripremu hrane, bar mala uz kuhalo, a za pomo? je tu stol u kabini ako ga ima. Kuhalo može biti na onoj bombici (plinskoj), na alkohol, petrolej, zavidano na plinskoj boci ili s odvojenom plinskom bocom. Sva rješenja su dobra, ovisno o plovilu. Kod vrlo malih jedrilica najbolje je ono na bombici ili malo špiritno kuhalo. Što brod postaje ve?i, treba više pažnje posvetiti kuhinji i njezinoj opremi i to nije stvar na kojoj bi se prvo štedjelo. Doduše, kuhalo ne mora uvijek biti pravo brodsko, može biti i obi?no s naknadno postavljenim drža?ima za te?e (šerpe) i lonce, koji se mogu izraditi u sam svoj majstor verziji, ili, kako sam ja napravio, skinuti ih i prilagoditi sa starog neispravnog pravog brodskog kuhala. Frižider nije neophodan, ali je jako dobra i korisna stvar. Najbolji je onaj koji može radit na temperaturama od plus pet do minus dvadeset stupnjeva (s potenciometrom) te na vanjsku 220 V i brodsku 12 V struju. Ipak, takvi su dosta skupi, ali da se nekad nabaviti dobar polovni, samo za to treba imati i malo sre?e. Ina?e, dosta hrane, da se ?uvati u brodskim santinama, ispod vodene površine. Tu ?e vrlo dugo opstati, vo?e, povr?e, naro?ito krumpir, jaja, mlijeko, jogurti i dosta toga drugog. Samo, nemojte zaboraviti nešto od toga, ako poslije sezone izvu?ete brod na suho. Kad jednog dana otvorite kabinu, moglo bi vam se desiti da padnete u nesvjest od smrada ili da vas iznenadi cvije?e (krumpirov cvijet) koje izbija ispod pajoli i kroz brodski namještaj. Tako?er, dobra hrana za brod su razni sirevi, znaju se lijepo održati i kad se neko vrijeme zaborave u brodu. Meso i rubu kupovati (ili loviti) frišku, a samo ako imate vrlo snažne akumulatore ili možda brodski agregat, ?uvati u frižideru koji ima mogu?nost zamrzavanja. Ja na svojoj 6,75 m dugoj jedrilici imam frižider 30 l s mogu?noš?u podešavanja temperature od 5 do minus dvadeset stupnjeva, ali ga koristim samo u luci, jer baterija od 55 AH ne bi baš dugo izdržala pogone?i ga. Zato smrznem nekoliko boca s vodom prije polaska i one mi drže svježinu u frižideru nekoliko dana. Nakon toga, slažem hranu u santine, a ako se negdje privežem gdje imam struju, ponovno zamrznem frižider (napominjem da mi motor ne puni bateriju).

mirjo

pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
kuhati u navigaciji i imati neograni?en izvor na špini - neprocjenjivo

paagus

Citat: mirjo  u Prosinac 10, 2012, 05:11:15 POSLIJEPODNE
pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
Kako složiti pumpu za morsku vodu u sudoperu, a ne napravit još jednu bužu na trupu ?  Ve? imam 4 ventila . . .  ???
Paagus

Eventum

paagus,
vjeruj, ova vrijedi još jednog bušenja
;)

Mala od portala

Citat: mirjo  u Prosinac 10, 2012, 05:11:15 POSLIJEPODNE

Potpisujem, Mirjo, voda u sudoperu, i to u neograni?enim koli?inama, makar i slana - je zakon!

A buža    :daydream:  bojim se da bez nje ne ide   anim64
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Eventum

rekli su iskusni da za 6 osoba na brodu treba imati:
    •   Veliki plitki lonac s poklopcem (F 24 ili ?ak F 26 x 10 cm) - što širi to bolji, ali je ipak njegova veli?ina odre?ena veli?inom brodskog štednjaka. Ovakav lonac je meni nezamjenjiva oprema, prije svega za kuhanje brudeta i gregada, a posebno za prženje. Pržiti ribu u tavi zna?i ?iš?enja cijelog prostora oko štednjaka. A ukoliko se riba prži u ovakvom loncu ?iš?enja je neusporedivo manje.
    •   Visoki lonac s poklopcem (F 22 x 20 cm) - i on je nezamjenjiv. Jedno od naj?eš?ih jela koje se kuha na brodu je tjestenina s raznim umacima, a visoki lonac je idealan za kuhanje tjestenine, ali i za kuhanje krumpira, povr?a, juhe itd.
    •   Niski lonac s poklopcem (F 22 x 10 cm) - idealan za umake, rižota, tingule, paprikaše i sl.
    •   Niski lonac s poklopcem (F 18 x 10 cm) - posuda za kuhanje ?aja ili crne kave kada na brod do?e ve?e društvo sa susjednih brodova.
    •   Tava - što šira to bolja. Meni prije svega služi za pe?enje pala?inki, te pripremu razli?itih fritaja s jajima. Korisno je kada joj je promjer jednak promjeru najšireg lonca, tako da se može koristiti isti poklopac.
    •   Mala posuda za kuhanje kave i grijanje mlijeka s profiliranim odljevom zbog lakšeg izlijevanja.
    •   Plasti?ni poklopci promjera prilago?enog promjeru lonaca (pogotovo onih manjih) kojima se lonac može skoro hermeti?ki zatvoriti. U njima hrana koja je ostala od ru?ka može do?ekati i ve?eru bez opasnosti da se za vrijeme plovidbe na?e u  razli?itim dijelovima broda. Suvremeno posu?e s termo dnom obi?no ima takve poklopce, ali se oni ponekad mogu i posebno kupiti. 

Što se mog broda ti?e to je od lonaca (skoro) sve. Na brodu nemam pe?nice pa mi padele ne trebaju, a ako pe?nica postoji onda je nužna i
    •   Tepsija, padela, škrovada ili po Hrvatskom pravopisu Babi?-Finka-Moguš plitica za pe?enje ?ija veli?ina treba biti prilago?ena veli?ini pe?nice. Koristan je sistem dvije plitice razli?ite dubine od kojih jedna može služiti kao poklopac drugoj.

Eventum

a od sitnog pribora:

•   Cjediljka za cije?enje tjestenine, promjera dovoljno velikog da tjestenina ne pobjegne preko rubova.  Moj izbor je plasti?na, težina joj je puno manja, a i lakše ju je održavati.
•   Daska za meso, ili bolje dvije daske za meso, jedna ve?a drvena (dobro je da je iz jednog komada drva) pogodna za rezanje mesa,  tu?enje mesa i ?iš?enje ribe, druga manja, može biti drvena ili teflonska, za sjeckanje povr?a.
•   Bat za tu?enje mesa, drveni ili aluminijski.
•   Noževi, najmanje tri prvoklasne kvalitete, jedan ve?i, šireg sje?iva pogodan za sjeckanje, jedan manji uskog sje?iva za rezanje mesa i ?iš?enje ribe i jedan veliki nazubljeni za rezanje kruha.
•   Nož za ljuštenje krumpira, meni nezamjenjiv. Krumpir je jedno od povr?a koje se na brodu dobro ?uva, pa je zbog toga ?esto sastavni dio brodskog jelovnika, a specijalni nož za ljuštenje dosta ubrzava ?iš?enje.
•   Kuha?e, drvene ili plasti?ne najmanje dvije. 
•   Kutla?a (šeflja), velika žlica za grabljenje juhe.
•   Otvara? za konzerve. Najbolje s kota?i?em bilo kojeg proizvo?a?a, ionako obi?no svi zahr?aju ve? nakon dvije sezone.
•   Vadi?ep, nešto bez ?ega brod ne može biti. I on obi?no zahr?a ve? nakon jedne sezone pa je svejedno kakav je, glavno da lako vadi ?epove i otvara boce piva.
•   Posude za še?er, kavu, ?aj, sol, papar i ostale za?ine. Sve bi trebale imati poklopac koji hermeti?ki zatvara, s jedne strane zbog toga da za?ini ne gube miris, a s druge strane i zbog toga da ne lete po brodu kada on po?ne plesati na valovima.

Eventum

Na koncu, iz vlastitog iskustva svakako bih dodao meni bitne dvije plasti?ne posude s poklopcem, dimenzija širine polovice hladnjaka, i visine, kada se stave jedna na drugu, da dosegnu skoro vrh hladnjaka. U jednoj od njih ?uvam otvorene, a ne pojedene do kraja npr. majonezu, vrhnje, neki narezak, sir i sl., a u drugoj (donjoj) namirnice koje moraju biti u hladnjaku, ali se ne?e ?esto ili uskoro koristiti. Druga strana hladnjaka tada ostavlja prostor za hla?enje osvježavaju?ih pi?a, piva, bijelog vina i sl. Sve je uredno i ništa se pretjeraano ne ruši po hladnjaku.

Darko