Author Topic: Kakvo je ovo jedro?!  (Read 25187 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hrvoje

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 224
 • Gender: Male
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #20 on: October 16, 2016, 10:43:25 PM »
Hrvoje, ja tako otprilike mislio. A zašto, ti nisi obnovio temu na koju nije bilo odgovora. Svi čute ko p...., ne kažu ništa, a kad se netko ipak kad tad javi e onda se ima što za reči.  Naravno da se topla voda nemora izmišljati, ali je nitko neče grijati :wave:
Na prvoj slici se lijepo vidi sjena, tu po sredini jedra, a na onoj zagonetnoj je sjena je na donjem liku, sunse visočije?

igru sunca i sjena ce ti morati leo objasniti , ja su u te fotografske fore ne kuzim uopce,
I bio je odgovor
Odgovor na pocetno pitanje glasi OVO JE JEDAN OBICNI GENAKER ili ti Asymetric spinaker

Leo

 • Guest
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #21 on: October 17, 2016, 12:32:17 PM »
Mislim da problem nije u pisanju nego u tome što se teme spamaju i to žestoko, a to ljude odbija i od čitanja a pogotovo od bilokakvog komentiranja.
Dovoljno je pogledati većinu tema u kojima se nešto piše u zadnjih godinu i najčešće je više stranica sa sadržajem koji nema nikakve veze sa temom nego vezanih uz temu.
Po meni je to jedan od uzroka što ljudi manje učestvuju.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6906
 • Gender: Male
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #22 on: October 17, 2016, 04:58:22 PM »
Ali sveisto koliko god da su Leo i Vragec lijepo opisno objasnili da je to genaker, a Hrvoje, Damir i Seward sto posto to isto potvrdili, i ja shvatio da je donji rogalj na kosniku kako ja   kažem za špirun, da je sunce visoko i da jedri negdje prema sjeveru, koliko god da imam bujnu maštu, meni bi trebalo to malo više optički objasniti.
Inače nije da se ne bi moglo i tekstualno, ali sam ja više od pola života tako radio drugima; tojest vizualno, pa mi eto ostao mozak valjda prikraćen za više vizualno i stavljam povećanu potpuno nepromijenjenu sliku same jedrilice, pa možda da neko na slici pokaže što je što.
 


A možda bi i nekim drugima bilo jasnije?

Inače s tim „zvučnim imenima“ o blisteru, odnosno genakeru, ja kažem i đenoi iz zeza deformiranom špinakeru, znam ja prije od večime svih vas (jer sam od mnogih i više od duplo „nažalost stariji“ samim boravkom u „maritivnom“ miljeu) pa sam toliko naučio koliko me je zanimalo, a nije me zanimalo previše, osim da su lijepa uglavnom šarena jedra, koja se teško mogu obuzdavati, pogotovo ako si na brodu sam, ili sa "vrećama", a jednog ljepog šarenoga sam i imao.
Uzgred. One dvije slike na koje je Hrvoje ukazao web stranicom:Na prvoj je lijepa „igra sjena“, koja se možda može razumjeti :icon_scratch:.

« Last Edit: October 17, 2016, 08:48:45 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline dmeter

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1673
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #23 on: October 17, 2016, 05:07:10 PM »
Light wind sails: spinnakers versus gennakers
Spinnakers are of two sorts: symmetrical or asymmetrical spinnakers?
Spinnakers are of two sorts:

the familiar symmetrical spinnaker and
the asymmetrical spinnaker or gennaker or MPS (multi-purpose spinnaker) with luff and leech
SPINNAKERS (SYMMETRICAL)
The symmetrical spinnaker comes in three shapes:

allround, for courses between 90 and 160 degrees off the wind
flat (reacher), for courses between 65 and 120 degrees
full (runner), for courses between 130 and 180 degrees and for maximum speed downwind
It is widely known that spinnakers perform well downwind and at higher angles up to 60 degrees. A must for racers, spinnakers remain somewhat impopular among cruisers despite the fact that cruising boats, which are heavier, benefit from this sail most - especially in light winds.

How often does not a fresh breeze fade into a zephyr after a sunny day, just when the final miles of our trip remain to be travelled? Occasions like these can make sailing delightful. It is certainly regrettable that so often the engine awakens and the spinnaker is kept bagged. The reason for this is that symmetrical spinnakers have a reputation to be awkward to handle - 'a malevolent balloon'. But this argument no longer persuades, for a welcome introduction, the so-called spi-sock, simplifies handling considerably, in particular for short-handed crews. All that really remains to be done is to set the spinnaker pole.

GENNAKERS / MPS / BLISTER (ASYMMETRICAL)
Asymmetrical spinnakers began to be devised approximately twenty years ago. The idea was subsequently studied and popularised by numerous sailmakers, who attributed designations such as chute, blister, splister, ghoster and gennaker. At SailSelect we use the terms spinnaker and gennaker/ multi purpose spinnaker/MPS. Bearing in mind the variety available and the handling advantages that accompany useage of a sock, we believe that to go sailing with a spinnaker or gennaker is a wonderful experience noone needs let pass.

Gennakers, similarly, can be cut to three distinctive shapes and each of these is generally more versatile than any symmetrical spinnaker.

SYMMETRICAL SPINNAKERS
Radial Head Tri-radial Starcut

radiaal head spinnaker

tri-radiaal spinnakerstar cut spinnaker


kako ovi i kažu svaki jedrar je svoje jedro nazivao drugim imenima. u biti sve se to realno podjeli u samo 3 različita jedra
simetrični spinaker
asimetrični spinaker ili ti ga genaker.
parasail
završena prića
 

 

 

 

 

 

A-symmetrische spinnakers (gennakers)
radiaal head gennakertri-radiaal gennakerstar cut gennaker
 

 

 

 

 

 

A-symmetrische spinnakers (gennakers)
radiaal head gennakertri-radiaal gennakerstar cut gennaker

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6906
 • Gender: Male
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #24 on: October 17, 2016, 08:22:25 PM »
No fino, informativno. Ali i kilavo dizanje ono na videofilmu s "čarapom". Ja bih se sramio postaviti takav video. No obzirom na ekipu nije bolje ni za očekivati.
Moj prijatelj je sam dizao bolje i brže kod tri puta jačeg vjetra, to s čarapom mislim. Tako evo i mog, ali vlastitog na mom bivšem Renownu. Nisam ga koristio često, ali ipak. Čak je u trbuhu i jedna sjena.

     

Nego dragi prijatelji, ja pokazao svoj vlastiti, čak i sa sjenom :laughing7:, a gdje su to vaši, kad se tako dobro u blustere razumijete  :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline hrvoje

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 224
 • Gender: Male
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #25 on: October 17, 2016, 08:51:14 PM »
neki su zauzeti s jedrenjem a neki slikanjem pa sada .......

Leo

 • Guest
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #26 on: October 17, 2016, 08:56:37 PM »
pa bar fotki na forumu ima..  :angel7:

a da si umirite dušu Hrvoe vam je stavio a ako vam nije dosta uguglajte Full pelt .. i genaker je bijele boje, nikakvi tonovi a pogotovo ne takvog kroja sva ta jedra imaju raijalni kroj zbog naprezanja.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6906
 • Gender: Male
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #27 on: October 17, 2016, 09:39:24 PM »
Hrvoje, nesmiješ biti zavidan; možda da pripomenem, ja sam prije bio na moru, zanimanjem, prije vjerojatno obzirom na tvoje godine, nego ti se tata rodio. Ja vjerujem da ti dobro jedriš i regataješ, ja to nisam radio, nisam htio, ali bi u sve te godine i kamen omekšao, pa i ja naučio, a imam i pomorsku školu. Nisam na forumu zbog regatavanja, i klonim se tog dijela foruma, ali tu i tamo dođemo u kontakt. I onda počne "pikanje". Ma j... t. regata, meni je pomorstvo i more razlog zašto sam ovdje, a ne da se prepucavam i slušam savjete koji me tako i tako ne zanimaju. A to s jedrom ja pokušavam potaći da članovi popričaju, obrazlože, razmijene mišljenja, da se razumijemo i podnosimo, a ako neko nešto i pita, ne treba se misliti da taj nema blage veze. Ono malo se moramo svi više uvažavati. Ovdje gore su Leo i Damir jako dobro napisali. Nadam se da nije mislio na mene, ili jako na mene.
A ako malo pogledaš po forumu, moraš vidjeti da sam ponešto i napisao. Uglavnom je to za "razbibrigu", ali ipak ima i nešto mog pomorskog znanja, kojeg bih rado prenio drugima. Nažalost ima malo interesa. Sveisto ja to rado radim, i drago mi je čuti kad neko zna i voli pomorstvo, a ako to tvrdi, na neki način i pokazati. Pisati može svako, pokazati hoće i mogu samo poneki.
Onako usput; možeš li sam napraviti prelet s tromom jedrilicom za par sekundi? To i neke druge stvari ja sam pokazao i na videu, (slučajno sam bio sniman) druge stvari slikama. Eto zato ja slikama, što kažem ako mogu i pokažem.
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6906
 • Gender: Male
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #28 on: October 17, 2016, 09:48:04 PM »
E tu se s tobom slažem Sewarde. I meni nisu gušti juriti po moru, nego guštati. Ja znam jedriti satima s čvorom lagano. Ali umjesto motora i veslati, ne samo u bajbotiću. :occasion14:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline hrvoje

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 224
 • Gender: Male
Re: Kakvo je ovo jedro?!
« Reply #29 on: October 17, 2016, 09:52:40 PM »
Hrvoje, nesmiješ biti zavidan; možda da pripomenem, ja sam prije bio na moru, zanimanjem, prije vjerojatno obzirom na tvoje godine, nego ti se tata rodio. Ja vjerujem da ti dobro jedriš i regataješ, ja to nisam radio, nisam htio, ali bi u sve te godine i kamen omekšao, pa i ja naučio, a imam i pomorsku školu. Nisam na forumu zbog regatavanja, i klonim se tog dijela foruma, ali tu i tamo dođemo u kontakt. I onda počne "pikanje". Ma j... t. regata, meni je pomorstvo i more razlog zašto sam ovdje, a ne da se prepucavam i slušam savjete koji me tako i tako ne zanimaju. A to s jedrom ja pokušavam potaći da članovi popričaju, obrazlože, razmijene mišljenja, da se razumijemo i podnosimo, a ako neko nešto i pita, ne treba se misliti da taj nema blage veze. Ono malo se moramo svi više uvažavati. Ovdje gore su Leo i Damir jako dobro napisali. Nadam se da nije mislio na mene, ili jako na mene.
A ako malo pogledaš po forumu, moraš vidjeti da sam ponešto i napisao. Uglavnom je to za "razbibrigu", ali ipak ima i nešto mog pomorskog znanja, kojeg bih rado prenio drugima. Nažalost ima malo interesa. Sveisto ja to rado radim, i drago mi je čuti kad neko zna i voli pomorstvo, a ako to tvrdi, na neki način i pokazati. Pisati može svako, pokazati hoće i mogu samo poneki.
Onako usput; možeš li sam napraviti prelet s tromom jedrilicom za par sekundi? To i neke druge stvari ja sam pokazao i na videu, (slučajno sam bio sniman) druge stvari slikama. Eto zato ja slikama, što kažem ako mogu i pokažem.

Bas radi ovakvog sranja ti ljudi vise ne pisu po forumu i nezele sudjelovati u njemu
Ja na vase price o pomorstvu i slicnome ne komentiram nikada, niti ne zelim , ovdje je covjek pitao sta je tocno ovo jedro koje je na prvoj slici na sta je dobio veoma jednostavan odgovor od vise ljudi ne samo mene ali ti spamas s svojim glupostima o sjenama i slicno...................... :BangHead: :BangHead: :BangHead: :BangHead: :BangHead:
a i pokazao sam o kojem je brodu rijeci i sve tako da nebi bilo ovakvih gluposti koje ti stavljas koje ljude moguce zbunjuju jer nemaju veze sa stvarnoscu

Vezano uz tvoje godine i slicno samo cu ti jedno rec
Dali time sta si stariji i imas iskustva u voznji mislsi da imas vise znanja i da sio bolji vozac od recimo nekog klinca koji vozi F1 ??!?!?!?!?!??! NISI NITI CES IKADA BITI BOLJI OD NJEGA
E pa ista stvar ti je s jedrenjem ali znam da se tebi to bas i ne svidja
Inace ima puno boljih od mene od kojih se ispalti uciti takod a se ne zamaram da stavljam filmice i slicno sebe , ako nekoga nesto zanima i to pita rado cu mu posalti link ili ga uputiti koga da pita da bi nesto naucio