Author Topic: uvoz barke iz UK  (Read 19382 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline matoi

 • Terco
 • ****
 • Posts: 444
 • Gender: Male
  • sailpinchika
uvoz barke iz UK
« on: December 03, 2008, 12:34:45 AM »
Evo nekih sjećanja:

- Pretpostavljao sam da su svi na zapadu izuzetno civilizirani, profesionalni i odgovorni. To nije tako. Isti su kao i mi - ima sjajnih ljudi al ima i groznog šlamperaja i neodgovornosti. Konkretna pouka: ne plaćaj do kraja dok nisi stvar provjerio svojim očima i rukama, svaki detalj. (btw. problem nije bila kvaliteta izrade već nepoštivanje dogovorenih rokova, i postavljanje nekih dodatnih elemenata)

- Ako je stvar proizvedena u EU (a to se dokazuje EUR1 certifikatom koji izdaje proizvođač i mora stići zajedno uz barku i račun), oslobođeni smo carine. To je lijepo, ali s druge strane kad ja budem kralj ove države gotovo je s tim piz...arijama. Kao da nemamo dovoljno nezaposlenih i škverova u raspadu. OK, izuzet ću Seascape  ;)

- Na računu mora prikolica biti izdvojena od barke, najbolje bi bilo da su dva odvojena računa. To je zato jer cestovna vozila imaju drugačiju proceduru carinjenja. Ja sam tu imao problem jer sam kupio barku i prikolicu kao paket s popustom izložbenog primjerka i to me koštalo dva dana kampiranja na carinarnici. Carinici nažalost nisu u stanju razgovarati duže od 40 sekundi a da im ne zvoni neki telefon i neko ih ne hebe s nekakvim carinjenjem vazelina, cjepiva za piliće, isporukom šlepera kozmetike... ali inače gospoda i gospođe su bili skroz susretljivi. Zezali su se "gospodine vaša prekooceanska jahta vas čeka"...

- Prikolicu treba odvesti na homologaciju (u Zagrebu je to u Dubravi na stanici tehničkog pregleda Baotić), pa tek kad oni naprave izvještaj (traje cca tjedan dva) onda se ide na tehnički. Opet, gospon koji je radio homologaciju je bio skroz ljubazan. Prikolica mora imati tzv. Certificate of Conformity od proizvođača uz papirologiju s Carine. Moj problem je bio u tome što Englezi mogu sklepat prikolicu kako god hoće i šlepat ju po cesti bez ikakvih tehničkih provjera. Tako da sam nakon inicijalnog pregleda prije službene homologacije dobio upute da moram instalirati bijela svjetla na prednju stranu blatobrana, pričvrstiti pločicu sa serijskim brojem s pop nitnima (bila je samo zaljepljena) i ne znam više dal je bilo još štogod. Dobra stvar je da za ovakve prikolice registracija traje tri godine.

- Prije registracije barke kontaktirao sam osiguravajuću kuću, i oni su poslali čovjeka da fotografira i zabilježi što treba, to je išlo sve manje više normalno kao i kod auta ili sl.

- Registracija barke se obavlja u lučkoj kapetaniji. Ne znam detalje jer sam inzistirao na registraciji, ali mislim da kod barki do 5m dužine to nije obavezno ako ne namjeravate ploviti noću i prijavljujete se u neki klub (ovo provjerite detaljnije koga zanima). Lučki kapetan mi je bio lijepo unaprijed javio popis papirologije koja je potrebna (ovjerene fotokopije), sve normalne stvari: račun, carinska deklaracija, potrvrda o plaćanju carinskih pristojbi i PDVa, EUR1, polica osiguranja... ali i dokument "Certificate of Conformity EU94/EC25". To sve mora biti ovjereno kod javnog bilježnika i prevedeno na hrvatski. Prijevod radi službeni prevoditelj / javni bilježnik, to se raspitajte ima toga naokolo i nije problem. Osim toga kapetan me tražio fotokopiju sve moguće prateće dokumentacije, npr. prospekata. Kad on izda registarsku oznaku, onda morate otići na izradu onih ljepljivih brojki i slova i to zakeljiti. Postoje neka pravila oko toga, ali ima tih radnji koje to rade rutinski i znaju sve, malo birate font ali oni predlože veličinu itd.
Ja sam imao mali problem s time da EU94/EC25 nisam dobio na vrijeme nego u zadnji čas, emailom. E tu je opet sukob civilizacija jer Englezima je normalno baratati s elektronskim dokumentima koji nemaju ni pečat ni potpis, a kad to vide naši javni bilježnici odmah to otkantaju. Tako da je pouka: interesirajte se prvo kod lučkog kapetana što sve treba, i onda se pobrinite da sva ta dokumentacija dođe zajedno s barkom. Opet ima jedna dobra stvar, a to je da je za barke ispod 5m registracija trajna, zauvijek.

Sve u svemu, stvari traju, koštaju novaca, strpljenja, i energije, ali sve se to zaboravi jer užitak kasnije na moru je daleko jači. Od domaćih službenih osoba svi su bili skroz pristojni i susretljivi.

Pozdrav

Mato

P.S. Inače, ako bi netko bio zainteresiran baš za Wayfarera, mogu ga spojiti s Ralphom koji je već u niz navrata pomagao ljudima s kontinenta (Francuzi uglavnom) da im se pronađe rabljena barka u dobrom stanju i za dobru cijenu. On je također često voljan sugerirati neke prilagodbe za krstarenje i pomoći da ih se napravi.
« Last Edit: December 03, 2008, 12:38:48 AM by matoi »

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Re: uvoz barke iz UK
« Reply #1 on: December 03, 2008, 02:51:09 AM »
Evo još par savjeta kako izbjeći maltretiranja na granici i poslije kod carinjena malih barki i jedrilica:

- uvoz broda na neocarinjenoj prikolici je carinski prekršaj, tako da teoretski ne možete dovesti brod na granicu i odjednom prijaviti i prikolicu i brod za uvoz, čak vas mogu kazniti. Ako naletite na normalne carinike, onda će vam progledati kroz prste i pustiti da to obavite zajedno. Totalno kretenski pravilnik, pa zar bi uvijek morali ići sa prikolicom iz Hrvatske po brodove?

- Npr. u 2 slučaja uvoza broda s prikolicom, prvi put smo bili na granici 6 sati dok nismo uz pomoć veze dobili zeleno svjetlo za obavljanje špeditorske procedure, iz razloga što nismo najavili kod špeditera dan prije uvoz svega (nisu uopće spomenuli da se ne može obaviti prikolica i brod zajedno), a drugi put sam jedva izbjegao kaznu za ideju da sam uopće to pokušao i nakon par sati natezanja brod ostavio na kolicima u Sloveniji kod prijatelja i prvo obavio uvoz prikolice. Sve je trajalo 2-3 tjedna. Najzanimljivije je bilo proći s brodom i prikolicom nazad u Sloveniji kako bih ostavio brod ... pregovaranja sa Slovencima da te puste nazad ... za ubit se.

- nađite normalnog špeditera prije odlaska po brod i dobro mu objasnite što želite uvesti i da vam da papir sa potvrdom za špeditera na granici, da ovaj zna da ste najavljeni i da ne traži nebulozne pologe (5000 i više tisuća kuna).

- prije kupnje prikolice provjerite u centru za vozila da li oni imaju točno taj model prikolice u svojoj bazi, inače vas čeka trošak atesta (oko 1000 kn dodatno, maltretiranje oko vaganja prikolice, vjerojatno dodatna bijela svjetla s reflektorom i još ponešto). Obavezno provjerite da li u papirima od prikolice stoji točna informacija o težini i mjerama prikolice (npr. meni je pisala težina od 80-90 kg za taj model i iako sam imao svježi njemački TUF, morao sam raditi atest). Prikolice iz UK-a su poseban problem, imat ćete vjerojatno potrebu za atestom i preradama svjetala.

- Obavezno svaki put napomenite u svakoj komunikaciji da uvozite sportsku (možete reći i olimpijsku jedrilicu) jedrilicu za natjecanja, klubove, itd. inače će svi smatrati da uvozite ogromnu jahtu.

- Cijeli postupak carinjenja ne obavljate na granici, tamo je bitno da samo dobijete potvrdu od špeditera, sve obavljate u svom gradu kasnije sa špediterom i carinom. Kod carinjenja neće vam sigurno priznati cijenu prikolice koju ste platili makar imate bilo kakav račun (osim ako niste u prijateljskim odnosima sa špediterom), nego će izmisliti svoju cijenu i na to dodati oko 100 EUR troškova za dovoženje prikolice u Hrvatsku ovisno od kud ste je dovezli, pa na to carina i onda PDV na sve.

- budite strpljivi (bar u Zagrebu) oko špedicije i čekanja carinika na parkiralištu za carinjenje, nekad carinici se uopće ne udostoje doći isti dan obaviti carinjenje (tako da si rezervirajte 2 radna dana za postupak). Npr. jedan dan meni nije uopće došao, a drugi dan sam čekao od jutra do 15 sati, iako taj dan nije bilo kamiona za carinjenje, pa se nije mogao opravdavati sa gužvom.

- NAPOMENA: sportske jedrilice koje se upotrebljavaju isključivo za sportske namjene i nemaju mogućnosti ugradnje motora (dakle ne plovi noću i dalje od obale), NE MORAJU se registrirati, makar imale i VIŠE OD 5 METARA. Bitno je da ste prijavljeni u nekom klubu ako bi vas slučajno policija na moru zaustavila (ali to se sigurno neće dogoditi). Tako da za svaki pokušaj spominjanja registracije broda od strane carinika jednostavno ga sasjecite u korijenu. Npr. najluđa priča je da su lokalne vlasti u Korčuli natjerale Nielsen školu da registrira Lasere (dok nije pobjegla glavom bez obzira iz Hrvatske i više se nikad niti jedna strana škola neće pojaviti).

- Kad vani kupujete bilo što (pogotov polovno), inzistirajte na ugovoru potvrđenom od strane javnog bilježnika, što može biti problem ako ste za vikend otišli nešto kupit, tako da prije svega pripremite kupoprodajni ugovor i dogovorite termin s javnim bilježnikom. Bez ovjere neće vam uopće prihvatiti ni prikolicu ni brod na granici za špediciju. Nemojte ni pokušavati bez toga!

Tako da je na kraju najlakše rješenje kupiti prikolicu kod nas (oko 7000 kn za laku prikolicu), registrirat je i s njom otići po manju jedrilicu izvan Hrvatske.
« Last Edit: December 03, 2008, 02:56:45 AM by stibra »