Samogradnja napuhanca

Autor todor, Prosinac 29, 2022, 02:35:36 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

todor

Pozdrav,

želio bih staviti moje iskustvo samogradnje male jedrilice, možda inspirira nekoga na sli?nu gradnju jer je stvarno jednostavno a rezultat je sjajan.
Živim u Zagrebu, mali stan, nemam garažu ni prostora ni prikolicu za smještaj neke ve?e jedrilice. Za oko su mi zapele jedrilice na napuhavanje - katamarani Ducky, Minicat, Grabner ili napuhavaju?a jedrilica tipa Tiwal. Nažalost, pogled na cjenik takvih jedrilica izaziva blage sr?ane poreme?aje  ;D
Ukrajinski Ducky 13
https://ducky.com.ua/classes/ducky13/
mi je bio posebno zanimljiv zbog kompaktnosti, brzine sastavljanja i najviše zbog centralne peraje koja jako pomaže pri vožnji i skretanju u vjetar. Bio sam blizu kupovine me?utim odustao sam izme?u ostalog zbog njihovog traženja pozamašnog avansa. Invazija je bila u zraku i nisam baš bio previše entuzijasti?an oko avansa pa ?ekanja nekoliko mjeseci na isporuku.

Surfaju?i po webu naletio sam u prolje?e 2021. na rusku stranicu https://masterkat-ru.translate.goog/?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en
Dva-tri e-maila kasnije imao sam ponudu za dva trupa 4m duljine, jedrili?arski oblik, 40cm promjer za 350USD plus 120USD dostava 7-10 dana.
Jesu Rusi ali bili su vrlo profesionalni i susretljivi. Na e-mailove su odgovarali unutar sata i vrlo brzo smo obavili transakciju, mislim da sam izra?unao oko 3500kn po tadašnjem te?aju. Sada im se uop?e niti ne može platiti pa su i ugasili internacionalnu stranicu. Tko zna da li uop?e i postoje ali sam siguran da po Europi ima sli?nih proizvo?a?a po nešto višim cijenama.
U Strojoprometu sam nabavio dvije alu grede 70x40mm duljine 6m.
U Rijeci sam preko oglasnika nabavio polovni windsurf rig, Severne 5 kvadrata jedro zajedno sa petom jarbola i bumom. ?ovjek mi je fino i pokazao kako to sastaviti na parkingu pri predaji, ?ak mi je petu jarbola dao besplatno.
Nažalost, ljeto 2021. mobitel mi je upao u škrapu slane vode na Mljetu pa su fotke prvih koraka samogradnje netragom nestale a ja sam nau?io koliko brzo korodira elektronika u susretu s morskom vodom :icon_biggrin:

Prvi korak bio je napraviti centralnu peraju s kutijom. Šperplo?a 8mm okume, Novapox epoxy i staklena tkanina iz Hempelovog du?ana u Chromosovom tornju.

todor

Prva verzija je bila jedostavna. 4 alu grede duljine 2m svaka, spojene inox šarafima 8mm, centralna kutija s perajom, dvije drvene šipke koje u?vrš?uju kutiju i kormilo.
Dodao sam pomo?ni jarbol (2m alu greda) za koji se onda užetom veže windsurf rig.

Prvo porinu?e je bilo na jezeru ?i?e 1.11.2021.
Kako se vidi na slici, jedro mi je bilo puno previše nagnuto unatrag pa je jedrenje bilo nemogu?e, stalno je skretao u vjetar. Ipak uspio sam odveslati 50m i vratiti se jedre?i niz vjetar  :icon_biggrin:

todor

Sljede?i korak bio je nagnuti rig naprijed, malo u?vrstiti konstrukciju i poja?ati "trampolin" - Lidl uže 6mm koje sam vezao plasti?nim vezicama u oblik mreže. Moooožda bi i držalo nekog slabijeg ali za 100-kilaša nije to baš rješenje...
Rezultat - drugo jedrenje u Vinodolskom, vrlo uspješno. Vrlo slab vjetar ali kontrukcija drži, jedri i kre?e se. Na slikama je prva "prava" verzija i jedna umjetni?ka dok ogromnim brzinama plovim prema pu?ini  :icon_biggrin:

Uspio sam jedriti u vjetar, okretati niz vjetar, oti?i 300-njak metara od obale i vratiti se natrag na istu poziciju. Veliki uspjeh i entuzijazam je narastao ;-)

todor

Na red je došao trampolin. Cijene trampolina su blago re?eno popularne pa sam surfaju?i naišao na
http://www.maslinjak.hr/hr/
Putem e-maila smo dogovorili mrežu za katamarane, vrlo brzo su je napravili i poslali poštom. Izuzetno zadovoljan.
Tre?a iteracija katamarana sada ve? i li?i na nešto na ?emu bi se moglo jedriti ;)

todor

U tom trenutku jedrenje je mogu?e ali konstrukcija nije baš naj?vrš?a (biram samo lagani povjetarac za izlazak na more) i sastavljanje traje tri godine - šarafi, šarafi, šarafi...
Sad ve? imam i slike gradnje.
Bo?ne stranice od šperplo?e obu?ene u epoxy i staklotkaninu. Prvo sam napravio "kapice" od šperplo?e u koje naknap stanu alu grede. Onda sam napravio konstrukciju i zatvorio ju.

todor

Detalji kutija u koje ulaze popre?ne alu grede...
Ovo žuto je mješavina epoxyja i glatkog bijelog brašna, miješa se dok ne postane konzistencije putra i onda se oblikuje po želji.
Kutije za alu grede su obu?ene u dva sloja 400g tkanine, one jake i ?upave. Još je nešto slojeva 160g tkanine unutra, ne sje?am se više to?no gdje i koliko.

todor

Nakon sušenja epoxyja sve je presvu?eno 300g tkaninom. Krajnji rezultat je otprilike ovakav. Snimljeno s više strana da se vidi princip.

todor

Nakon farbanja Hempelovim epoxy prljavo bijelim primerom i sprejanja bijelim lakom

todor

Zasad kona?ni izgled tre?e verzije.
Poziranje na Krku u uvali Soline. Da me vjetar ne otpuše predaleko  :icon_biggrin:

todor

Prije nego po?nem lijepo jedriti, problem predstavlja sastavljanje i nošenje do vode. U Decathlonu sam naru?io torbu za 4 para skija koja savršeno obavlja funkciju torbe za katamaran. Imam dvije varijante. U kompaktnoj varijanti sve stane u dvije torbe za skije ali se mora dulje sastavljati a u normalnoj varijanti sve polusastavljeno stane u decathlon torbu a trupovi se nose posebno.
Torba ima i kota?i?e pa sam potpuni hipster dok vozim katamaran na prvi kat zgrade  :icon_biggrin: