Jedrilica po mjeri Hrvatskog covjeka

Autor Dario, Ožujak 14, 2010, 10:09:04 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dario

Na ideju clana "grafit", otvaram temu o idealnom brodu svakog od Vas

svatko moze iznijeti neke podatke i obrazlozenje, mislim da bi tema mogla biti jako interesantna, a tko zna, mozda se nesto kasnije iz toga i izrodi  happy0034

advmatic

...moji kriterijumi bi bili:

1. 7 dana rekrativnog jedrenja u komadu;
2. za 3 do 6 ?lanova posade razli?itog jedrili?arskog iskustva;
3. malo komfora (ipak sam ja malo stariji);
4. best buy, da ipak ne bude deranje cijenom...

Ima li neko ideju koja bi jedrilica bila optimalna (može i second hand, naravno)... fkuu
NAVIGARE NECCESSE EST

jazavac

Ovako na prvu loptu... confuse0006 za neke obiteljske i rekreativne brodove bez ozbiljnijih regatnih ambicija

LOA 7-10m
širine 2,7-3,1m
(problemi veza i pristupa?ni troškovi nabave i održavanja)
nešto pli?e kobilice radi lakšeg zavla?enja u pli?e dijelove, recimo gaza barke do 120-140 cm...ili u narudžbi birati nekoliko varijanti kolombe...120, 160,200cm...) ili podizna za manje barke (zašto ne i ve?e?)
prostrane palube i kokpita za ljeto jer se zimi ionako ve?inom ne jedri a još manje živi na brodu
staja?a visina u salonu sa najosnovnijom mogu?nosti pripreme hrane, ne preširoke kabine na dijelu iznad palube
bar 4 kreveta ili 2+1'bra?ni' za obiteljske varijante
wc i tuš u posebnom odjeljku gdje se može sušiti mokra odijela (naravno u 7m malo teško...)
široka otvorena (moderna)  krma (treba li obrazloženje? Panula, ribolov, kupanje, mjesta na ve?er oko stola...)
Al jarbol i dakron jedra (povoljni omjer cijene i trajnosti)
raspored opreme po palubi (i sam dizajn broda) koja omogu?ava jednostavno i sigurno jedrenje  manje iskusnoj ili broj?ano ograni?enoj posadi i po ja?em vjetru
mogu?nost ugradnje i unutrašnjeg motora
Hladnjak, fotonaponski paneli
mogu?nost kupnje u raznim fazama kompletiranosti broda
cijena koja bitno ne premašuje cijenu jednog do dva obiteljska automobila niže klase (naravno da se cijenas osjetno mijenja od 7-10 m ) što zna?i da bi država svojim zakonima trebala omogu?iti da se ti brodovi u startu od nabave materijala i opreme do registracije ne optere?uje davanjima i hara?ima ali tu sam ve? zakora?io u svijet bajki pa ?u prestat s**t.
još samo ovo...rekoh na po?etku bez regatnih ambicija, ali da se recimo uspije napraviti neki monotip narodnog obiteljskog broda, regatavanje njima u istoj klasi 'ba?vi' bio bi podjednak gušt u kontekstu rekreativnioh ili obiteljskih posada uz druženje i zabavu  party3 kao recimo utrke peglica, buba , fi?a  anim64
:-X
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

advmatic

..divan opis... happy0034  . svakako roll geona, možda i gl.jedro...untrašnji motor svakako...duljina oko 27 ft .. happy0034... može li još i model i cijena sli?nih, postoje?ih, ako ne tražim too much ? anim32
NAVIGARE NECCESSE EST

dag

Citat: advmatic  u Ožujak 15, 2010, 01:24:41 PRIJEPODNE
može li još i model i cijena sli?nih, postoje?ih, ...
Ja sam ovu temu shvatio kao mastanje o hipotetetskom idealnom brodu, a ne kao nabrajanje postojecih modela.
Google je tvoj prijatelj, stisni gumb na tastaturi.

jazavac

Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

stibra

Ma ima gotova, savršena za Jadran, ne treba izmišljati toplu vodu, samo je treba napravit u pola trenutne cijene:
http://www.dragonfly.dk/boats/dragonfly-28/presentation.aspx

Bitno je da ne zauzima više mjesta na vezu od jednotrupca kad se plovci privuku. Za skupljanje plovaka treba 10 minuta.

Brod se jako jednostavo jedri u dvoje, brzine preko 20 ?vorova bez problema, gaz prakti?no nula.

Mada bih ja model 920

Andraz

E tu je jeba. Ako je napraviš za pola cjene još uvjek košta 70000EUR  confuse0006
Ali baš za jefti?e može ovo:
http://www.corsairmarine.com/index.php?o=client&n=models&f=models_detail&id=4
oko 50.000EUR - još uvjek puno za brod od 7.5 metara ali ve? interesantno.

stibra

Citat: Andraz  u Ožujak 15, 2010, 10:10:39 PRIJEPODNE
E tu je jeba. Ako je napraviš za pola cjene još uvjek košta 70000EUR  confuse0006
Ali baš za jefti?e može ovo:
http://www.corsairmarine.com/index.php?o=client&n=models&f=models_detail&id=4
oko 50.000EUR - još uvjek puno za brod od 7.5 metara ali ve? interesantno.

Ažo, onda ti ništa ne preostaje nego pove?ati Seascape na 28 stopa i dodati plovke sa strane i napravit trimaran :)

Ina?e, nisam siguran da se na Corsairu mogu plovci skupiti na moru kod ulaska u marinu npr.
Više mi se svi?a sistem na DragonFly trimaranima.