Author Topic: Hanse e-motion rudder  (Read 15400 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Strici

• Admiral flote
Re: Hanse e-motion rudder
« Reply #10 on: December 14, 2017, 09:29:25 PM »
Traktore moja logika je izvjesno poznavanje, na kraju krajeva to je moje mišljenje. Ja sam ovdje na "svom" forumu jer koliko toliko to se tiče i pomorstva, ustvari jedernje je pomorstvo, a moje osnovno zanimanje i je pomorstvo. Pa ko si ti da ovdje pišeš o pojavi tipova, a koji su slučajno više povezani pomorstvom nego drugi.
Zato nemoj biti nikome zavidan, ako što piše iz svog znanja ili iskustva, a ako baš moraš, ono ima medicinskih foruma koliko hoćeš. a tamo imaš s pravom puno za reći, tamo bi bio upravo "kod kuće" kao što se ja ovdje smatram.
Mislim da si pametan čovjek, ali s teškim karakterom, nažalost ne toliko da bi se znao skalati, zato prije ispada, ugrizi se malo za jezik.
A to upravo za tvoju struku nije ni u kom slučaju primjerno. Potpuno mi je jasno kako češ reagirati, znam radi se o tvom karakteru, da ne spominjem podneblje.
Ali sve ovo u krajnjem služi aktivnosti foruma, pa nekaga, nastavi, ali obuci rukavice. I one gumene medicinske mogu poslužiti. Moj savjet; skalaj se, jer bi ti puno bolje pristajalo, to se od tako jednog učenog gospodina ne očekuje. :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline traktor

• Admiral
« Reply #11 on: December 14, 2017, 10:57:23 PM »
Strici, javi se Hydro s interesantnim postom, sve u dobroj namjeri a onda ga ti poklopiš kako to nije ništa novo. Pa što ako nije?
Ja znam da si ti na 'svom' forumu ali i mi amateri smijemo reći što mislimo. Tebe smeta način kako ja odgovaram. Pa na pristojni post pristojno a na nepristojni nepristojno.  :dontknow:

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #12 on: December 15, 2017, 08:54:37 AM »
Strici, javi se Hydro s interesantnim postom, sve u dobroj namjeri a onda ga ti poklopiš kako to nije ništa novo. Pa što ako nije?
Ja znam da si ti na 'svom' forumu ali i mi amateri smijemo reći što mislimo. Tebe smeta način kako ja odgovaram. Pa na pristojni post pristojno a na nepristojni nepristojno.  :dontknow:
Za amatere hydric je dao dobru informaciju jer je to u jaht biznisu novina ali Strici je potpuno u pravu ovaj pogon je odavno smisljen samo su ga sada poceli primjenivati na vecim  jedrilicama jer su se el. motori smanjili i snaga povecala a kontroleri snage sa mikroprocesorima smanjili dimenzije i napravili jednostavnije programiranje upravljanja snagom motora. Za manje jedrilice jos uvjek neprimjeniv jer baterije imaju veliku kilazu i imaju veliki utjecaj na stabilitet jedrilice kao i autonomiju. Sto je najvaznije jedrilica je puna vlage i sili  a svi ti sklopovi rade sa malim strujama pa je velika sansa otkazivanja a u slucaju kvara ostajes bez pogona dok ti ne dodje servis ili nesto sam improviziras  ukoliko se znas snaci.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #13 on: December 15, 2017, 12:44:41 PM »
Eto iznenađen sam. Stvarno nisam očekivao da češ se javiti onako kako tebi i spada; na nivou, konačno!
 Ja ću robusnije, ali u rukavicama.
Hidrič ne treba fiškala, i kad bi se našao poklopljen to bi na neki način dao do znanja. (A ti si izabrao temu bez razmišljanja kako bi mi spustio). On je jako dobro opisao sve o tom sistemu, i dao svoje mišljenje, a ja sam nadopunio da princip nije nov, "upravo" izmišljen, i pokazao. Zato nije vrijedno dalje o tome razglabati.
Ne treba ubacivati klipove u kotače,  vidi se da bi me htio uvijek rado poklopiti, ali ja to baš i ne dam ili i ne volim, i koliko god da znaš na svoj način, toliko više izazivaš, a nije ti potrebno. Pusti da pametujem gdje mislim da sam "kod kuće" i okani se zakačivanja, tako i druge.
Ti stvarno ne trebaš osjećati u meni neku konkurenciju, ili smetnju, ja sudbinski više ne mogu na more, pa mi je pomorstvo i more ostalo samo nažalost imaginarno, te se onda u tom smjeru više i javljam.
Ustvari mi smo dosta slični, da kažem istih polova, a isti polovi se odbijaju, ali to ne znači da kad bi bili u društvu ne bi štimalo. Samo bi se puno filozofiralo i nametalo mišljenje mišljenju.
Drago mi je da si inovativan i braniš svoje mišljenje, ali ljudima se ne sviđa način na koji braniš tvoju osebujnu tvrdoglavosti. Koliko god da si učen i pametan, nađe se i "nadarenih" da se tako izrazim, koji imaju drukčije mišljenje.
To ja nikako ne mislim za sebe, niti se u tvoj projekt miješam, iako mi je na oko i simpatičan. Sveisto da nije bilo tako usijanih glava danas svijet ne bi bio tako napredan kako jest, pogotovo zadnjih desetaka godina.
A da malo i profilozofiram, ne znam koliko su ti "usijanci" bili tvrdoglavi, ali bi bilo bolje da se nisu tako brzo usijavali, predaleko smo otišli (mislim cijeli svijet).
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline traktor

• Admiral
« Reply #14 on: December 19, 2017, 08:12:20 AM »
Mislim da bi kod ove Hanse izvrsna kombinacija bio generator ,  100 kg Li-Ion baterija i ‘što više’ panelki ( cc 250 kg ukupne težine). Iz iskustva znam da je generator praktički bez vibracija i gotovo nečujan.

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #15 on: December 19, 2017, 09:03:20 AM »
Sve je to super samo ima jedan mali problem, mehanicki ploca timuna visi na dva lezaja (plastika busing) u kojoj se okrece timun 30-45° i tu se jede znaci dolazi do ovalnosti. Ako nije timun ucvrsen na dnu  a sto je danas u veconi slucajeva dolazi i do vertikalne pojedenosti lezaja, a sto je veca snaga motora problemi su veci. Znaci svako toliko jedrilica mora van na pregled lezajeva timuna i osovine  koje ce traziti sigurno osiguravajuce kuce jer u slucaju pojedenog lezaja nemas sanse to popraviti po navigacij, sto znaci veliki prodor vode koji nemozes nicim zaustaviti . O autonomiji takvoga sistema moze se isto tako govoriti ili ugraditi par stotina kila baterija i slolarnih ploca sa kojima unakazis izgled jedrilice. Pa nas Joso sa svojim HREKOm je iz takvoga sistema izletio, izbacio generator  i ugradio VP dizel pogon iz nekoga razloga , ne bez veze. Kada ostanes u Nizozemskim kanalima bez pogona nije bas ugodno. A i mislim da ovaj el motor ugradjen u HANSU u slucaju nevremena nema dovoljno snage da te izvuce iz problema, jedino sto je dobar za manevriranje po marinama a barem meni bas nije neki problem.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

Offline traktor

• Admiral
« Reply #16 on: December 19, 2017, 11:35:20 AM »
Elektromotor na Hanse 315 se nalazi relativno visoko na kormilu pa taj sklop uz ‘pojačani’ ležaj kormila ( rcimo kormilarski sklop od 12 m broda) nebi smio biti problem.

Svakom i svačem se može naći neka merda. Solarke  koje ne smetaju jedrenju, ne ugrožavaju sigurnost i stabilitet broda ne nagrđuju jedrilicu.

Da sam ove pameti tada bi na hreku razmotrio mogućnost da je ostao generator i Li-Ion baterije samo bi iza generatora došao pancake  elektromotor od desetak kW u seriji, osovina i sklopivi propeler. Netko od forumaša je tada spomenuo takvu mogućnost.  Elektromotori se masovno razrađuju u autoindustriji. Ponekad 3 cm premalo prostora ili 3 mjeseca premalo vremena igra ulogu kod donošenja neke odluke. Nisam se pokajao što sam ugradio dizel s direktnim pogonom. Neki koncepti su ispred svoga vremena a ja ga nemam baš puno da bi to ispred čekao.   
« Last Edit: December 19, 2017, 11:45:48 AM by traktor »

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #17 on: December 19, 2017, 01:04:00 PM »
Ma mogu oni ga staviti visoko ali jednostavno bukule su puno vise opterecene nego bez pogona na timunu, kod motorsailera timun je ucvrscen dolje tako da je raspored sila puno bolji nego kod jedrilice. Oni pokusavaju prodati uvjek nesto novo a poslje ispadnu problemi koje oni pokusavaju rjesavati u hodu sto ja vidim neprofesionalno. Sto ces napraviti sa elektromotorom od 4KW po losem moru? To ti je kao da na HREKa satvis tomosica po jugu (ode ti u Italiju).
Mislim da ti je Tihac dao tu ideju   ali ti si produzio po svome. Dogodilo ti se par puta da si ostao kratak sa snagom po kanalima  u Nizozemskoj sto je i normalno i nimalo ugodno ostati bez pogona usred kanala. Poslje ti se isto dogodilo VP kada si ostao bez goriva. U Jadranu je potpuno drugacija situacija i imas puno vise mogucnosti slobodno odabirati pravac kretanja jedrilice jer osim vjetrom nicim nisi ogranicen. Mislim da elektro pogon je super dok radi a ti imas 2 zasebna sistema tako da jedan moze biti u rezervi ako se nesto jednome dogodi moje misljenje je da ti je VP samo sigurnost a ujedno i opterecenje i dodatni troskovi za odrzavanje. 

Offline traktor

• Admiral
« Reply #18 on: December 19, 2017, 02:21:31 PM »
".......jer osim vjetrom nicim nisi ogranicen..."   :icon_scratch:

Mislim da si ovime dovoljno rekao.