Author Topic: Cink protektor za zaštitu propelera  (Read 35226 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jazmi

• Noštromo
Re: Cink protektor za zaštitu propelera
« Reply #50 on: January 13, 2017, 05:44:39 PM »
Eto,čitam temu više puta i, nebitno što je skrenulo sa zaštite propele,skrenulo je na realno-bitno...koncepciju tvorničkih motora;  :violent1: i komentare; uz dužno poštovanje svih koji znaju od originala napraviti nešto bolje,smatram da to nije pravi put!  :notworthy: Pragmatično držim,da tim inžinjera koji osmisli koncepciju nekog motora (unutarnjeg ili vanjskog,Yamaha-e,Suzuki-a,
Yanmar-a...nebitno),nakon svih teoretskih provjera na ,,stolu,, i praktičnih provjera prototipova u pretpostavljenim stvarnim uvjetima,izbaci na tržište gotov,definirani proizvod koji zadovoljava 99% deklariranih parametara rada u režimu stvarnog korištenja;  :D Osobno,prije ću razlog nedovoljnog poriva(brzine i snage) potražiti u kompatibilnosti svojeg plovila i motora  tong47
nego da površnim znanjem,pun entuzijazma,mjenjam tvorničke postavke motora;postoji jedna koja kaže:,,daj dite materi...,,  :angel4:
  To,dakle,podrazumijeva da je svaka takva ,,avantura,, tipa promjena propele,hoda propele,prijenosa, i sl. dugoročno upitna korist,ukoliko se i pokaže pozitvnim potezom... perqe,veliko je pitanje kako će ostali dijelovi motora podnijeti opterećenja za koja nisu dimenzionirani.  :crybaby2: BTW,takve se nevolje redovno ispoljavaju u nejnepovoljnijim vremenima,tipa grbinada ili orkanska bura,noću,nedjeljom ili blagdanom,na otvorenom moru...  :crybaby2: :icon_scratch:

ovo valjda mene ide...
solas proizvodi za moj motor tri propelera, ja sam naručio onaj s najvećim krakom jer onaj s najmanjim nije odgovarajući. Iz činjenice da je barka ranije s istim motorom vozila s jednim od ta tri propelera dosta bolje za zaključiti je da treba promijeniti propeler. Prema katalogu solasa postoje referentni brojevi yamahinih propelera - dakle ovo je samo (znatno jeftinija) kopija.

A ti, ako bi prije mijenjao motor nego propeler, samo izvoli. Možda bi, kad bi promijenio propeler, shvatio da si cijelo vrijeme imao krivi ;)

Offline paagus

• Noštromo
« Reply #51 on: January 13, 2017, 07:32:47 PM »
Prema katalogu solasa postoje referentni brojevi yamahinih propelera - dakle ovo je samo (znatno jeftinija) kopija.
Izbor propelera odgovara izboru pravog stupnja prijenosa kod automobila - cilj je voziti (brod, automobil, traktor) uz optimalni broj okretaja motora.
Kod većih snaga proizvođač će ovisno o vrsti primjene (gliser, deplasmanac, radni brod) ponuditi i različite izvedbe motora, što uključuje osim propelera i odgovarajuće prijenosne odnose u kopči.
Za moju pomoćnu Yamahu 2T 5KS u ponudi su 3 originalna propelera sa korakom od 6.5, 7 ili 8 " a moja je došla sa 8".
Isti motor može gurati malog gumenjaka, pasaru ili mojeg Adriatika. Ovisno o tome što će motor pretežno raditi bira se odgovarajući propeler pa sam tako ja zamijenio svoj propeler s onim koraka 6.5 " pa sada Yamaha sa 3/4 gasa gura mrcinu sa nekih 4,2 kt i ne muči se.

Paagus

Offline trifida1

• Kontra-admiral
« Reply #52 on: January 15, 2017, 02:36:38 PM »
,,jazmi,, ...

ovo valjda mene ide...
solas proizvodi za moj motor tri propelera, ja sam naručio onaj s najvećim krakom jer onaj s najmanjim nije odgovarajući. Iz činjenice da je barka ranije s istim motorom vozila s jednim od ta tri propelera dosta bolje za zaključiti je da treba promijeniti propeler. Prema katalogu solasa postoje referentni brojevi yamahinih propelera - dakle ovo je samo (znatno jeftinija) kopija.

A ti, ako bi prije mijenjao motor nego propeler, samo izvoli. Možda bi, kad bi promijenio propeler, shvatio da si cijelo vrijeme imao krivi ;)
[/quote]

Ne,naprotiv,baš tebe i ljude sa sličnim stavom NE ide...  :icon_salut:
 Ide one koji ,,originalnu tvorničku koncepciju,,nestručno mjenjaju;Prilagodbom predviđenih tvorničkih koncepata(zamjenom primjerice, veličine ili tipa elise, optimizirao si perfomanse pogona motora na svojem plovilu,koje je proizvođač očito izdefinirao,čim je dao takve podatke kao soluciju, u ponudi). :D Zaheb se redovno dešava sa starim unutarnjim motorima,gdje se iz rukava sipaju riješenja tzv strojara,koji mjenjaju hod,spojku,propelu,pa kad propišaju brtve,dođe do pregrijavanja, zariba makina i tome sl. ,krive proizvođača,ne nestručnu/neadekvatnu nadgradnju motora koji u prvotnoj koncepciji nije bio konstruiran za takve izmjene.  :dontknow:  :read2:
T