optimalni nagib jedrilice?

Autor ogi01, Rujan 22, 2009, 12:24:31 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ogi01

postoji li neka jednostavna formula koja daje optimalni nagin jedrilice?

traktor

ja sam mislio da je optimalni nagib jedrilice  kad nema nagiba, to jest da ima nagib kao visak ;D
osim ako nema oblik trupa poput torpeda, cilindrican. Ali bi tada kormilo moralo biti na zglobu tako da ono bude  okomito, a po toj logici i jedro( jarbol). Mislio sam i da asimetrican oblik u vodi pruza  veci otpor nego simetrican iste mase. Tuna koja ima skoliozu naprimjer, bit ce sporija od normalne tune ;). Zasto nema asimetricnih ptica i riba, jer su  sporije pa  ih predatori popapaju prije nego dozive prvo seksualno iskustvo.

jedritisemora

nije pitao za nagib nego za nagin.   happy2

šalu na stranu... što manji nagib, to je bolje.

stibra

Ne baš, sa nagibom se kod ve?ine jedrilica smanjuje oplahivana površina, tako da je bolje jedriti ve?inu jedrilica nagnuto nego ravno u ve?ini uvjeta. I dizajn trupa odre?uje optimalan nagib kod jedrenja u orcu npr.

?ak i male sportske jedrilice koje se ina?e uvijek najbrže jedre apsolutno ravno, na uvjetima jako laganog vjetra uvijek je bolje nagnuti iz više razloga, tj. opet manje oplahivane površine i zbog dobivanja forme jedra od njihove same težine, kad je vjetar preslab.

Leprecon

Najvise ovisi o obliku trupa, vjetru, kutu u odnosu na vjetar kojim se jedri, etc. Kaze stibra da je oplakivana povrsina manja kad se jedrilica nagne. To je tocno, ali ne uvijek. Isto tako, ponekad manja oplakivana povrsina nije cilj.
Kod jako slabog vjetra, skoro bonace ili pak kod jedrenja u krmu s gennakerom na nekim brodovima treba vise voditi racuna o obliku jedra i u skladu s tim prilagoditi nagib. Kad vjetar zapuse uglavnom je bolje da je brod sto ravniji.
Da je stvarno najbolje da je brod jako ravan regatni brodovi bi imali jos nizu metacentarsku visinu. Ali ne treba u tome pretjerivati.

ogi01

Da, tako je kao što ste napisali. Formulu molim.
sa poštovanjem, Vaš vjerni obožavatelj.

matoi

A zašto ti treba takva formula zapravo?

traktor

stibra, u komentaru koristis dosta pjesnicke slobode, ima naime dosta dubioza. Inace ti  argumenti imaju metacentarsku "tezinu"( s kojom jasno ne treba pretjeravati ). Salim se ,sto vidis i sam. Ovo s jedrenjem po bonaci mi se cini vise mit nego istina ali regatasi to prodaju( znam iz iskustva, kolega  Mitja me je pozvao u posadu jer je za regatu bila prognoza +/- bonaca pa sam mu trebao za uteg , i sve to vrlo ozbiljnog lica. A to sto se kod nagiba od 15 stupnjeva smanji povrsina jedara i kormila(efikasnost?!?) za 16,6666....posto? ;)
Mislim da tvrdnja da nagnuta jedrilica brze jedri je vise stvar psihologije nego fizike.  ;D

jazavac

kod jako slabog i vjetra u tragovima kod ravne jedrilice jedra samo vise i tresu, a ako ju nagneš, vlastita težina jedra mu daje oblik preko kojeg i minimalno strujanje daje kakvu - takvu aerodinami?ku silu i poriv brodu.

Neki su pak brodovi dizajnirani sa namjerom da kod nagiba od recimo 20-30 stupnjeva bude dulja dinami?ka vodena linija od stati?ke, što mu kona?no omogu?uje i ve?u maksimalnu brzinu trupa (uglavnom brodovi izdužene prove i krme, poput J klase http://www.oossanen.nl/images/gallery/06172-02.jpg ili jahti gra?enih prvih desetlje?a 20. st.) naravno ako ima dovoljno vjetra. Kod slabijeg, manji nagib zna?i i manju oplakivanu površinu, pa je opet relativno brz, jer ionako nema dovoljno vjetra da krene maksimalnom brzinom trupa. Tu je rija? o starim, teškim deplasmanskim brodovima.
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

traktor

jazo, fakat, ovo sto si napisao  stoji . U svakom slucaju nagnuta jedrilica izgleda dva put ljepse od uspravne, osim kad glisira. Onda su podjednako lijepe.