pravila daju prednost onom plovnom objektu koji ima manje manevarske sposobnosti u odnosu na neki drugi.Brod od 300 metara i koliko reće 16 metara gaza ima prednost jer ima manje manevarske sposobnosti od 12 metarske jedrilice.U susretu dva ili više motorna broda vrijedi pravilo desne strane. Drugim riječima, ako sa svog broda vidite drugi motorni brod preko desnog boka, onda taj brod trebate propustiti, zaobići, izbjeći!
Ali da mi je znati zašto u zadnje vrime svi gumenjaci namjerno točno ciljaju u mene šta me uzimaju kao orijentir.A ovaj kapetan drvenjaka ako mu je pukao film nek se iskrca i nađe zamjenu i ode na lječenje.Ja osobno sve izbjegavam imao ili ne imao prednost a najviše me je strah da me koja budala ne zajaši od krme tako da uskoro dolazi i retrovizor na jedrilicu.
Drugo isto pravilo glasi Jedrilica održaje svoj smjer, osim ako je jasno da je opasnost blizu. Ako se plovilo koje dolazi u susret ne prilagodi svoj smjer da bi izbjegli sudar, jedrilica je dužna napraviti korekciju smjera kako bi izbjegla sudar bez obzira imala ili nemala prednost.
Treće pravilo je isto tako da plovilo koje ima dubok gaz a plovi kanalom ima prednost jer ima smanjene manevarske sposobnosti
četvrto pravilo
Četvrto pravilo brod koji plovi pod opterečenjem ima prednost jer ima smanjenu manevarsku sposobnost
peto
plovilo sa kvarom motora ili kormila isto tako ima prednost.
Sve ove situacije gori spomenuta plovilo označava svjetlosnom kombinacijom
Pročitati
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Regulations_for_Preventing_Collisions_at_Sea + sve zemlje imaju svoje dodatne propise..
i zapamtite veliki trgovački brod 200-300m ne može tako lako se zaustavit ili promjeniti smjer.on ne može u par milja zaustaviti brod i da želi.