Author Topic: Pokrenuta Peticija za povećanje sigurnosti plovidbe na moru  (Read 26449 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Damir s

• Admiral
Re: Pokrenuta Peticija za povećanje sigurnosti plovidbe na moru
« Reply #20 on: February 14, 2016, 06:32:06 PM »
Ovdje kod nas su pojasevi obavezni kao i sigurnosni pojas koji se mora vezati na 2 mjesta kada si za timunom, a za duze regate i rezervo kormilo u nuzdi da mozes timunat ako se nesto sa orginalnim dogodi (moze biti i komad daske ucvrsceno sa spagom samo da moze timunat.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Online more

• Admiral flote
« Reply #21 on: February 14, 2016, 11:38:16 PM »
Da li su obavezni pojasevi i po 2-3 Bf?

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #22 on: February 15, 2016, 12:59:30 AM »
Da cim si  stupio na jedrilicu moras staviti pojas za spasavanje, ako se sto dogodi osiguranje ne placa nista, isto moras imati pirotehniku sa datumom da nije isteklo za upotrebu ako si u unutrasnjosti moras imati AIS.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

Online more

• Admiral flote
« Reply #23 on: February 15, 2016, 08:21:50 AM »
Za osiguranje je jasno. Da li policija kažnjava, analogno kao kod auta?

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #24 on: February 15, 2016, 09:35:25 AM »
Ne ne kaznjava za pojaseve nikoga ali ako sudjelujes na regati to ti je obavezno imati a pojas moras nositi inace ti mogu zabraniti start. Sve je to da bi nas naucili da koristimo za nasu sigurnost, isto ti je pojas u autu. Koliko je jedrilicara izgubili zivot radi brzopletosti i nestavljanja pojasa. To mora postati praksa prije nego isplovis iz luke sva posada stavi pojaseve za spasavanje.

Offline dmeter

• Kontra-admiral
« Reply #25 on: February 15, 2016, 10:46:33 AM »
Ne ne kaznjava za pojaseve nikoga ali ako sudjelujes na regati to ti je obavezno imati a pojas moras nositi inace ti mogu zabraniti start. Sve je to da bi nas naucili da koristimo za nasu sigurnost, isto ti je pojas u autu. Koliko je jedrilicara izgubili zivot radi brzopletosti i nestavljanja pojasa. To mora postati praksa prije nego isplovis iz luke sva posada stavi pojaseve za spasavanje.
Kad se prelazi atlantik (van grupnog prelaska) i tihi-indiski ocean zamisto pojaseva je pametnije imati olovni uteg da si skratiš muke.
Ista stvar norveško,islandsko,grenladsko more.
temperatura mora     vrijeme preživljavanja
15- 21 °C               12 sati
10-15°C                   6 sati
manje od 4°C     10-40 minuta

Online more

• Admiral flote
« Reply #26 on: February 15, 2016, 12:47:58 PM »
Mi odgovornost za nošenje pojaseva smo usredotočili na skipera. On je odgovoran za sigurnost plovidbe u cjelini i to potvrđuje potpisom na Prijavi regate. Po meni je to najispravnije jer organizator regate ne može imati, praktički, nikakvu kontrolu na pojedincem koji koji učestvuje na regati.

Offline hidrotherapy

• Global Moderator
  • Komodor
« Reply #27 on: February 15, 2016, 02:22:59 PM »
Tako je najlakše.
Daš mu papir gdje potpisuje da je on odgovoran za sve i da organizator ne snosi nikakvu odgovornost za moguće posljedice.
Zašto ne bi organizator pregledao sigurnosnu opremu prije početka regate. Tko nema svu opremu, ne može sudjelovati na regati.
Koliko znam na Jabuci se kontrolira oprema.

Online more

• Admiral flote
« Reply #28 on: February 15, 2016, 08:31:54 PM »
Organizator može izvršiti provjeru ako se radi o regati više kategorije čime, zapravo, kontrolira ozbiljnost skipera. Ali za regate 4. kategorije (nivo klupske) u kojima regatira na desetke jedrilica, taj zahvat je, praktički, neprovediv. Uostalom da to i učini, onda se regata ne bi niti održala jer bi se našlo još niz manjkavosti u vezi s obavezne opreme za off shore regatu.
Na jednoj ruci bi se mogle nabrojiti naše regate 3. kategorije.

Offline estan

• Admiral
« Reply #29 on: February 15, 2016, 09:50:23 PM »
Možda nije argument, ali plovim već više desetljeća, intenzivno (imam svoj brod) bar 30 godina i još sam živ, a nikad nisam koristio pojas. Liti, kad urde zvizdan, a vitar slab, mislim da bi pojas bio prava patnja. Ima situacija kad bi bolo pametno da sam ga stavio, jer bio je jak vjetar, oblačno vrijeme, vrlo slaba vidljivost, more uzburkano, a ja sam na brodu, ali jednostavno nije mi palo na pamet. Zato sam sve radnje na jedrilici oibavljao puzeći i držeći se čvrsto za pašamane ili druge čvrste dijelove opreme, kako se ne bi dogodilo da me nezgodni val katapultira s jedrilice. Kažem, trebalo je koristiti i uzicu i pojas, ali nisam, jer jednostavno nisam navikao.