Author Topic: Pokrenuta Peticija za povećanje sigurnosti plovidbe na moru  (Read 26449 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mala od portala

• Administrator
  • Barba
  • Riječi lete, zapisano ostaje
Pokrenuta Peticija za povećanje sigurnosti plovidbe na moru
« on: February 09, 2016, 04:00:15 PM »
PETICIJA ZA POVEĆANJE SIGURNOSTI PLOVIDBE NA MORU

Tjednik Nacional, Nautica Portal i web stranica Gumenjaci.com, motivirani sve većim brojem nezgoda i nesreća na moru tijekom nautičke sezone, pokreću zajedničku Peticiju za povećanje sigurnosti plovidbe na moru, čiji je cilj zaštititi živote i imovinu nautičara te smanjiti broj nesreća koji se tijekom turističke sezone događaju na hrvatskoj obali.

Tijekom nautičke sezone Jadranom dnevno u prosjeku plovi i do 100.000 raznih plovila. Nažalost, brojne pomorske nesreće koje su proteklih godina zabilježene na Jadranu, posebno u ljetnim  mjesecima, svjedoče da brodicama i jahtama upravljaju voditelji brodica i skiperi šarolikog pomorskog znanja i iskustva te različitih razina osposobljenosti, a kultura sigurnosti i poštivanja pravila na moru na najnižoj je razini u Europi.

Samo u 2015. godini u raznim je pomorskim nezgodama i nesrećama spašeno čak 611 osoba, njih 33 su smrtno stradale, a 41 je osoba ozlijeđena. U jednoj od tih nezgoda u moru su završila i tri hrvatska ministra, od kojih je jedan bio upravo ministar pomorstva (!!!), a znakovita je činjenica da niti jedan od njih u trenutku nesreće nije nosio zaštitni pojas. U isto vrijeme u prošloj su godini jedan ribar i jedan inozemni nautičar smrtno stradali u pomorskim nesrećama, a te su se smrti mogle izbjeći da su obojica nosila sigurnosne pojaseve. Uz činjenicu da su mnoge od pomorskih nesreća prouzročile i ljudske žrtve te veliku materijalnu štetu, te su nesreće imale negativnog odjeka i u inozemnim medijima, što ostavlja lošu sliku o sigurnosti nautičara na našoj obali i dugoročno šteti hrvatskom nautičkom turizmu.

U cilju povećanja sigurnosti nautičara tijekom ljetne sezone, te posebno kvalitetnijeg osposobljavanja rekreativnih moreplovaca, od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražimo:

-   pojačano kontroliranje i sankcioniranje nedopuštenog glisiranja unutar 300 metara od obale kako domaćih tako i inozemnih nautičara,
-   pojačano kontroliranje prebrze vožnje u kanalima i u blizini naseljenih mjesta ili lučica,
-   pojačano kontroliranje prebrze vožnje vodenih skutera i jet-skyja na sidrištima i u neposrednoj blizini plaža,
-   pojačano kontroliranje i sankcioniranje kršenja pravila o sidrenju na plovnim putevima i na ulazima u sidrišta, luke i pristaništa,
-   uvođenje obveze i kontrola nošenja sigurnosnih pojaseva na skuterima, gumenim čamcima i brzim motornim brodicama i jahtamaa;
-   veći broj plovila policije i lučkih kapetanija na plovnim putevima, na ulazima u luke i sidrišta te na frekventnijim nautičkim lokacijama u vremenu od 15. lipnja do 15. rujna;,
-   izmijeniti i pooštriti uvjete osposobljavanja i polaganja ispita za voditelje brodica, skipere i jahtmastere, po uzoru na pravila kakva vrijede u svim pomorskim državama svijeta, te uvesti kontrolu provedbe pravila tijekom edukacije;
-   pojačano inzistirati na pravilima sigurne plovidbe prilikom polaganja ispita za voditelje brodica i skipere.

U istom cilju predlažemo i tiskanje kratkih brošura sa osnovnim savjetima o sigurnosti plovidbe Jadranom (na nekoliko svjetskih jezika) koje bi se obvezatno dijelile nautičarima putem charter agencija, lučkih kapetanija i njihovih spostava, turističkih agencija i info pultova, te putem internet stranica HTZ-a i specijaliziranih turističkih i nautičkih portala.

SVOJIM POTPISOM NA PETICIJU POMOĆI ĆETE PODIZANJU SVIJESTI O POTREBI POVEĆANJA SIGURNOSTI PLOVIDBE NA JADRANU I ZAŠTITI LJUDSKIH ŽIVOTA NA MORU!!!

Prikupljeni potpisi biti će, zajedno sa popratnim tekstom Peticije, predani načelniku Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prikupljanje potpisa vršit će se na izložbenom prostoru web portala Nautica Portal i Gumenjaci.com u hali 10A na Zagrebačkom sajmu nautike koji se od 17. do 21. veljače održava na Zagrebačkom velesajmu u Zagrebu, te putem interneta na linku:

http://www.peticija24.com/peticija_za_poveanje_sigurnosti_plovidbe_na_moru

« Last Edit: February 09, 2016, 05:31:15 PM by Mala od portala »
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline estan

• Admiral
Re: Pokrenuta Peticija za povećanje sigurnosti plovidbe na moru
« Reply #1 on: February 09, 2016, 07:45:46 PM »
Potpisano, mada nismo ranije raspravljali o teksu, ali u biti je ok. Vjerojatno sam u Subotu u Zagrebu, ali za svaki slučaj potpisao sam elektronski.

Offline dmeter

• Kontra-admiral
« Reply #2 on: February 10, 2016, 12:44:47 PM »
je malo mi je državne kontrole i kamera na cestama sad bi i na moru to uveli.
ja otvaram kontra peticiju da se policiji i lučkoj upravi smanje kvote goriva .

Offline Mala od portala

• Administrator
  • Barba
  • Riječi lete, zapisano ostaje
« Reply #3 on: February 10, 2016, 12:55:23 PM »
Hvala Estane. Prihvaćam primjedbu da se na forumu nije raspravljalo o peticiji, no ona je zapravo rezultat teksta o reakcijama kapetana iz Splita na vještačenje pomorske nesreće koju je izazvao Tomislav Horvatinčić. Članak je u svega nekoliko dana na portalu pročitalo gotovo 4.000 ljudi (!!!) uz preko 3.000 otvaranja na Facebooku, iz čega smo zaključili da je to tema koja i te kako "boli" nautičare, odnosno da je upravo sigurnost jedan od osnovnih problema na moru koji se tiče svih nas.

Stoga se peticija nametnula kao prirodna reakcija na takvo stanje, a posebno što je idući tjedan Zagrebački sajam nautike na kojem upravo ta tema može biti i te kako zanimljiva. Nije bilo previše vremena za poticanje nekakve široke rasprave i zato smo s tim išli brzo kako bismo iskoristili pravi trenutak.

Molim sve forumaše da animiraju svoje prijatelje, poznanike, kolege i druge nautičare da podrže peticiju da prikupimo što više potpisa. Na sajmu će se peticija potpisivati "uživo" na papiru.

Dmeter, manje kontrole = više Horvatinčića! Pa ti vidi jel ti više paše strahovati od policije i prilagoditi svoje ponašanje pravilima kako ne bi pokupio kaznu, ili strahovati da te neki idiot ubije na mjestu samo zato što vozi prebrzo i radi što mu se prohtije jer može!!! Na Jadranu je već previše ljudi izgubilo glavu pod elisama glisera i brzih motornjaka za čijim su kormilima bile neodgovorne budale. A takve neodgovorne budale možeš zaustaviti jedino tako da ih dobro opališ po džepu. Kod egocentrilnih debelokožaca nažalost nikakvi apeli i molbe ne pomažu.
« Last Edit: February 10, 2016, 01:08:01 PM by Mala od portala »
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline more

• Admiral flote
« Reply #4 on: February 10, 2016, 03:54:24 PM »
Potpisao sam i potpisati ću i u buduće. Ali i Dmetar ima donekle pravo u vezi rada policije. Ista se nalazi svakodnevno na određena mjesta gdje ne treba. Ponašaju se kao da su u nekom bijelom štrajku. Zaista bi ih trebalo bolje kontrolirati ili moždabolje opremiti brzim gumenjacima. Npr. ispred Punta Pernat i ispod krčkog mosta, globama bi mogli popraviti nacionalni budžet.

Offline estan

• Admiral
« Reply #5 on: February 10, 2016, 07:55:03 PM »
Ja bih isto rado da uštedim 500 kn za ribolovnu dozvolu i lovim na crno i da me ne gnjavi nitko zbog isteka atesta vatrogasnog aparata, ali u usporedbi s gubitkom života koje uzrokuju divljaci u gliserima, ipak sam potpisao peticiju. U ovakvoj situaciji zaista treba više kontrole i to na pravim mjestima, baš kako sugerira More.

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
« Reply #6 on: February 10, 2016, 08:31:11 PM »
Potpisat ću na štandu.

>>> kako domaćih tako i inozemnih nautičara,
Ovo djeluje kao da sada postoji razlika u pravu glisiranja između domaćeg i inozemnog nautičara

>>> uvođenje obveze i kontrola nošenja sigurnosnih pojaseva
Da li se ovdje misli na prsluk za spašavanje ili na pojas kojim se sprečava ispadanje iz plovila?

Bilo bi zgodno da gliseri "klase Horvatinčić" (imaju auto-pilot i postižu brzinu preko neke propisane), moraju imati AIS i da se kazna za prebrzu vožnju može naplatiti na temelju očitanja AIS-a.

Da li to već u EU netko radi nisam siguran, ali me vlasnik glisera u Irskoj upozorio da će me baciti kroz prozor ako ubrzam preko 5 čvorova prije nego na GPS-u vidim da sam prešao preko crte koja spaja plutače pred lukom, jer mu mogu daljinski očitavati brzinu i da je kazna prilična.
(Morao sam imati sigurnosni pojas (vezanje na 4 točke) i prsluk za spašavanje, ali ovo prvo vjerojatno zbog skokova preko valova na oceanu, a ne zbog propisa.)
Bolje je biti bez gaća na plaži, nego raditi u odijelu...

Offline dmeter

• Kontra-admiral
« Reply #7 on: February 11, 2016, 01:21:18 AM »
i svi to potpišete i oni če na kraju zaustavljati jedriličare jer ove yahturine ne mogu sustići i lakše im je zaustaviti jedrilicu,nema straha da se zamjere nekom bogatunu-političaru sa vezama i izgube posao.

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #8 on: February 11, 2016, 06:40:58 AM »
Ja jesam za visi nivo sigurnosti na moru, ali dmeter ima pravo, ko ce zaustaviti jahtu od 14 metara kada zna da ce mometalno izgubiti posao. Sto se dogadja u Londonu sa kada dodju bahata djeca bogatuna i divljaju po cetama (nista) jedan tip posarao auto radi buke koju je ovaj stvarao turirajuci makinu od jednoga klnca i morao platiti 12 000€ farbanje. A kako ce zaustaviti divljaka na skuteru od 230 konja? Nemaju oni tehnike koja razvija brzinu kojom bi nekoga uhvatili mogu mu staviti soli na rep, opet ce loviti barcije i jedrilice koje idu max 10 milja na sat (penzice kojil love ribe da prezive). Takvog mogu uhvatiti jedino dok je na kraju montiran na prikolici! Citao sam kako je jeda provocirao policiju oko Briona dugo vremena i nisu mu mogli nista uvjek im je pobjegao rugajuci im se.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline hidrotherapy

• Global Moderator
  • Komodor
« Reply #9 on: February 11, 2016, 08:38:55 AM »
Nije on provocirao policiju, već rengere Nacionalnog parka.
To je radio isključivo jer je bio revoltiran njihovim ponašanjem kod prvog susreta.
Umjesto da ga kulturno upozore da se kroz otočje Nacionalnog parka ne smije ploviti, renger je odmah počeo urlati i vaditi pištolj iz futrole kao da se radi o kriminalcu svjetskih razmjera, a ne čovjeku koji se normalno zaustavio na njihov poziv.
Nakon toga je on slijedećih nekoliko dana punom brzinom plovio kroz otočje dok nije saznao da su mu spremili policijsku zasjedu.
Tad je prestao jer nije isto provocirati rengere i policiju.

Toliko na tu temu.

Što se tiče peticije, ja sam je bez razmišljanja potpisao jer smatram da kontrole na moru treba biti.
U stranom svijetu je kontrola puno učestalija i puno, puno rigoriznija.
U Egleskoj ili Francuskoj, bez obzira što je u tom trenutku bonaca i sunce sija, nitko ni ne pomišlja ploviti bez pojasa za spašavanje. Isto tako, jurnjava po luci je skoro pa nezamisliva. Ako se pitate zašto? Zato što su kazne nenormalno velike.
Nisu ni jedriličari bas bezgriješni.
Na jednoj regati u akvatoriju Southamptona se jedna jedrilica zabila u veliki trgovački brod jer si je valjda skiper umislio da ako plovi na jedra, da se taj brod mora njemu maknuti s puta. Skiper je kažnjen sa 100.000 funti, što je vjerovatno više nego što ta njegova jedrilica vrijedi.
Očito je zaboravio da zakon lijepo kaže da se u području kanala i na uskom akvatoriju manja plovila moraju uklanjati s puta velikim brodovima, kao i što plovila koja izlaze iz luke imaju predost pred plovilima koje u luku ulaze. To što je on u tom trenutku plovio na jedra, ne znači ama baš ništa jer je puno lakše njemu napraviti jednu viradu više nego velikom brodu mijenjati kurs, ako uopće ima mjesta za promjenu kursa.
« Last Edit: February 11, 2016, 08:51:56 AM by hidrotherapy »