Author Topic: Hreko  (Read 1013612 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2668
Re: Hreko
« Reply #3470 on: July 02, 2022, 12:50:35 PM »
Još montirat panelke a onda transport  do mora. Metar oštećenog fendera  na lijevom boku sam  popravio.  :icon_smile: Nadam se da me  milicija  neće  zaebavat  radi prvog bijelog.

Sutra mi dolazi mlađi Čače za dogovor o transportu u toku slijedećih desetak dana. Čujem da su kupili novu labudicu koja  će ružno pače prevest do vode. Užasno je vruće pa radim ujutro i navečer. Tek sada na kraju sam postao svjestan koliko su mi Skroza iz Carbo Cata, njegovi dečki  i Ana svo ovo vrijeme pomogli svojim pozitivnim stavom. Sve se na koncu svodi na pozitivno u ljudima.
« Last Edit: July 03, 2022, 08:48:04 PM by traktor »

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2668
Re: Hreko
« Reply #3471 on: August 19, 2022, 04:50:19 PM »
A ništa, još jedan traktorcic u nizu. Vratili se sa krštencije u Dubrovniku. Samo jedan video za atmosferu sa početka krstarenja.https://www.youtube.com/shorts/JNx1-V6Zf78
Ljetno krstarenje je prošlo i za one koji prate temu par riječi. Bez 2 pod motora brod je prosječno 1 čvor brži. Kod 2200 rpm  Volvo pente D1-30  brzina je oko 6,7 čvorova a prije je bila 5,8
Novi bizero od Dustoma ima po meni dobar  kroj i po 5 kvadrata više.( trebalo je 'spustiti' stražnji rogalj 30-50 cm niže, produžiti stražnji porub  :icon_smile:),  Uk sails je bio pliće krojen. ( Code 00 ?).
Crveni zero je  desno a zeleni lijevo pa sam hreku bizero obukao ‘unutra van’ da bojice štimaju. Ovako tvornički, zbunjivao bi nautičare naročito u kombinacij sa šahovnicama na boku.  I bez toga su masovno zbunjeni kad im u vidno polje uleti hreko. To nam nije bila namjera pa nas počinje  opterečivat. ( kako bi dmeter napisao)
U ovoj mojoj recenziji novog jedra imam još dvije primjedbe. Prva je umetanje dakrona  u rogljeve tako da vrlina dakrona  da drži formu ometa normalno namatanja bizera.( krut,teži a ništa jači od najlona) . Gospodin Boris kaže da je to po Pravilima struke, a ja bi mu s malom dozom zajedljivosti odgovorio da je puštanje krvi do kraja devetnajstog stoljeća bilo Lege artis za 80 % bolesti, a danas je spalo na par promila. Stvari se mijenjaju. Od 'Lege Artis" više mi se svidja 'Secundum praecepta communi sensu" :icon_smile:
Umetanje Velcro trake između jedara je isto želja  jedrara za poboljšanjem ali me nije konzultirao. Ruku na srce,  iskustvo jedrenja s Bizerom, ‘u regionu’ vjerovatno imamo samo žena i ja pa se zgodno konzultirati. Jasno mi nismo neki jedriličari al i pacijenta treba ponekad poslušat naročito ako ima vrlo rijetku da ne kažem egzotičnu bolest. 
Inače prednji porub jedara fiksirao sam za antitorzioni konop spiralnim tanjim konopom koji se po potrebi pri dnu može zatezati i stvar za sada izvrsno funkcionira.
Samo smo jedan put trebali jedriti u vjetar. Od Korčule do Šćedra po maestralu od 12-15 čvorova.  Trebalo nam je “cijeli dan” ( oko 8 h) za tih dvadesetak milja. Vozili smo prosječno 5 čvorova brzine a zbog većeg kuta u vjetar i zanošenja  prešli dupli put. Slične smo penjačke rezultate postizali i prije 20 godina na Starkelovoj Omniji 34 (Žabac IV) tako da bi i ovaj puta problem mogao biti u jedriličaru a ne brodu.
Kako je za AC75  idealan vjetar od 2-3 Bf za hreka je to 5-6 Bf, 17-27 čvorova. Na refulu maestrala od 22 čvora i  40 stupnjeva u prividni vjetar brod  ubrza na 7,2 čvora. Sa 180 litara vode u svakoj kobilici  nagib kod tog vjetra je  oko 25  stupnjeva a  privjetrinska kobilica i kormilo dignu se izvan mora. Hreko je definitivno loš penjač, ima 12 m2/t u vjetar, 19m2/t mezonave i 24,5m2/t niz vjetar. Ugodno je iznenađenje što se prelet lako izvodi. Uvjeren sam da ću jedrenje u vjetar poboljšati i da će hreko moći bezbrižno u planine u društvo krstaša kao što je kontesa hilda  :notworthy: naprimjer.
   « Last Edit: January 24, 2023, 06:02:16 PM by traktor »

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2668
Re: Hreko
« Reply #3472 on: September 05, 2022, 10:56:29 AM »
…u svakoj kobilici je 180 l vode….

Ovo jedriličarima koji znaju da umjesto 180 l vode, u kobilici  mora biti  180 litara olova zvuči kao  voda u cipelama. Nije tako. Treba  samo promjenit loše navike, a to će kod principijelnih malo potrajat.

Pitao sam se kako se kod bizera dogodila zabuna s bojicama kad je 50% postojala šansa da se iz prve pogodi.
Jedrari su napravili dva identična jedra samo različitih boja, napravili su dvije lijeve ruke različitih boja. Kod tih siamskih zero blizanaca trebalo je zeru razmislit. Napraviti lijevu i desnu  ruku, nogu, krilo.  Ofarbat  bojicama po pe pe esu (pravila prometne struke)  da recimo crveno na tom ‘semaforjedru’ bude gore ili lijevo a  zeleno dolje ili desno a ne obrnuto. Ako po noći postoji zeleno i crveno svjetlo zašto po danu ne bi postojale  boje. Puno skipera je hreka pozdravljalo uzdignutim palcem kod bliskih susreta jer su im te boje i šahovnice bile fora.

Pod potisnik  pod pramcem hreka  je ‘suho zlato’, kako bi i ‘the manjinac’ pupavka ( koncentrirani otrov)reko. Kad pomakne svoj joysdick :angel9: levo/desno pleko se ponaša krotko,  ni traga onoj uglađenoj  kurčevitosti koja krasi našeg dežmekastog premijera. U kavez ulazi podvijena repa.

Sa i bez pramčanog potisnika razlika je ‘drastićna’  (kako bi dmeter lijepo napiso). Kako vjetar provu lako zanese, + 3 kW Sleipner sx50  je još lakše izdrica . Parkiranje  hreka je sada ‘pusi smouk’ kako bi izvorni ( autoktoni) bošnjak Muhamed lijepo reko.   
« Last Edit: October 19, 2022, 02:12:44 PM by traktor »

Offline szahtila

 • Kadet
 • *
 • Posts: 20
 • http://www.jkkvarner.hr/
  • Jk Kvarner Rabac
Re: Hreko
« Reply #3473 on: September 06, 2022, 12:09:04 PM »
Odmor u Ljubaču 22-28.8. i susret sa Hrekom

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2668
Re: Hreko
« Reply #3474 on: October 10, 2022, 05:04:02 PM »
Javila mi se jedna vidilica.   Dok je s dva vidioca čuvala ovce ukazo im se čudesan brod. Nije im ništa rekao, tajanstveno se smješkao  kao da im želi reći, neboj te se. Izgledam čudno ali i zmiji stonoga izgleda čudno a obje su kao i ja zadovoljne sobom.  :icon_smile:

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2668
Re: Hreko
« Reply #3475 on: October 17, 2022, 11:11:25 PM »
Golden Globe Race  je krenula  pocetkom rujna, gotovo pola skipera je izostalo ili odustalo.  Aleix je izostao navodno radi jarbola koji nije stigao na vrijeme. Imao je problema i s novim  motorom montiranim u nasem brodogradilistu. Nakon 14 sati rada nosaci motora su se doslovno raspali.
 
I ja sam imao problema s motorom, odnosno potisnim lezajem homokinetickog zgloba koji se grijao jer osovina nije u obje ravnine bila okomita na potisnu plocu. Moja greska. Kod montaze  vratio sam sve na prvobitne mjere a nisam bio svjestan da se simetrija broda na suhom, unatoc svim kontrolama malo promjenila. Dovoljna je razlika  stupanj, dva da se jave problemi kod te vrste lezajeva. Srecom sam dijagnozu brzo pronasao pa rijesio problem. Ustanovio sam i da su novi nosaci previse tvrdi ( u Zadru nisam  nigdje mogao naci mekse od 90) pa sam ih tu u Nizozemskoj kupio za tu kategoriju motora pa cu ih zamjeniti ovu zimu.

Offline zubatac

 • Mali od palube
 • *
 • Posts: 3
Re: Hreko
« Reply #3476 on: November 07, 2022, 08:21:03 PM »
Odlican projekt koji ima veliki potencijal  :icon_thumright:
Potražite bespovratna sredstva iz EU fondova to se lako dobije .

Offline RadoZnalec

 • Mali od palube
 • *
 • Posts: 7
Re: Hreko
« Reply #3477 on: November 09, 2022, 08:12:47 AM »
ili još jednom potopi, zapali, nasukaj...... I osiguranje lako isplati eurone..

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2668
Re: Hreko
« Reply #3478 on: November 09, 2022, 11:47:51 PM »
Odlican projekt koji ima veliki potencijal  :icon_thumright:
Potražite bespovratna sredstva iz EU fondova to se lako dobije .
[/q :callme:

I ja sam uvjeren da koncept ima velikih potencijala.  Moze se i trebao bi se usavrsavat bez obzira sto i sada ima masu kvaliteta. Ustvari ne znam koje to velike, odnosno nerjesive probleme ima taj koncept all around  LKSBT krstasa .(lagan,komforan, stabilan, brz trup :icon_biggrin:)

Pokusavao sam nesto u tom smislu tih fondova. Jos davno na pocetku s jednom simpaticnom gospodicnom Nikolinom u Hrvatskoj, pa onda  s jednim bosancem u Nizozemskoj, mislim da se zvao Amir Sabirovic i pred godinu dana s jednim simpaticnim deckom iz Biograda koji su se sami ponudili ali na koncu nije ispalo nista od toga a razlog ne znam (zaboravio sam) . Mislim da sam zadnji put ja zabrljao jer sam spominjao dug (koji sam u medjuvremenu otplatio),  naime kod tih stvari ne smije postojati dug odnosno neke takve dubioze u projektu.  :angel4:

Steta bi bilo da se projekt rastopi kao grudica  snijega na vrhu strmine. Imam viziju ali ne vise toliko love i energije  da sam guram dalje. Trebalo bi platiti mladje ljude koji imaju znanje i jos neke vazne kvalitete a prije svega hrabrost i vjeru ( ne mislim u religioznom smislu).

 Evo neka se javi netko tko bi zelio u tom smislu suradjivati, ja cu dati od sebe sve sto mi je jos ostalo. Steta da samo zena i ja uzivamo na tako ludom brodu.Imate jako simpatican avatar, Marko mi je zakon, ljudina u pravom smislu te rijeci. Ja ga jako rerspektiram.   :notworthy:     
 
« Last Edit: November 14, 2022, 01:03:53 AM by traktor »

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2668
Re: Hreko
« Reply #3479 on: December 05, 2022, 10:22:04 AM »
Smajlić: 'osjećam se pjesnički'  :laughing7:

Sa hrekom mi se često događalo da se nije znalo ko je doktor a ko pacijent. Recimo ono  kad  pacijent počne doktora učiti di ga boli. Ko što sam ja palamudio siskeptičnim doktorima navalne arhitektektonike.  Pa valjda  doktor bolje zna di pacijenta boli :icon_biggrin:. Je li doktor pacijent ili je pacijent doktor?. Izgleda kao da je, ali ne radi se ovdje  samo o nesporazumu. :icon_smile:

Ovo s Dustom  jedrima  tipična je takva  priča  koje hreka prate od početka.  Mali mujo bi nešto mijenjo , u početku ne zna kako, jedino osjeća da može bolje.  Pljuva u šake  prskajući  okolo i uzima  dlijeto i macolu.  Taj  alat je izmišljen  za razbit betonske pregrade i predrasude ali i isklesati Davida, ‘Mislioca’ ili ‘Zdenac života.’ Priroda nebi napravila te skulpture  da u davnoj davnini par majmuna  nije skrenulo s puta.

I tako sam se našao na moru.  Poznavajući neke otoke, koristeći instinkt umjesto sekstant  svaki put plovio ‘dalje i dalje ‘. Bilo je bonaca i nevera, bure i juga, mašte i snova,  tjeskobe  i zlobe.

 I cijelo to vrijeme teklo je vrijeme.
Uz manje probleme i veće dileme
 u luku se vratio praznih ruku 
brodom prepunim  stvari
za koje nitko ne mari.
A stalno se stari,
najduže  žive
Neimari.
« Last Edit: January 24, 2023, 06:04:22 PM by traktor »