Nautica portal > Općenito

Ratne mornarice drugih zemalja

(1/95) > >>

pelig:
Kako o našem HRM-u imamo već nekoliko tema, u kojima nismo baš pohvalno pisali jer se i nema što pohvalno za napisati, red je da se osvrnemo i na druge ratne mornarice. Pa počnimo od najveće, najjače i najbogatije - američke. Izgleda da i oni, unatoč silnom znanstvenom, financijskom i tehničkom potencijalu imaju dosta promašaja. I to strateškog tipa. S jedne strane njihovi najjači brodovi, nosači klase Gerald Ford su toliko kompleksni i skupi, da bi eventualni gubitak istih u borbi predstavljao težak udarac za njihovu mornaricu. A to dovodi u pitanje sam smisao njihovog postojanja.

Druga vijest je još zanimljivija; "Čelnici Američke ratne mornarice odlučili su umiroviti  četiri gotovo nova ratna broda kategorije Littoral Combat Ship. Naime, iako im se starost kreće od šest do 12 godina. USS Freedom, USS Independence, USS Fort Worth i USS Coronado još od 2016. ne sudjeluju u vojnim operacijama, nego služe kao plovila za obučavanje i trening, te uskoro će vjerojatno završiti u rezalištu. Najavljeni kao manji, fleksibilni i multifunkcionalni ratni bodovi prikladni za djelovanje blizu američke obale, LCS modeli su se pokazali kao veliko razočaranje. Razlog tome je veliki broj kvarova, i to u objema podklasama – Freedom jednotrupci od aluminija imali su stalne probleme s motorima, mjenjačima i pukotinama na trupu, dok su Independence trimarani bili pogođeni s korozijom i nevoljama s propulzijom.

Uzme li se u obzir da se i posljednja klasa nevidljivih razarača Zumwalt pokazala kao promašaj, to ispada da u XXI stoljeću američka mornarica nije uspjela proizvesti plovilo zadovoljavajućih svojstava. Zanimljivo. Tim više, što glavni konkurenti, Kinezi i Rusi kroče velikim koracima naprijed.

Strici:
Ja baš i ne pratim te velike mornarice, ustvari sve ratne mornarice što ne znači da sam potpuno neupućen.
Iako nisam dovoljno potkovan da podstaknem diskusiju, pa ukratko:
Kako je bojnim brodovima odzvonilo, tako odzvonjava i nosačima aviona. Ne zato jer su nepotrebni, ne ali zato jer su preranjivi. Putin, a time mislim na Ruse su sve okrenuli naglavačke.
A čujem. Mislim da Indijci započeli graditi neki nosač?
Tako su još bolje vođene i pogonjene rakete, dronovi itd su mnoga „gvožđa“ poslali ili će u „stara gvožđa“, uvjeren sam :icon_scratch:.

pelig:
Koliko god jesu ranjivi nosači, ipak su oni nužni za svaku zemlju koja ne drži mornaricu samo za obranu. Ako jedna zemlja želi voditi agresivnu politiku mora imati nosače i desantne brodove. Kako su i jedni i drugi dosta ranjivi, to bivaju središnji brodovi neke flote, čija je isključiva funkcija da im pruža zaštitu. I to je funkcioniralo do sada, ali protiv ruskih nadzvučnih raketa, baš i nema neke obrane.

Indija gradi nosač jer kao velika zemlja s aktivnom vanjskom politikom i strateškim položajem u indijskom oceanu to i mora imati. Ali to je ipak srednji nosač, što je i primjereno za Indiju. Veći problem su im odgovarajući avioni. Mislim da za to još nisu našli pravo rješenje.

Strici:
Sve to stoji, odnosno do sad je tako bilo.
Ali i 100 raketa, ovih novih „Putinovih“ je tisuća puta jeftinije nego samo jedan nosač aviona.
A bar jedna će ga pogoditi, a samo ga jedna može potopiti. Sve se je okrenuo naglavačke.
Naravno da je to samo moje razmišljanje, ali ja imam vraški dobru fantaziju i često sam u pravu-
Nedaj bože da se mnogočega i obistinilo.

pelig:
Nije to samo tvoje mišljenje. Toga su i sami svjesni. Ti brodovi jesu tehnološki vrhunski, oni mogu podnijeti i desetak pogodaka tih raketa, ali što veliš razlika u cijeni, je ono što im zadaje glavobolju. Mogli bi oni graditi i manje i puno jeftinije nosače, ali tada više neće biti superiorni super ambicioznim Kinezima. I sada su vjerojatno na sto muka. Jer vrlo je jasno da će uskoro i Kinezi doći do nadzvočnih raketa.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version