Lijepo od tebe da se brineš za naše plaže i obalu no ... napravi još jedan korak
i to šo si uredno obrađivao i "spremao" na duboko morsko dno - vrati na kopne jer je odtamo i poteklo. Pusti račiće, školjkice ... oni su se prilagodili prirodi baš onakvoj kakva ona jest, bez naše intervencije. Jasno da se na koče i mreže ne mogu naviknuti osim da nestanu, no to je druga priča.
Naime, kada to već tako brižno tretiraš (u namjeri da "izgradiš kule i apartmane" malim morskim organizmima), izmi neku vreću, kutiju ili sl. i to odloži do prvog mjesta gdje to možeš ostaviti, ako ne u, i pored kontejnera. Nažalost, toliko je ljudi kojima tih 50 lipica puno znači, tako da to ne ostaje dugo tamo. Provjereno. Osim toga, što je možda važnije, na taj način ambalaža završi na pravoj adresi, tj. reciklira se. Ta ideja s 50 lipa kaucije za ambalažu je genijalna stvar. Ne znam da li sada ima i 10% odbačene ambalaže u odnosu na prije? Samo se pitam koje su to sitne duše da za tih prokletih 50 lipa tu istu ambalažu mogu ili ne mogu baciti u more, plažu, šumu ...?
Moj je princip da brzorazgradive tvari (hrana, ostaci i sl.) završavaju u moru (ali podalje od obale i mjesta gdje se ljudi kupaju, žive ...); razne folije, papiri iz broda, PVC i sl. u vreči za smeće a povratna ambalaža u posebnoj vreći koja završava kako sam ti predložio.
I savjest mi je mirna a nadam se i čista.