Slane tehnike > Ponašanje na moru

Protiv diskriminacije jedriličara!

(1/2) > >>

pelig:
Da ne bih rasplinuo raspravu na drugim temama, otvaram novu! :angel02

Dakle ne znam jeste li uočili ali svi naši zakoni, podzakonski propisi i lokalni propisi diskriminiraju jedriličare i veslače. Naime oni redovito zahtijevaju naplatu proporcionalno dužini plovila. Budući da je svakome poznato da jedrilice i naročito veslarke zbog svojeg specifičnog pogona moraju biti duže u odnosu na motorom pogonjena plovila, to rezultira destimuliranjem posjedovanja takovih plovila. U drugim, pomorskim zemljama to nije tako, već se poštuje čuvanje pomorske tradicije i ekologije stimulirajući takova plovila. Budući da neplivaći iz iz našeg ministarstva pomorstva to ne mogu pojmiti čini mi se smisleno pokrenuti inicijativu u smjeru ministarstva okoliša i saborskih zastupnika (pogotovo sa mora); Dakle ako se stimuliraju automobili koji ne zagađuju okoliš, zašto se ne bi stimuliralo držanje plovila koja ne zagađuju okoliš? To bi bilo vrlo lako za izvesti; Ili 50% manje naknade za jedrilice i veslarke ili neka se taksiranje (porezi, vezovi...) obavlja prema konjskoj snazi kao kod automobila! tada se više neće moći dogoditi da vlasnik neke Zvijezde plaća istu naknadu kao neki Mamić za jahtu vrijednu par milijuna eura.

Bilo bi interesantno da kolege iz Slovenije napišu kako je to riješeno u jednoj uređenoj europskoj državi?

traktor:
Pelig.....U sridu!

ogi01:
Da tako je.  + dodatni porez na posjedovanje motornih brodova + 5 godina na golom otoku po metru dužnom broda + dodatni ekološki porez  zbog zagađivanja životne sredine + + + + +

berti:

--- Quote from: pelig on October 09, 2009, 08:30:27 AM ---Da ne bih rasplinuo raspravu na drugim temama, otvaram novu! :angel02

Dakle ne znam jeste li uočili ali svi naši zakoni, podzakonski propisi i lokalni propisi diskriminiraju jedriličare i veslače. Naime oni redovito zahtijevaju naplatu proporcionalno dužini plovila.

50% manje naknade za jedrilice i veslarke ili neka se taksiranje (porezi, vezovi...) obavlja prema konjskoj snazi kao kod automobila![/b] tada se više neće moći dogoditi da vlasnik neke Zvijezde plaća istu naknadu kao neki Mamić za jahtu vrijednu par milijuna eura.


--- End quote ---


Da, ovo što si spomenio je diskiminacija na neki način. Ali recimo,  što je brod duži, treba ti duži vez, koji opet treba opremit skupljom opremom, te osim skuplje opreme zahtjeva i više prostora.

Apropo ekološke zaštite, zapitaj s koliko je otrovnih materijala potrošeno za izradu jedrilice, te samo gorivo i nije jedino što ončišćuje. Sam proces proizvodnje brodova je eko-opasan i otrovan :), a veća površina dna znači i veću potrošnju intonka.

Inače, pomorsko dobro se plaća prema konaži i dužini, tako da je s te strane uvažen ekološki aspekt korištenja jedrilice. A razliku bi po meni trebalo napravit i s kartama u nacionalne i parkove prirode.

A recimo, po meni bi cijenu goriva koje se koristi u plovilima trebalo oslobodit cestarine, autoceste i sličnih nameta s kojom nemamo veze.

MArko

pelig:

--- Quote from: berti on October 10, 2009, 06:28:12 PM ---Da, ovo što si spomenio je diskiminacija na neki način. Ali recimo,  što je brod duži, treba ti duži vez, koji opet treba opremit skupljom opremom, te osim skuplje opreme zahtjeva i više prostora.

--- End quote ---

A kojom to skupljom opremom Marko? Beton za kapomorto ili debljina lanca?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version