Škola jedrenja za neznalice > Osnovne tehnike plovidbe

Procedura u slučaju nesreće i havarije

(1/4) > >>

Mala od portala:
Na ovu me temu motivirala upravo najfriškija nesreća kod Prvića - sudar putničkog broda Tijat i teretnog broda. Vjerojatno se o ovome već govorilo u nekim prijašnjim temama, ali nije zgorega ponoviti za one malo manje iskusne u plovidbi:

Koje su procedure u slučaju havarije (nesreće, nasukavanja, potonuća, sudara,...)? Kome se kao skiper svojega plovila moram javiti kada mi se dogodi tako nešto? Koga obavještavam i što mi je činiti?

hidrotherapy:
Svakako nadležnu kapetaniju i policiju jer bi bez njihovog zapisnika moglo biti problema s osiguravajućim društvom kod naplate štete.
Također, bilo bi poželjno uzeti kontakte od svjedoka ukoliko ih bilo. Po mogućnosti da nisu posada na plovilima učesnicima u nesreći.

Mala od portala:

Ima kod čarteraša jedna specifična situacija. Ako se ne varam, nesreću ili havariju broda treba prijaviti i Hrvatskom registru brodova koji treba pregledati plovilo. No vlasnici čarter agencija svojim klijentima često nalažu da u slučaju nesreće zovu samo agenciju, a nikako HRB, pa onda nerijetko i sami zaobilaze HRB iako bi prema propisima HRB trebao pregledati brod prije ponovnog puštanja u čarter.

Zna li netko više o tome?

janko_ka:
prije par godina bio sam u škveru sa svojom jedrilicom, do mene je bio jedan elan 431 koji je doživio nasukavanje i udarac kobilicom koja je opet napravila pukotine na trupu. bilo je kod tog događaja i odsukavanje i pomorska policija koja to automatizmom prijavljuje dalje. u glavnom nije vlasniku dozvoljeno da popravak izvodi sam nego je bila firma iz Šibenika koja je radila laminaciju i popravak, zanimljivo dolazile su 3-4 žene koje su to radile, kažu da su muški previše šeprtljavi :-) i svaki dan je u kontrolu dolazio inspektor iz HRB koji je i na kraju dao dozvolu da je sve ok.. čak je i mjerio vlažnost trupa :-)
i brod nije bio u čarteru nego u privatnom vlasništvu...

hidrotherapy:
Mislim da HRB treba obavijestiti samo u slučaju da je plovilo duže od 12m.
Ovo nisam siguran, već treba uzeti s rezervom.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version