Ja bih rekao najbolje je nabaviti 2t motor. Mnogo manja mogućnost iznenadnog kvara usred sezone, dovoljan običan servis na zimu. Naravno, i 4 t motori redovito servisirani uglavnom se ne kvare tek tako, ali kako su nešto kompliciraniji, i uglavnom novijeg datuma konstrukcije, što znači i više elektronike itd. mogućnost nekakvog kvara je ipak veća. Motori s jednim cilindrom 4 t, često su isto vrlo jednostavni i moje iskustvo s takvom pentom je da je isto dovoljan redoviti servis zimi za cijelu godinu, ako baš nisi panulaš. Kod kupnje novog dvocilindraša provjeriti kakva je konstrukcija, mada je kod većine karburator plus elektronsko paljenje (tako je i kod modernih dvotaktaša, tj, modificiranim verzijama tih istih motora od prije puno godina), tako da ne vidim zašto bi se nešto iznenada pokvarilo, osim ako misliš kupiti polovni motor kod kojega se nikada ne zna.
Osobno imam iskustvo sa nekih 6 g. starom Hondom 10 ks, koja je put od Splita do Opuzena odradila odlično. Vlasnik ju je redovito servisirao, a stajala je na krmi jedrilice cijelo vrijeme, redovito dizana na nosaču iznad mora. Ako kupiš pentu od nekog panulaša šta je napravio ko zna koliko sati, tada je mogućnost da nešto krepa znatna, jer je penta jednostavno potrošena.