Škola jedrenja za neznalice > Brodska kuhinja

OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!

<< < (2/2)

Nogicom:
To je tzv. Skombroidno trovanje. Upisi u google. Npr. http://morsko-prase.hr/medicina_6.htm
Mi smo pazili kod ulova plave ribe, rumbaca, kojih smo znali dosta ulovit, da ga sto prije ocistimo i malo nasolit i u friz.



Mala od portala:


Hvala, Nogicom, upravo to je ono na što sam mislila:
Dakle:

"Iako postoje mnoge mogućnosti otrovanja na moru, nautičari se u suštini trebaju brinuti o tri glavna tipa otrovanja sa ribama. To su: skombroidno trovanje, ciguatera i puffer fish otrovanje te, naravno otrovanje školjkama, posebno paralitic shelfish poisoning.

Skombroidno trovanje ili skombrotoksizam je tipičan tip trovanja hranom za vrijeme jedrenja u našim morima a ostala dva vezana su za jedrenje u tropskim morima o čemu ćemo u idućem nastavku.

Najpraktičniji način ribolova dok se jedri je panula, a na taj način obično se hvata plava riba. Plava riba, kao što su škombri, sardele, plavice, polande ili tune, ako se sa njom prije upotrebe nepravilno postupa, može uzrokovati ovo neugodno trovanje. Ovu ribu, nakon ulova treba odmah očistiti i čuvati u hladnjaku, a nikako, npr. u moru. Nažalost, ljudi ponekad ostave uhvaćenu ribu da bude vučena u vreći iza broda kako bi izbjegli neugodan miris na palubi i pripremaju je tek navečer, kada je brod usidren ili vezan. Ukoliko se riba ne stavi odmah u frižider u njoj se može razviti histamin koji uzrokuje simptome skombrotoksizma.

Simptomi se javljaju 30 minuta do 4 sata nakon jela, u vidu utrnuća oko usta i jezika, pečenja i suhoće u ustima, vrtoglavice, mučnine, povraćanja, proljeva i grčeva u trbuhu. Usne, lice i jezik oteknu, otrovani se znoji, a koža ga može svrbiti. Sluznica očiju, koža lica i tijela se zacrvene. Odmah valja isprati želudac, nazvati RADIO-MEDICO, započeti s uzimanjem preporučenih lijekova i krenuti prema kopnu."

(Objavljeno na Morskom prasetu, autor dr. Nebojša Nikolić)

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version