Škola jedrenja za neznalice > Osnovne tehnike plovidbe

Sidra i sidrenje

(1/33) > >>

Mala od portala:


Odgovoriti jasno i precizno na pitanje kako pravilno sidriti uopće nije lako. Nije pretjerivanje ako se kaže da je sidrenje čitava jedna znanost, a o njoj svaki pomorac i svaki nautičar ima što za reći i ima svoj "doktorat". Doduše, priručnici o jedrenju i nautici prilično su jasni po tom pitanju, no realnost i svakodnevna praksa nešto je sasvim drugo.

Kako sidriti na pijesku, kako na mulju, braku ili na kamenitom dnu, kojim sidrom i kojom tehnikom? Koliko sidra treba imati na brodu i kako odabrati pravo sidro za svoj brod? Kakva su vaša iskustva i - što je još zanimljivije - na kakvim ste greškama (vlastitim ili pak tuđima) učili i "doktorirali" sidrenje?

estan:
Odličan uvod. Sidrenje po priručniku vas ponekad u praksi može dovesti u nevolju. Također tehnika sidrenja ovisi i o brodu, vrsti sidra, a pogotovo vrsti sidrenjaka.

Osobno preferiram da na brodu imam više sidara različitog tipa, jer nije isto sidriti na kamenitom ili pjeskovitom, odnosno muljevitom dnu. Zato imam uvijek na jedrilici, jedan CQR plužno sidro od 22,5 funti (oko 10 kg) i to original, a ne nakakva jeftina kopija, lošeg i nepravilnog ljeva, Admiral sidro od 10 kg, Admiral sidro od 20 kg (oba admirala su sklopiva i zauzimaju jako malo mjesta u brodu) te patentni mačak od 7,5 kg. Tu nisam uračunao patentni mačak od 1,5 kg, koji koristim za sidrenje bajbota. Također, kad se ide na lignje ili ribolov, nosi se i ribarski mačak s kracima koji se pri jakom potezanju isprave pa se sidro može osloboditi ako zaglavi u kakvu siku. kao sidrenjak koristim dva konopa, jedan od 100 m (četrnestica) i jedan od pedeset metara (šesnestica) te jedan od lanaca (pojedinačne dužine 5, 7,5 i 10 m) s tim da imam i gambete (škopce) za spajanje lanaca ako zatreba. Za potapanje konopa koristim utege od teških gambeta ili kao uteg koristim patentnog ili ribarskog mačka. S obzirom, da je glavnina sidrenjaka konop, nikad ne sidrim tako da orem motorom vožnjom krmom, već vežem krmu za kraj i povlačenjem konopa (snažno ili lagano, treba imati pravi osjećaj kada kako potezati) ukopam sidro do te mjere da mu nema više mrdanja. Ako se sidrim na sredini vale, odaberem dobru poziciju i pustim u početku više sidrenjaka. Ako ima vjetra i korenta vrlo brzo ću znati je li i kada sidro uhvatilo te poslije malo skupim sidrenjak. Često gledam skipere, koji ukopavaju sidro povlačenjem motorom. Puste malo sidrenjaka i potežu for gasom. Rezultat je da preoru cijelu valu, usput pokupe još nečije sidro, a ipak se nikako ne uspijevaju usidriti. Naravno da se i tako može ukopati sidro, ali treba pustiti dosta sidrenjaka, a gas davati s osjećajem. Tek kada se sidro ukopa, onda možda dodati još malo ili puno gasa, da se vidi je li stvarno dobro prihvatilo. Inače, sidrenju me naučio moj pokojni otac, koji je već kao dijete od 6 godina zarađivao kruh u ribarskoj družini. On je bio izrazito protiv tehnike potezanja motorom, ali, treba uzeti u obzir, kad je on sa starijim ribarima učio sidrenje, motor skoro nitko nije ni imao pa su koristili druge opisane tehnike. Ja sam s njime naučio isto tako pa se tako i sidrim.

vdusevic:
Uh, a ja imam samo Danforth od 11 kg i plug od 7 na brod od 3,2 tone. U kombinaciji s 20 m 8 mm lanca, planiranjem đite i odabirom sidrišta do sada je bilo OK ali je krajnje vrijeme za pošteno admiral sidro. Sidrim vožnjom krmom ali pažljivo i po sidrenju zaronim da vidim kako je uhvatilo. Do sad nisam pokupio ničije ni sidro ni konop (smajlić koji kuca o drvo) a nisu ni meni iako nas je bilo podosta u valama, pazili smo kako nam sidre susjedi, gledali što rade i držali oveći pajet na dohvat ruke.
Jasno, nemam vinč nego s..bana leđa :angel02
Malo se zezam, je li?

more:
Na kraju sam za deplasman od 3,1t ostao na OCR 10 kg + lanac 50m + utezi od 8 i 10 kg te sklopivo admiralsko sidro 10kg + 20m lanca + 50m cime fi16. I mirno spavaj!

estan:
Vdusević, pa rekao sam da je pažljivo motorom ok, zapravo mislim da je bitno jedino da se sidru dopusti da se ukopa. A, o onima što metu sidra, to su oni što nabiju u startu gaščinu, a ujedno ne puste dovoljno sidernjaka. Tako mogu orati od Ulcinja do Trsta i ne bi im cijeli Jadran bio dosta da sidro uhvati. Jedan što je meni ćapao sidro na taj način, na sreću je bio u puno manjoj vali pa me nije vukao sve do Trsta.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version