Škola jedrenja za neznalice > Brodska kuhinja

Najosnovnija oprema kuhinje

<< < (2/3) > >>

Mala od portala:

--- Quote from: mirjo on December 10, 2012, 05:11:15 PM ---kuhati u navigaciji i imati neograničen izvor na špini - neprocjenjivo

--- End quote ---


Potpisujem, Mirjo, voda u sudoperu, i to u neograničenim količinama, makar i slana - je zakon!

A buža    :daydream:  bojim se da bez nje ne ide   anim64

Eventum:
rekli su iskusni da za 6 osoba na brodu treba imati:
•   Veliki plitki lonac s poklopcem (F 24 ili čak F 26 x 10 cm) - što širi to bolji, ali je ipak njegova veličina određena veličinom brodskog štednjaka. Ovakav lonac je meni nezamjenjiva oprema, prije svega za kuhanje brudeta i gregada, a posebno za prženje. Pržiti ribu u tavi znači čišćenja cijelog prostora oko štednjaka. A ukoliko se riba prži u ovakvom loncu čišćenja je neusporedivo manje.
•   Visoki lonac s poklopcem (F 22 x 20 cm) - i on je nezamjenjiv. Jedno od najčešćih jela koje se kuha na brodu je tjestenina s raznim umacima, a visoki lonac je idealan za kuhanje tjestenine, ali i za kuhanje krumpira, povrća, juhe itd.
•   Niski lonac s poklopcem (F 22 x 10 cm) - idealan za umake, rižota, tingule, paprikaše i sl.
•   Niski lonac s poklopcem (F 18 x 10 cm) - posuda za kuhanje čaja ili crne kave kada na brod dođe veće društvo sa susjednih brodova.
•   Tava - što šira to bolja. Meni prije svega služi za pečenje palačinki, te pripremu različitih fritaja s jajima. Korisno je kada joj je promjer jednak promjeru najšireg lonca, tako da se može koristiti isti poklopac.
•   Mala posuda za kuhanje kave i grijanje mlijeka s profiliranim odljevom zbog lakšeg izlijevanja.
•   Plastični poklopci promjera prilagođenog promjeru lonaca (pogotovo onih manjih) kojima se lonac može skoro hermetički zatvoriti. U njima hrana koja je ostala od ručka može dočekati i večeru bez opasnosti da se za vrijeme plovidbe nađe u  različitim dijelovima broda. Suvremeno posuđe s termo dnom obično ima takve poklopce, ali se oni ponekad mogu i posebno kupiti. 

Što se mog broda tiče to je od lonaca (skoro) sve. Na brodu nemam pećnice pa mi padele ne trebaju, a ako pećnica postoji onda je nužna i
•   Tepsija, padela, škrovada ili po Hrvatskom pravopisu Babić-Finka-Moguš plitica za pečenje čija veličina treba biti prilagođena veličini pećnice. Koristan je sistem dvije plitice različite dubine od kojih jedna može služiti kao poklopac drugoj.

Eventum:
a od sitnog pribora:

•   Cjediljka za cijeđenje tjestenine, promjera dovoljno velikog da tjestenina ne pobjegne preko rubova.  Moj izbor je plastična, težina joj je puno manja, a i lakše ju je održavati.
•   Daska za meso, ili bolje dvije daske za meso, jedna veća drvena (dobro je da je iz jednog komada drva) pogodna za rezanje mesa,  tučenje mesa i čišćenje ribe, druga manja, može biti drvena ili teflonska, za sjeckanje povrća.
•   Bat za tučenje mesa, drveni ili aluminijski.
•   Noževi, najmanje tri prvoklasne kvalitete, jedan veći, šireg sječiva pogodan za sjeckanje, jedan manji uskog sječiva za rezanje mesa i čišćenje ribe i jedan veliki nazubljeni za rezanje kruha.
•   Nož za ljuštenje krumpira, meni nezamjenjiv. Krumpir je jedno od povrća koje se na brodu dobro čuva, pa je zbog toga često sastavni dio brodskog jelovnika, a specijalni nož za ljuštenje dosta ubrzava čišćenje.
•   Kuhače, drvene ili plastične najmanje dvije. 
•   Kutlača (šeflja), velika žlica za grabljenje juhe.
•   Otvarač za konzerve. Najbolje s kotačićem bilo kojeg proizvođača, ionako obično svi zahrđaju već nakon dvije sezone.
•   Vadičep, nešto bez čega brod ne može biti. I on obično zahrđa već nakon jedne sezone pa je svejedno kakav je, glavno da lako vadi čepove i otvara boce piva.
•   Posude za šećer, kavu, čaj, sol, papar i ostale začine. Sve bi trebale imati poklopac koji hermetički zatvara, s jedne strane zbog toga da začini ne gube miris, a s druge strane i zbog toga da ne lete po brodu kada on počne plesati na valovima.

Eventum:
Na koncu, iz vlastitog iskustva svakako bih dodao meni bitne dvije plastične posude s poklopcem, dimenzija širine polovice hladnjaka, i visine, kada se stave jedna na drugu, da dosegnu skoro vrh hladnjaka. U jednoj od njih čuvam otvorene, a ne pojedene do kraja npr. majonezu, vrhnje, neki narezak, sir i sl., a u drugoj (donjoj) namirnice koje moraju biti u hladnjaku, ali se neće često ili uskoro koristiti. Druga strana hladnjaka tada ostavlja prostor za hlađenje osvježavajućih pića, piva, bijelog vina i sl. Sve je uredno i ništa se pretjeraano ne ruši po hladnjaku.

Darko:
ni masterchef se nebi posramio!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version