Škola jedrenja za neznalice > Osnovne tehnike plovidbe

Kako nauciti?

(1/6) > >>

skvamo:
Zanima me kako savladati (strah ili tremu)kod pristajanja.Imao sam ljetos (prvi carter)neprijatnih situacija kada mornar u Marini pocinje da se dere( brze ,brze ajde ajde itd)I Naravno pocinju greske ???

Kad je tisina i bez panike sve je OK

Dario:
tu ti moze pomoci samo vjezba..da steknes samo pouzdanje, vidis izboj propelera..da brod pocen slusat tebe a ne "kako on hoce"

to jemozda malo problem kod tebe kad nems svoju barku..ali npr. ja sam isto tek ove godine porinuo svoju novu barku i prvi dan otisao sam i gledao kako se ponasa, razne manovre itd..

dag:
Problem je s našim mornarima. Nema u većini slučajeva kulture komunikacije. On ima osjećaj da ako je ponovio već stotini neiskusnih nautičara kako da pristanu, da će svi koji slijede to već znati.

Pokušaj se ne obazirati previše na njihovu viku. Nekada će oni i biti u pravu, ali ti moraš sakupljati iskustva da bi učio. Moraš nažalost nekada i pogriješiti. Važno je ne demoralizirati se, razmišljati o svojim postupcima kritički i izvlačiti pouke, pamtiti situacije. Prije samog pristajanja razmisli dobro što i kako želiš izvesti, ali pokušaj predvidjeti i drugačije scenarije - ako nešto ne ispadne baš kako si planirao - za koje također trebaš imati neki rezervni plan (npr što ako te vjetar bočno zanese više na jednu ili drugu stranu ili bokom pristaneš predaleko od obale, itd).

Nije problem samo komunikacija mornara prema nautičaru, već i obratno.

Npr. nekom nespretnom manovrom stvorimo problem u privezištu. Poslije se treba svima koji su tu pomagali da se riješi, s nekoliko ljubaznih riječi zahvaliti. I mornaru koji je mozda vikao i psovao. Takav postupak obično ljude iz urlajućih zvijeri pretvara u prijatelje.

Kada je situacija kritična i netko nam svojom pomoći uštedi oštećenje broda ili moguće i veće probleme, boca vina, poziv na čašu vina ili kakva slična gesta, vrlo su dobrodošle.

Koliko god govorili da nam nije važno da dobijemo "hvala" ako nekome pomognemo, ipak s gorčinom primijetimo kako je naša pomoć prošla nezamijećeno ako "hvala" izostane.

denister:

--- Quote from: skvamo on December 02, 2008, 04:21:53 PM ---kada mornar u Marini pocinje da se dere( brze ,brze ajde ajde itd)
--- End quote ---
zaderi se i ti na njega, reci mu da ne radiš u hitnoj ;)

matoi:
Imaš na Alanovom serveru vrlo zgodnu ilustriranu knjižicu u kojoj se puno priča o pristajanju, sidrenju itd...

http://www.4shared.com/dir/10523582/547854fd/sharing.html

Illustrated Seamanship_Ivar Dedekam.pdf

Njemu hvala, tebi pozdrav + ne daj se demoralizirat od histeričnih ljudi

Mato

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version