Brodska oprema i sustavi > Stabilitet

optimalni nagib jedrilice?

(1/7) > >>

ogi01:
postoji li neka jednostavna formula koja daje optimalni nagin jedrilice?

traktor:
ja sam mislio da je optimalni nagib jedrilice  kad nema nagiba, to jest da ima nagib kao visak ;D
 osim ako nema oblik trupa poput torpeda, cilindrican. Ali bi tada kormilo moralo biti na zglobu tako da ono bude  okomito, a po toj logici i jedro( jarbol). Mislio sam i da asimetrican oblik u vodi pruza  veci otpor nego simetrican iste mase. Tuna koja ima skoliozu naprimjer, bit ce sporija od normalne tune ;). Zasto nema asimetricnih ptica i riba, jer su  sporije pa  ih predatori popapaju prije nego dozive prvo seksualno iskustvo.

jedritisemora:
nije pitao za nagib nego za nagin.   happy2

šalu na stranu... što manji nagib, to je bolje.

stibra:
Ne baš, sa nagibom se kod većine jedrilica smanjuje oplahivana površina, tako da je bolje jedriti većinu jedrilica nagnuto nego ravno u većini uvjeta. I dizajn trupa određuje optimalan nagib kod jedrenja u orcu npr.
 
Čak i male sportske jedrilice koje se inače uvijek najbrže jedre apsolutno ravno, na uvjetima jako laganog vjetra uvijek je bolje nagnuti iz više razloga, tj. opet manje oplahivane površine i zbog dobivanja forme jedra od njihove same težine, kad je vjetar preslab.

Leprecon:
Najvise ovisi o obliku trupa, vjetru, kutu u odnosu na vjetar kojim se jedri, etc. Kaze stibra da je oplakivana povrsina manja kad se jedrilica nagne. To je tocno, ali ne uvijek. Isto tako, ponekad manja oplakivana povrsina nije cilj.
Kod jako slabog vjetra, skoro bonace ili pak kod jedrenja u krmu s gennakerom na nekim brodovima treba vise voditi racuna o obliku jedra i u skladu s tim prilagoditi nagib. Kad vjetar zapuse uglavnom je bolje da je brod sto ravniji.
Da je stvarno najbolje da je brod jako ravan regatni brodovi bi imali jos nizu metacentarsku visinu. Ali ne treba u tome pretjerivati.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version