Brodska oprema i sustavi > Brodski motori (propulzija)

Elektromotori na jedrilicama!

<< < (2/72) > >>

stibra:
Ako ideš na klasične gel baterije, može se pronaći rješenje sa 2 baterije po 100Ah, svaka 25 kg. Postoje 2 opcije za staviti ih u Seascape, ili odmah uz kobilicu, ili na bokovima broda malo iza kobilice na povišenom dijelu.
To je dovoljno za otić u Italiju :)

Darko:
A šta je sa punjačem? Trebalo bi i njega na kavu nosit ili je on sastavni dio baterije od 3kg?
Elektro motor ima smisla ako misliš ić samo na jednodnevne izlete, i spavat na svom vezu gdje imaš mogučnost punjenja. Za đite - makar i kraće to mi je malo ograničavajuće, odnosno ili ćeš nosit motor ili nećeš i ideš tamo di te vitar odnese.

stibra:
Baterija stane u mali ruksak, a punjač je velik kao za laptop. Sa 40 do 100% se napuni za 4 sata.

Što se tiče đita, bar preko ljeta na srednjem Jadranu uvijek ima nekog vjetra, tako da mi je elektromotor primarno namijenjen za ući i izaći sa veza (ako baš nema vjetra ili je nespretan ulaz na vez), te odmotorirati do najbliže uvale ili luke u slučaju bonace.
Sa rezervnom baterijom imam siguran domet od 10 milja sa prihvatljivom brzinom, a to je više nego dovoljno osim ako ne idem prema Visu, Lastovu i slično.

Naravno s tim rješenjem neću moći motorirati cijeli tjedan i raditi 50 milja dnevno na motor u slučaju bonace. Ali na jedra mogu komotno raditi 30-40 milja dnevno na Seacapeu. Ako se pogodi kurs niz vjetar, na jačem maestralu dnevna ruta može lako biti preko 50-60 milja.
Panulati na 2 čvora brzine, domet s jednom baterijom je oko 15 milja.

Npr. prije 2 tjedna, jednodnevna đita od Murtera do Kornata, motanje po Kornatima i nazad u Murter, od 10-16 sati napravili smo oko 35 milja isključivo na jedra. Puhao sjeverozapad, 10-tak čvorova.

jazavac:

--- Quote from: vragec32 on June 17, 2009, 07:54:54 AM ---Misliš li da ih je pametno staviti tako "nisko", budući da ih svakako treba sačuvati od "potapanja", tj. da su u suhom?
Nije li isto, što se ravnoteže i balasta tiče, ako ih se, njihov paran broj, simetričo rasporedi po poprečnici broda? Nekako mi se odokativnom metodom tako čini.

--- End quote ---

Negdje sam vidio za kupiti kutija za akumulator koja se može hermetički zatvotiti. Ako su smještene bočno i simetrično dižeš težište što je osjetno na tako maloj barci. više mi se sviđa rješenje uz kobilicu i što niže.
Kad netko riješi kako akumulatore smjestiti u kobilicu ili bulb bit će puno bolje. npr šuplja kobilica i baterije dizajnirane da budu uske da stanu unutra  ;)

Stibrin zadnji post mi se čini prilično realnim. Naravno, vrijeme će pokazati koliko je ili nije u pravu. Na kraju krajeva, slocum je oplovio svijet bez motora, a do prije 50-60 g mnoge jedrilice krstaši  nisu imale motora. Mislim da smo previše razmaženi tekovinama civilizacije i da pomalo zaboravljamo živjeti u skladu sa morem, prirodom i njihovim zakonima...

stibra:
Gle, ako ljudi mogu ići na đite sa 470 i obići cijeli srednji Jadran, sa šatorom i vrećema, onda je Seacape sa električnom pentom teški luksuz :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version