Author Topic: Pocetak pocetaka  (Read 27026 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
Re: Pocetak pocetaka
« Reply #20 on: July 19, 2017, 08:22:05 PM »
Prošli tjedan mi je na večeri jedna simpatična skiperica spomenula da je jedrenje nešto kao kad obučen staneš pod hladan tuš i dereš novčanice.  :angel7:

Koliko novca misliš "zdrobiti" za jedrilicu?
Bolje je biti bez gaća na plaži, nego raditi u odijelu...

Offline Rin

• Mali od palube
  • *
« Reply #21 on: July 19, 2017, 08:30:03 PM »
Mozda bi mogao max 10k€ nakupit, al je realnije od 5-8k€

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #22 on: July 19, 2017, 09:21:19 PM »
Ne leti pred rudo, uči i štogod nauči. Jedrilica ima ko pljeve, ali prije se treba žito vršiti. :icon_scratch:

Tihač, nisam razumio što spikerica misli, ali gdje stoji da ako je spikerica simpa, a uglavnom i jesu, ali i lijepe, da su automatski i pametne? Netreba se osvrtati na svačije izgovore i mišljenja. :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Rin

• Mali od palube
  • *
« Reply #23 on: July 19, 2017, 10:23:04 PM »
Ne bojim se rada na brodici, stovise bilo bi mi i drago na pocetku sarafat i poravljat po njoj i upoznavat se sa detaljima i funkcijama elemenata i svega ostalog.

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
« Reply #24 on: July 19, 2017, 10:23:49 PM »
Skiperica (a ne spikerica), instruktorica jedrenja na prošlotjednom tečaju, smatra da je jedrenje "luxury sport".

Razmišljao sam slično kao Rin, pa kad sam zbrojio da mi treba:
- bolji auto s kukom
- prikolica
- jedrilica koja može u more i van s prikolice
- motor
- itd
+ mogu biti tri tjedna godišnje na moru i to ne svake godine
...
Odlučio sam ići u školu jedrenja više puta (rekorder u ANA je neki stranac koji je u 20 godina bio na 30 tečajeva, uključujući "do Otranta", "do Grčke").

S tim da je meni lakše nego Rinu, jer bi mi bila sasvim OK ona mala jedrilica koju si mi jednom našao na nekom jezeru (ima dvostruku prikolicu) - smještaj i jedrenje za jednu osobu.
Zakonita i sin bi možda-možda mogli "preživjeti" na 10 metarskoj jedrilici ili većoj, a takvu se kontinentalcu isplati samo uzeti u najam sa skiperom. (Ona na kojoj sam par dana jedrio, u dobrom stanju i sa svom opremom je prodana za 25.000 EUR, jer je vlasniku bila preskupa za održavanje, iako je imao komunalni vez.)

Bila je izvrsna ponuda jedne forumašice, krasan brodić za 2.000 EUR, ali s fiksnom kobilicom, pa ga nisam ni išao gledati, iako je bio u oglasniku mjesecima.

@Rin: Pogledaj temu:
Vaša plovila / Re: Napokon moja brodica - Leisure 17
(Nadam se da će imati nastavak, kad booky riješi transport.)

Offline Rin

• Mali od palube
  • *
« Reply #25 on: July 20, 2017, 08:00:26 AM »
Hvala na info Tihac

Offline Rin

• Mali od palube
  • *
« Reply #26 on: July 28, 2017, 10:56:01 PM »
a i ostalima hvala

Offline Rin

• Mali od palube
  • *
« Reply #27 on: September 24, 2017, 11:12:03 PM »
pozz, da ne pišem u krivoj temi, eto me tu, opet pitanje, ima neka granica do koje se isplati ili ne da se preko zime vadi jedrilica van na suhi vez (da li je to isplativije nego drzati je u luci na bovi) ili je bolje ostaviti u moru. kad mislim na granicu to mislim na dužinu u metrima. razmišljam i tražim jedrilicu od 8-max 10 m.

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
« Reply #28 on: September 25, 2017, 12:17:43 AM »
Rujanski broj časopisa Otvoreno more je bio pored mene, otvoren upravo na početnoj stranici teme o suhim marinama, pa ću prepisati par cijena, a za više detalja ... 25 kuna, pa na kiosk i pročitaj svih šest stranica.

Tera Navis Matulji, brod od 9 metara: Mjesečno 690 kuna, godišnje 6.900. (čuvanje na suhom)

Čuvanje u vodi (svaki put kad netko more nazove vodom, jedan Dalmatinac padne s broda) za brod iste dužine u ACI Opatija je 25.288 kuna godišnje.

Offline dmeter

• Kontra-admiral
« Reply #29 on: September 25, 2017, 10:21:27 AM »
pozz, da ne pišem u krivoj temi, eto me tu, opet pitanje, ima neka granica do koje se isplati ili ne da se preko zime vadi jedrilica van na suhi vez (da li je to isplativije nego drzati je u luci na bovi) ili je bolje ostaviti u moru. kad mislim na granicu to mislim na dužinu u metrima. razmišljam i tražim jedrilicu od 8-max 10 m.
Granica je tu za jedrilice 60-70 ft ili ga do 25 metara (U Splitu-stranci)
Liti je jeftinije držati plovilo na suhoj marini u odnosu na morski vez u luci nautičkog  turizma.