Slažem se sa Leom, Rin. Jedrilica od 8-9 m ne može primiti šest osoba a da svima bude ugodno. To bi još i prošlo ako planirate kratko jedrenje od jednog dana, do neke lijepe uvale na kupanjac, ali duži boravak toliko ljudi na tako malom prostoru - pogotovo ako nisu naviknuti na uvjete života na brodu - neće biti moguć i to ćeš shvatiti vrlo brzo. Muž i ja imamo jedrilicu od 8,5 metara i kad smo bili svo troje na brodu (nas dvoje i kćer) + dva psa bila je strahovita gužva i manjak prostora. Računaj da je dulji život na brodu (pritom mislim na tjedan ili dva) u malom prostoru specifičan i vrlo zahtjevan i mnogi se na njega ne mogu naviknuti. Nije rijetkost da zbog nenaviknutosti ljudi na brod i nervoze zbog života u skučenom prostoru odmor prestane biti odmor i postane pakao zbog stalne nervoze posade i problema u komunikaciji. Znam da ovo zvuči malo depresivno, nije mi namjera odgovoriti te od kupovine jedrilice, samo ti prikazujem realno stanje iz prve ruke.
Ako namjeravaš kupovati jedrilicu razmisli koliko će ljudi biti s tobom, pa ako računaš na veću grupu onda valja gledati i veće brodove, od 10-11 metara (33 do 37 stopa). No to je onda i daleko skuplje i za održavanje i za vezanje. Manju jedrilicu još i možeš ugurati negdje na suhi vez (što toplo preporučujem ako ćeš na brodu boraviti samo par tjedana u godini, jer treba znati da vez u moru znači i skuplje održavanje), no veću od 10-12 metara je teže prevoziti na veće udaljenosti. Trebaju ti kojekakve dozvole i odobrenja policije za prijevoz cestom, posebna pratnja i slično. Takve brodove možeš zimi držati na suhom vezu neke od marina, no to je vrlo skup "sport" (računaj na iznos od nekih 2,5 do 3 tisuće eura na godinu).
U svakom slučaju slažem se sa Bruleom, probaj jedno ljeto iznajmiti jedrilicu na tjedan dana, povedi sa sobom društvo i vidi kako ćeš se snaći i ti i oni i hoće li vam se svidjeti. Pa ako se zakačiš - što je vrlo lako moguće

- onda kreni razmišljati o nabavi jedrilice.
Izbora jedrilica od 8,9 ili 10 metara ima dosta i različitih tipova, no ja bih ti kao početniku preporučila neku jednostavniju, kruzer jedrilicu s dovoljno komfora na kojoj ćeš moći naučiti sve o jedrenju i ono što je najbitnije,
steći iskustvo na moru. Bit će tu i nevera i svakakvih situacija, ali sve je to dio nautičkog života i čar jedrenja.
Evo, ja sam ti iznijelal neka vlastita iskustva u nabavi broda i prvim nautičkim koracima. Što se tiče tehnike jedrenja i ostalih tehničkih savjeta, ima tu iskusnijih i pametnijih od mene. Vjerujem da ćeš od njih dobiti sve informacije.
Imaš na forumu dosta tema o nabavci brodova i tehničkih savjeta, pa samo naprijed, pitaj a mi ćemo odgovarati kako znamo i umijemo.
Pozdrav Mala