Author Topic: Pocetak pocetaka  (Read 27026 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rin

• Mali od palube
  • *
Pocetak pocetaka
« on: July 15, 2017, 07:52:31 AM »
Dakle, moja vizija je ovak. Posto sam zimski sezonac u Aus i ljeto bi volio provoditi kod kuce u lijepoj nasoj, dosao sam na ideju da bi jako lijepo bilo provoditi ljeto na moru upoznajuci obalu. A nema boljeg od jedrilice i jedrenja. Da ne duljim vise.
I da pocnem s pitanjima. Mislio sam na neku jedrilicu do 8 m (ili 9 mozda) da ima najmanje 4 do 6 lezaja i da se moze prilicno lako moze upravljati sam. Uglavnom jedrenje.
Izmedu ostalog me zanima dal trebam vez placat ako ne mislim imat stalno mjesto vec kad se vratim u svibnju pa do listopada ploviti morem a onda ili suhi vez ili vuci ju doma u Varazdin. Kolko kosta bova u nekoj luci, kolko kosta sidrenje recimo ispred Novalje jer tamo imamo apartman pa bi mozda eventualno dolazio malo cesce? Al ustvari bi cilj bio jedriti odlaziti do mjesta koja nisam nikad vidio (to nece biti tesko) , zadrzavati se tam kolko mi se bude svidjelo... Uglavnom uzitak hedonisticki.
Imam 2 djece koja bi valjda bila samnom vecinu vremena, prijatelji naravno.
Eto. To je ukratko to. Znaci civilizacija mi nije najbitnija, vec kao stanica za opskrbu.
Tolko sam se sjetio za sad... :D :D :D

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
Re: Pocetak pocetaka
« Reply #1 on: July 16, 2017, 08:51:41 PM »
Da li je itko ikada jedrio na jezeru pored Varaždina (onom ispred hidrocentrale)?
Bolje je biti bez gaća na plaži, nego raditi u odijelu...

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #2 on: July 17, 2017, 10:07:05 AM »
A ja ovdje  pogledavam i pogledavam oče li neko napisati kakav odgovor ili savjet. Ništa za sada, a jako me zanima što će se Rinu odgovoriti :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline brule

• Timunjer
  • **
« Reply #3 on: July 17, 2017, 01:37:44 PM »
A ja ovdje  pogledavam i pogledavam oče li neko napisati kakav odgovor ili savjet. Ništa za sada, a jako me zanima što će se Rinu odgovoriti :icon_scratch:
Neznam odakle krenem,...ili znam. Naj bolje bi bilo da g. Rin uzme jedrilicu tjedan dana u najam,sa skiperom, i neka nam napiše dojmove sa đite. Ovaj prvi post neka zanemari. :angel9:

Offline hidrotherapy

• Global Moderator
  • Komodor
« Reply #4 on: July 17, 2017, 03:02:33 PM »
Iskreno, ja nisam ni shvatio da li on želi kupiti jedrilicu ili unajmiti.

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #5 on: July 17, 2017, 04:39:04 PM »
Rinova vizija je veličanstveno, naučno, znatiželjno, ma da ne nabrajam, ali dodajem i naivno vrlo sveobuhvatna tema. Kao i Hidriću i meni nije mnogo toga jasno, zato baš sam vrlo zainteresiran kako će se početi s savjetodavnim prijedlozima? :icon_joker:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline kompica

• Timunjer
  • **
« Reply #6 on: July 17, 2017, 07:00:15 PM »
Ja koliko sam shvatio ako ga zanima vez od svibnja do listopada sigurno nece iznajmit jedrilicu. Za bovu ispred Novalje najbolje je pitat nekog mestra od tamo a suhi vez i nije neki problem, ima ih poprilicno. Hm, stvarno je sveobuhvatna tema - da je u bilo kojoj rubrici objavljena nebi bilo pogresno.
Svejedno bi ja Rinu savjetovao da malo prouci teme na ovom forumu, ima ih puno na temu "veza" a savjetovao bi i "odrzavanje jedrilice". No covik ljepo pita pa mu treba probat pomoc.  :angel9:
Pesimist se žali na vjetar, optimist očekuje da će se promijeniti a realist prilagođava jedra.Sir William Arthur Ward

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #7 on: July 17, 2017, 07:25:27 PM »
Hi Rin
Prije nego kupis jedrilicu napravi neku potragu o cijenama veza, transporta jedrilice, mogucnosti veza, eventualno popravaka. Jer kad je kupis da se ne nadjes u problemima koje ne mozes rijesiti a troskovi rastu. Jedno je sanjati, razmisljati i planirati a realnost je ponekad jako  surova. Zato prije sve istrazi ili angaziraj familiju i dobre prijatelelje da ti pomognu (pored forumasa) da ne bube iznenadjenja.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Leo

• Guest
« Reply #8 on: July 18, 2017, 09:12:05 AM »
Da ti pokušam dati moje viđenje, nemam jedrilicu ali povremeno jedrim pa "pošto kupio po to prodao"

Glede veličine jedrilice .. hm 8-9 m jedrilica ako se može još zvati jedrilicom nije baš za 6 ljudi, tj.  ako može 6 ljudi sjediti u kokpitu i jedriti onda nema prostora za boraviti tj spavati. (ne mislim da jedrilica od 8-9 m nije jedrilica dapaće mislim da ti manja jedrilica može pužit puno više gušta u jedrenju)
Meni se čini da je realnije predvidjeti za 4 odrasle osobe, opet zavisi  i kako gledaju na boravak na brodu i na jedrenje.

Uzevši u obzir činjenicu da nisi stalno na moru svakako je za preporučiti takvu jedrilicu sa prikolicom da je možeš dignut na suho kad nisi tu.

Sa ostavljanjem jedrilice na vezu u moru kad nisi tu , i ako nemaš nekoga koji će se pobrinuti (ne baciti oko nego baš brinuti), ne bih ti savjetovao, zvući banalno al brod na vezu pogotovo na bovi nije auto parkiran na ledini, pogotovo ne u Novalji... razlog više zašto bi po meni odličan izbor bio manja lagana jedrilica koja se jednostavno diže na prikolicu , jer onda si mirniji.

Offline Rin

• Mali od palube
  • *
« Reply #9 on: July 18, 2017, 11:11:35 AM »
Da li je itko ikada jedrio na jezeru pored Varaždina (onom ispred hidrocentrale)?
to se i ja pitam, nikad nisam vidio jedrilicu gore a ni daskaše.