Author Topic: Škola jedrenja za starije  (Read 54385 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hidrotherapy

• Global Moderator
  • Komodor
Re: Škola jedrenja za starije
« Reply #20 on: November 02, 2016, 03:59:12 PM »
Tko želi naučiti jedriti, svakako je preporuka odraditi nekoliko jedrenja u malim klasama.
Tamo ima puno više povratnih informacija. Osjeti se svaka promjena trima, refuli i promjene rasporeda težina. Na kravama od 40-50 stopa se to jednostavno neda osjetiti.

Offline Ante_Ri

• Barba
« Reply #21 on: November 03, 2016, 07:17:43 AM »
Onda se dogodi da netko jedri 10ak godina na teskim i sporim krstasima i jos uvijek ne zna zasto treba laskati vang prije "bear away" te zasto barka treba biti ravna a ne s ogradom u moru.

Divim se tim skolama koje novce uspiju izvuci iz ljudi.

Koliko znam neki su znali tu u Kvarneru drzati skolu jedrenja preko vikenda po 400kn.

Koliko eura si platio tih pet dana?

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
« Reply #22 on: November 03, 2016, 01:28:39 PM »
Znam zašto ne treba močiti ogradu, ali je zabavnije zamišljati da si pravi jedriličar kad se malo više nagneš. :-)
Siskić niz vjetar glisira i ide brže nego oštro, ali nema nagiba, pa niz vjetar nemaš dojam da si brz, a u onom drugom slučaju imaš. :-)

415 EUR (bio je popust za prijavu u zadnji čas i slično).
Bolje je biti bez gaća na plaži, nego raditi u odijelu...

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #23 on: November 03, 2016, 01:59:19 PM »
Sigurno da je brže jedriti ako se brod ne nagne, energija koja je brod nagnula ide u potisak naprijed; zato su katamarani i brži. Ali što Tihač kaže, osjećaj je drukčiji, ja to kažem "ekčen", ono za oko.
Sveisto ja ne pretjerujem s zatezanjem škote, kažem nije sve u brzini, ali volim iskoristiti vjetar što se više može. Nekako po "sridi" ili još malo popustiti, tako da jedra ne treperu, (za mene je to grijeh, kao i kad su bokobranu vezani po boku, a ti jedriš), ono nagnuta jedrilica umjereno, jedra ko nabrekle ženske cice, sve titra od jedrosti, to su ti gušti. :icon_joker:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline traktor

• Admiral
« Reply #24 on: November 03, 2016, 03:58:28 PM »
"zato su katamarani i brži".

:icon_scratch:

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
« Reply #25 on: November 03, 2016, 10:11:36 PM »
415 eura i jos popust, pa kolika je onda original cijena....

evo ti sto odje dobijes za isti RYA kurs ili ti na rvackom tecaj

Originalna cijena je različita u raznim mjesecima, u najskupljim terminima je 669 EUR.

U ANA možeš ići i na RYA tečajeve.

Google kaže da je cijena koju si napisao: od 572 EUR do 605 EUR.
Ako ideš na RYA tečaj u Hrvatskoj, onda je: od 680 EUR do 790 EUR.

Nekako mi se ne čini da je školovanje jedriličara visokoprofitabilan posao i uz takve cijene, jer je mjesto za brodove u ACY marini skupo, brodove treba održavati, treba ljudima dati plaće, itd.

Offline skipper_zg

• Mornar
  • **
    • Sailing360.com - agencija za jedrenje
« Reply #26 on: December 11, 2016, 07:44:20 PM »
Pozdrav svima,

evo da se ukljucim u temu... Od ove godine je krenula nova skola jedrenja ... luxuria-adria

Skola se radi na jedrilici Beneteau Platu 25 koji je smjesten u Raskom kanalu izmedju Rapca i Medulina i ima raznih kombinacija za vikende, regate, pocetni i napredni tecajevi.

Smjestaj je u apartmanu i skola je po principu ujutro teorija pa se ide na more, pauza za rucak pa opet jedrenje pa natrag u apartman.

Nije daleko od Zagreba pa se lako skokne za vikend,  cijene su najjeftinije, da se tu jo[ pregovarati i smjestaj je ukljucen u cijenu sto treba naglasiti jer se cesto to pojavi kao dodatni trosak.

O brodu ne treba puno pricati i mislim da je to najblize malim klasama odnosno idealno da se brod osjeti.

Pozz

Škola Jedrenja, Regate - Najam brodova

www.sailing360.com

www.jkrudar.hr

Offline Zummo

• Kadet
  • *
« Reply #27 on: January 22, 2017, 09:08:52 PM »
Ja tako nesto trazim, ali u Splitu, pa jel zna neko ima li sta osim Ultre?
Cak i privatna poduka dolazi u obizir jer bi bilo flaksibilnije radi vrimea i uskladjivanje sa poslom, samo... kako nac nekog kvalitenog po tom pitanju?

Offline Tihač

• Global Moderator
  • Terco
« Reply #28 on: July 19, 2017, 09:25:31 PM »
U petak kasno navečer sam zbrisao od kuće, prespavao par sati u Novom Vinodolskom, u autu, na nekom privatnom parkiralištu, koje ti ne naplate (iako ostaneš cijeli dan), ako dođeš prije nego im počne radno vrijeme. (Auto mali, ja malo veći, pa je najbolje spavati iza, s otvorenim vratima.)  :icon_biggrin:
Nakon toga ranojutarnje kupanje u moru i regata, jer sam uspio motivirati Ante_Ri-a, da me ukrca.

Na regati sam gledao da smetam što manje, al' sigurno smo došli četvrti umjesto treći jer sam se jaaako udebljao i eto... veći gaz...
Bilo je zabavno, jer Ante je u duši regatijer, a još je s nama bio njegov dugogodišnji prijatelj.

Nakon tradicionalne morske hrane (regatni odbor je dijelio besplatne ćevapčiće), po Jadranskoj magistrali do Zadra, na autoput, pa u Jezera na otoku Murteru.

Želio sam ići na napredni tečaj u ANA, al' više nije bilo mjesta, pa sam namolio malo veći popust i ponovio početni tečaj.
Bilo je jako dobro, jer je društvo bilo Finsko-Švicarsko-Kanadsko-Njemačko-Češko-i tako dalje. (Više dama nego gospode je bilo na brodovima.)

Vjetra je bilo, kao po narudžbi (morati ću jednom pored križa na groblju zapaliti lampaš za gospodu Barbijerija i Riccija, koji su nekad davno odredili da škola mora biti upravo na tom mjestu). Čak je i drugi dan, kad se vježba zamjena prednjeg jedra i kraćenje glavnog, puhalo tako da se to doista i trebalo napraviti. Jedna malo starija gospođa i ja na pramcu, valovi, k tome prođe kraj nas i neki veći brod - pravi rodeo. Naravno, ja ne gledam, ona zaboravi spojiti donji ugao jedra i kad se jedro digne, ode prema vrhu jarbola, pa ga hvatam i uživam u tome što me užad mlati. Al' nema veze, jedrenje je ionako za mazohiste.  :icon_clown:

Engleski jedriličarski jezik je zahvaljujući inovativnim polaznicima tečaja obogaćen za neke nove pojmove:
- carribeans (karibljani) ... carbines (karabini)
- stardust side (strana zvjezdane prašine) ... starboard side (desna strana broda)
- beer away (daleko pivo) ... bear away (otpadni od vjetra)

Namjeravao sam malo jedriti i na Siškafu Dvadesetčetiri, al' je bio višak brodova i manjak skipera (Free Spirit trenutno ima dva Seascape 24), pa sam ga samo razgledao iznutra i mjerio da li stanem na sve ležajeve.
Zapravo i izvana, jer Smajli i njegova draga su par puta  projedrili pored nas školaraca u velikom stilu (nagib jarbola kao kad mali katamaran jedri na jednom trupu).
Tu provokaciju sam im odmah oprostio, jer je Free Spirit zapravo središte Jezera i njihove stepenice su vrhunac turističke ponude za jedriličare, bez obzira iz koje su škole.  :occasion14:

Eh, da, dobio sam poruku od ANA marketinga, kažu, ako pošaljem nekog na tečaj, taj će dobiti popust, pa ako tko želi, mogu ga najaviti, da provjerimo da li taj popust "radi".