U petak kasno navečer sam zbrisao od kuće, prespavao par sati u Novom Vinodolskom, u autu, na nekom privatnom parkiralištu, koje ti ne naplate (iako ostaneš cijeli dan), ako dođeš prije nego im počne radno vrijeme. (Auto mali, ja malo veći, pa je najbolje spavati iza, s otvorenim vratima.)

Nakon toga ranojutarnje kupanje u moru i regata, jer sam uspio motivirati Ante_Ri-a, da me ukrca.
Na regati sam gledao da smetam što manje, al' sigurno smo došli četvrti umjesto treći jer sam se jaaako udebljao i eto... veći gaz...
Bilo je zabavno, jer Ante je u duši regatijer, a još je s nama bio njegov dugogodišnji prijatelj.
Nakon tradicionalne morske hrane (regatni odbor je dijelio besplatne ćevapčiće), po Jadranskoj magistrali do Zadra, na autoput, pa u Jezera na otoku Murteru.
Želio sam ići na napredni tečaj u ANA, al' više nije bilo mjesta, pa sam namolio malo veći popust i ponovio početni tečaj.
Bilo je jako dobro, jer je društvo bilo Finsko-Švicarsko-Kanadsko-Njemačko-Češko-i tako dalje. (Više dama nego gospode je bilo na brodovima.)
Vjetra je bilo, kao po narudžbi (morati ću jednom pored križa na groblju zapaliti lampaš za gospodu Barbijerija i Riccija, koji su nekad davno odredili da škola mora biti upravo na tom mjestu). Čak je i drugi dan, kad se vježba zamjena prednjeg jedra i kraćenje glavnog, puhalo tako da se to doista i trebalo napraviti. Jedna malo starija gospođa i ja na pramcu, valovi, k tome prođe kraj nas i neki veći brod - pravi rodeo. Naravno, ja ne gledam, ona zaboravi spojiti donji ugao jedra i kad se jedro digne, ode prema vrhu jarbola, pa ga hvatam i uživam u tome što me užad mlati. Al' nema veze, jedrenje je ionako za mazohiste.

Engleski jedriličarski jezik je zahvaljujući inovativnim polaznicima tečaja obogaćen za neke nove pojmove:
- carribeans (karibljani) ... carbines (karabini)
- stardust side (strana zvjezdane prašine) ... starboard side (desna strana broda)
- beer away (daleko pivo) ... bear away (otpadni od vjetra)
Namjeravao sam malo jedriti i na Siškafu Dvadesetčetiri, al' je bio višak brodova i manjak skipera (Free Spirit trenutno ima dva Seascape 24), pa sam ga samo razgledao iznutra i mjerio da li stanem na sve ležajeve.
Zapravo i izvana, jer Smajli i njegova draga su par puta projedrili pored nas školaraca u velikom stilu (nagib jarbola kao kad mali katamaran jedri na jednom trupu).
Tu provokaciju sam im odmah oprostio, jer je Free Spirit zapravo središte Jezera i njihove stepenice su vrhunac turističke ponude za jedriličare, bez obzira iz koje su škole.

Eh, da, dobio sam poruku od ANA marketinga, kažu, ako pošaljem nekog na tečaj, taj će dobiti popust, pa ako tko želi, mogu ga najaviti, da provjerimo da li taj popust "radi".