Slane tehnike > Tehnički savjeti

Smole: poliesterska i epoxy

(1/36) > >>

Strici:
  Vidio sam jedam lijep primjerak kako se poliesterskom smolom i stakloplastičnim rovingom popravljaju oštečenja i rupe u stakloplastici. Ja sam to uslikao, i nadam se da slike kažu više nego stotine riječi, a za pobliža objašnjenja, pitajte; nadam se da če svi koji znadu raditi sa poliesterskim/epoksalnim smolama pametno odgovoriti. Stavit ču više slika, za početak:

 

  Na sajmu nautike u Austriji primjetio sam uslikano. Uopče nije ni bilo izloženo, nego eto donešeno i iza kulise stavljeno. Na slici piše da je to West sistem, ali je to ustvari lijepo napravljen ogledni primjerak kako se stakloplastikom radi.

Strici:
 

  Naprimjer tu je da kažemo u trupu bilo oštečenje, ili rupa. Šteta je da okolnja stakloplastika nema gelkot, ali onaj koji je pravio taj ogledni primjerak nije na to mislio. Ali nema veze, izbrusi se kružno, ili prema obliku oštečenja, kako je prikazano.  A na slici se vidi unutrašnja struktura stakloplastike. Kad čete vi raditi, najvjerojatnije to neče biti tako lijepo slojevito od različitih vrsta rovinga i mate, jer je ovo OGLEDNI primjerak, pa da bi se bolje vidjelo. Radi se ustvari rovingom, a ako ima i mate, onda je to urađeno a da se nije gledalo na nofce.

Strici:
 

  Pa se onda izreže  prema obliku izbrušenog, roving najčešće, prvo največ, pa se zalaminira, pa sve manji i manji, do zadnjega. Oni razmučeni krugovi crne boje je trag flomastera kojim je obilježeno kako rezati. Kad su rupe veče, ja naprimjer roving trgam i laminiram, tako nema "stepenica", ali zato više brušenja.

 

  Još jedna slika na oglednom primjerku, izrezano da bi se bolje razumjelo, naravno to samo da bi se bolje razumjelo.
ps. Inače oni crni krugovi u poliesteru su od flomastera. Njim je onaj koji je to Radio crtao po staklenoj vuni/rovingu, kako bi to izrezao škarama. Pa se poja "rastopia" u materijalu.

Strici:
  
   


  Nekoliko primjeraka mate i rovinga. Matom smatram pleteno, a rovingom ono bez pravilne strukture. Rovinga ima u različitim debljinama, a prodaje se po gramima na metar kvadratni. Npr.: 150,  300,  450 grama po kvadratu.

 
 
 
  tamnije mate, ustvari su to ovdje trake su od kevlara.

Strici:

 

  Povečano fina mata i još finija od stakla

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version