Brodovi > Vaša plovila

elan 483

(1/4) > >>

joso126:
Uređujem elan 483.
Napravio sam na njemu puno, jednostavno brod je neprepoznatljiv.
Dodati ću slike za koji dan.
Sad imam veliki problem koji me mući i koji moram što prije srediti, a i jako mi je hitno, tako molim pomagajte.

Brusio sam kobilicu i primijetio sam na goloj plastici jedan smeđi dio, htio sam ga prebrusiti ali je duboko u plastici, tako da sam napravio rupu u trupu.

Rupa je veličine recimo vrška prsta.

Sad trebam 2 savjeta.

1. što je to smeđkasto, slike ispod, možda nisam trebao ni brusiti ili treba prebrusiti sve.

2. Kako zatvoriti rupu. Da li je dovoljno koristiti epoxy filler od hempela, odnosno kit ili trebam navući koji sloj plastike.

Također plastika je dosta rupičasta, ali mislim  da je to ostatak zraka prilikom proizvodnje. Jesam u pravu?

Slike na
https://imgur.com/a/gW7oOoA

Strici:

Ono smećkasto je isto stakloplastika. Ima više vrsti smole, pa su tu iznutra stavili jednu vjerojatno jeftiniju smolu, na nju drugu vanjsku a sloj je da tako kažem normalan i izgleda solidno.
Rupice su kako kažeš mjehurići u smoli. Takvih ima uvijek manje više i to je da tako kažem normalni šlamperaj kod radnika koji su to radili. Moraš znati da su to jako neugodno nezahvalni radovi i da ljudi to rade jer negdje moraju raditi i da kad nađu bolji posao radit će negdje drugdje a ne na takvim radovima. Uglavnom onaj vanjski sloj je dobar.To češ bez problema dobro zakrpiti jer je stakloplastika perfektan materijal, a vjerojatno si se već i informirao, a usput možeš pogledati i na forumu, i ja sam to i slikama pokazivao, koliko se sjećam.
To se mora počistiti do zdravog, dobro odmastiti, držati se propisanih omjera (suho nadam se da već je) i slojevito "naslagati " pobrusiti i bit će bolje nego novo. Jedino je nezgodno jer je to odozdola, a iznutra normalno da moraš isto dobro pobrusiti da se vanjski i unutrašnji spoj novolaminata spoji, i bit će ko "zvono".

Strici:
Pa vidiš valjda je l' to stakloplastika ili trulež, iako još nisam vidio da stakloplastika trune. Brodovi se grade od poliesterske ili epoksi smole sa staklenim vlaknima, to znaš, a od kad to postoji još nijedno nije strunulo. Nekad je u sendvič gradnji bilo drvo,  ne na tom mjestu (za palube) i to drvo je koji puta strunulo. Ali Slovenci nisu tako gradili, a dno broda i oko kobilice pogotovo ne.

Strici:
To se laminira ručno, a ne vjerujem da su oni drukčije radili. Pa ko zna, ostalo negdje zamiješane smole i da se ne stvrdne, kuda će nego tamo nego gdje se laminira i ulaminirali da ne propadne? I šta je tu je, ustanovi  jel stakloplastika, (a ja sam uvjeren da je),  premaži sve to smolom, natopi sve što bolje i u tako ljepljivo slaži staklenu vunu i laminiraj.
Ja si stvarno ne mogu pretpostaviti da bi tamo bilo nešto drugo osim stakloplastike, a na slici mi tako izgleda, iako ne baš perfektnog kvalitete, iako rekoh vanjski sloj izgleda normalno.

traktor:
majstor koji je u nizozemskom skveru popravljao takve stvari mi je rekao da poliester popravlja poliesterom a epoksi naravno epoksijem. To obavezno laminiraj poliesterom i staklom kako strici kaze a ne epoksi kitom. Epoksi kit mozes koristiti 'bilo gdje' ali to u ovom slucaju nebi bio dobar posao.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version