Evo i mene & LUCKY Jeanneau Sunshine 38

Autor Damir s, Travanj 24, 2015, 12:35:33 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Damir s

Pozdrav svima
Prije 30 godina smo htijeli kupiti jedrilicu posjetili smo Autokomerc u Rijeci koji su prodavali i jedrilice od Grebena iz Vele Luke ali rekili su nam da ne primaju uplate pa smo se ja i moja supruga zaputili tamo.   Nakon peripetija sa strazarom dobili smo nekoga od prodaje ali tip nam je rekao da mi ne mozemo kupiti brod od njih nego preko posrednika a greben nije njima isporucivao placene jedrilice? Nakon par dana ja sam morao ici na brod i ostadosmo mi bez nje sve do sada. Uvijek nam je bilo nesto prece tako da do sada nismo imali vremena za jedrilicu. Prosle godine sam navrsio 60 i odlucili smo da idem u prijevremenu penziju dok je zdravlja i se vratiti nazad u nasu lijepu Hrvatsku. Jedan dan smo odlucili da kupimo neki brod, prvo smo vidjeli jedan Princess 38 skoro novi za neke male solde ali to je bila prevara na koju nismo nasrecu nasjeli a i problem je da mi sa velikim brodom moramo doci iz Begije u Hrvatsku bilo morem ili kopnom cjena cca 13000 - 15000â,¬. Zato smo odlucili se za jedrilicu  Poceli smo gledati u Holandiji je to je zemlja gdje pola ih je u jedrilicama i barkama Vidjeli smo jedan Dehler 38 u Den Helderu za 15000â,¬ tipu je trebao hitno novac ali je bio u relativno losem stanju. Kako mi radimo 7/7 nemamo vremena za vece popravke (ja znam skoro sve popravljati - odrzavati) jer smo zauzeti svojim poslom od koga zivimo. Poslje toga krenuli smo malo nize u Ijmuinden tu smo se nasli sa tipom isto mu  treba novac hitno ali jedrilica je u relativno perfeknom stanju.Prijeasnji vlasnik je bio pilot u njemackoj  a kada nije bio u sluzbi spavao je na njoj i ovaj isto tako koristio ju je kao kuca to je uobicajeno u Belgiji i Holaniji po kanalima rijekama jezerima i lukama vezarina kao kuca je gotovo smjesna. Kada smo vidjeli jedilicu odmah smo se odlucili tip gotovo nije mogao vjerovati da je napravio biznis u 1/2 sata. Isli smo je isprobati na otvoreno more i napravili posao. Motor Yanmar ima 500 sati radasantine su ciste, jedra su dobra Moram promjeniti goosnek ili urediti ga, imam radar,rolfok, VHF GPS Ploter malo je stariji ali radi Bruce ankoru +50 m lanca ankor vinc Leroy Somers moram montirati imam ga u magzinu, Grijalicu na diesel (Kabola) ne radi buku, Webasto 5000 ugradjeno gijanje, 3 baterije jedna je za frizider, Solarna celija, Autopilot Autohelm 4000, timun, dvije bilge pumpe jedna je sa elektonskim floterom, radio kenvood sa disk cangerom, voda je pod pritiskom(pumpa), busola kod timuna vincevi su selftailing Barbarosa 46 2 brzine 2 komada i dva 40,2 boce plina,alarm za plin u kabini, CO² alarm u svakoj prostoriji, Navtex, Lifeboat za 5 osoba. Jastuci i madraci  su jos uvjek orginalni.  Necete mi vjerovati jos nismo sa njom bili vani na otvorenom moru obidjemo je 2 puta mjesecno ali jednostavno nemamo vremena a i vrijeme nije bilo bas za uzivanje hladno i puse  to je sjverno more. Ovdje nam ne treba ispit za voditelja camca ali mi smo zavrsli tecaj za jahtman sada moramo ici na ispit. Mislimo doplviti sa LUCKY do Hrvatske preko Biskaja pa Gibraltar, mislili smo preko kanala u Francuskoj ali gaz nam je prevelik za nekih 30 cmtako da je i to otpalo. Dali smo promjeniti prozore na biminiju, sada je moramo ocistiti od pjeska, podmazati vinceve, prekontrolirati koloturnike i konope (sto nije dobro promjeniti) monirati vinc, Promjeniti ulje u motoru, filtere, spjiti pumpu sltke vode poslje zime, napuniti tankove sa vodom, donesti posteljinu,hranu, pice. Mozda izgleda cudno nitko od nasih prijatelja, obitelji, poznanika, klijenata nezna da posjedujemo nasu barcicu (to je nasa oaza mirai tamo ne zelimo biti uznemiravani od nikoga ) sam nas dvoje.
Imam jedan problem druge slike su od 1.3 -35 Mb i njih ne mogu upload samo ovih par slika sa manjom rezolucijom.

Pozdrav svima

Damir & Jadranka
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

vragec32

Super! Sve si naveo ... samo nisi koji si brod na kraju kupio. Spomenuo si Dehlericu ali ne i koji je tvoj. I sokiraj nad podatkom koliko je star (mlad) brod i koliko para ... Pa idemo svi, organizirano, u Holand po barke ... i onda u konvoju u HR :)

estan

Ja sam po nazivu teme skužio da se radi o Sunshie 38, a i po slikama salona rije? je o tome brodu. Lijepo izgleda. Za moj ukus jedino je problemati?an gaz (volim jedrilice s malim gazom), ali to je šta ja volim, a netko više voli jedrilicu s dubljim gazom i samim time manje štraorcavanja pri jakom vjetru, tj, kasnije imaju potrebu za kra?enjem jedara.

marin

Super jedrilica ,dopeljati ju u Hrvatsku ?e biti prava avantura.Volio bi da si mogu izdvojiti vremena za takve avanture.
Sretno sa bar?icom.

Damir s

Hi Vragec
http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=1993
Brodic  ti je JEANNEAU SUNSHINE 38 LOA 11,66 m LWL 9.35m Sirina 3.85 Proizveden je 1986, platili smo ga 25 000â,¬ sada se krecu cijene i u svom opremom opremom i u takvom stanju nikada nije bio u carteru od 50 000â,¬ pa na gore. Vidjeli smo puno brodova a u LUCKY smo se zaljubili i ja i zena za nas dvoje to ti je vise nego dovojlno. Ja sam ti proveo 15godina na morima 8 godina u Africi izadnjih 15 godina kao privatnik u Belgiji. Nama ne treba bzi brod imamo vremena za sve polako da imamo malo komoditeta i da uzivamo u starijim danima koliko mozemo.
Ovdje ti je svko toliko firme propadaju ljudi idu kao i kod nas u dugove tako da ponekad mozes kupiti nesto za stvarno smjesnu svotu. Ja sam kupio preklani  pick up Hjundai 70000 Km 2001 za 1200â,¬ jos u kutiji odozad je bilo alata za vrtove cca 200â,¬ carina je bila 5 centi kako sam ga kupio na svoje ime  morao sam ga prebaciti na firmu pa sam ga prodao firmi za 1â,¬. Kupili smo puno alata koji koristimo za rad na aukcijama
Evo za par dana ce biti licitacija ako imas srece mozes kupiti za malo soldi  pogledaj https://www.bva-auctions.com/auction/category/15135/1439576
Prosli tjedan bila je jedna jedrilica 10 m trazili su 1200â,¬ ponekad kada netko umre familija ni ne zna sto prodaje  i koliko vrijed ta stvar.
Tip pored nas je prodao drvenu jedrilicu 14 m nekom njemcu  za 15 000â,¬ zrcajo je bilo u losem stanju ali tip je odplovio sa njom za Njemacku
evo jedne
http://www.marktplaats.nl/a/watersport-en-boten/kajuitzeilboten-en-zeiljachten/m847450277-super-betrouwbare-dufour-3800-buitenkansje-31-ft-9-3-mtr.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr

Evo jedne tip se seli trazi vise od 1 000â,¬  http://www.2dehands.be/boten/zeilboten/zeiljachten/motorzeilboot-prospect-900-233448600.html
Moze biti i ***** ali za te solde sto mozes kupiti a mozes imati i srece. Ponekad imas ispravnog Tomosa za 80â,¬. Kupio sam za jedan posao jednu paletu podnih plocica i pola palete zidnih za 250â,¬ blizu Njemacke granice. Jednom sam kupio sprcu za farbanje Airlesco koja kosta 3 500â,¬ za 150â,¬ Tokarski stroj mali za 120â,¬ Kombinirku za drvo sa alatima i usisivacem piljevine za 500â,¬ Vakum pumpu za frizider 20â,¬. Tester za ispusne plinove kod boilera 85â,¬
Nama je problem da nemamo vremena te firme se nalaze po citavoj nizozemskoj tako da ponekad izgubimo pola dana dok dodjemo kuci a moramo i raditi, sada kako mislimo prestati ne kupujemo nista vise osm sto nam treba za tekuce poslovanje.

Pozdrav Damir & Jadranka
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

vragec32

Hvala na iscrpnom odgovoru.
Sad vidim i ja da u naslovu teme piše koji je brod  :BangHead: ... no tko ?ita naslove.
Lijep ti je brod, djeluje jako, jako uš?uvano i dobra cijena.
Dobro more ti želim s njim i puno ugodnih milja. :)

Strici

?estitam na povoljnoj kupovini lijepe jedrilice. Povoljna cijena, je razlog i starosti broda, pa tko zna što je stakloplastika i donekle se razumije u tehniku, ne treba se zbog godina brinuti, jer ?e ga ta stakloplastika sigurno i nadživjeti. Pišeš, vjerojatno u ushi?enju o mnogo?emu što je s brodom kupljeno, kao i o 500 sati rada motora. (sveisto pogotovo kupac nesmije sve vjerovati :laughing7:)
Kad se uzbu?enje slegne, pomalo se do?e na stvarno stanje, i pored ne imanja vremena, sigurno se mnogo štošta dade onako usputno obnoviti, jer 29 godina je dugo vremena, pa da je brod bio samo stalno na vezu, ono ostavi tragove; usporedi s tvojim; 60-godišnjaka.
Tako nema frke, imat ?eš puno veselja, tvoja supruga ponajviše, jer je to lijepa luksuzna jedrilica, a i jedri dobro, odnosno ona ?e jedriti onako kako ?eš ju opsluživati.
Ja sam o Biskajskom zaljevu mnogoštošta ?uo i savjetujem ti da ga dobro prou?iš, jer on nije ma?ji kašalj, a supruga ako nije nau?ena na brod i jedrenje, za kasniji "mir u ku?i", neka se ako baš ho?e prije nego doploviš u Jadran, ukrca negdje poslije Gibraltara. A sa sobom uzmi nekog prijatelja koji zna jedriti i pozna Biskaj. I više nego obavezno do vrha pun tank nafte i koji kanistar pride :icon_scratch:
Dobro došao na Jadran.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

estan

U svakom slu?aju jako dobra kupovina. Najve?e prednosti ?e pokazivati na dubokom oceanu, zbog sigurnosti i udobnosti, a najviše mana kad joj budeš tražio vez. Ako nije tajna, u kojem ga dijelu lijepe naše misliš držati na vezu. Na Zadarskom podru?ju, u obzir dolazi jedino Uskok (u kojemu je lista ?ekanja duža od opsega ekvatora) te Kukljica (sumnjam da i u njoj ima mjesta)  i prave komercijalne marine. Sve ostalo je za nju plitko. U Splitu ima više lu?ica u koje bi mogla, ali i tamo je gužva poprili?na, a u nekima su i cijene neumjerene, ali ipak dosta povoljnije od onih u marinama. Ako misliš živjeti na brodu tada možeš biti malo u marini i malo po raznim dobro zašti?enim valama po škojima. To bi još bilo najljepše, ako si to ti i žena možete priuštiti, tj. ako ?ete skupa u mirovinu ili pa neki posao možete obavljati putem Interneta s broda.

Strici

Estane, neko ko je kupio takvu jedrilicu se je sigurno prije dobro informirao, siguran sam. A da nije bez šoldi se podrazumijeva. Jer danas nije frka kupiti brod, ono ostalo pravi glavobolju, da ne po?nem pobrojavati, a ne znamo o novope?enom ništa; ko zna možda je neki Bodul, pa mu vez pred ku?om?
Takvi mogu danas imati i pove?e jedrilice. Kažem povoljno kupiti nije danas frka, ali za tri godine takvu svoticu lako potrošiš na sve okolo naokolo takvog broda :icon_scratch:.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Tiha?

Zanimljivo je bilo pro?itati i pogledati slike, nadam se da ?e biti i nastavaka, kad po?ne jedrenje.

Što se ti?e ovog:
>Imam jedan problem druge slike su od 1.3 -35 Mb i njih ne mogu upload samo ovih par slika sa manjom rezolucijom.
postoji mnogo program?i?a kojima se slike mogu smanjiti. (Ve? postoje u Windows OS ili se doda IrfanView koji je OK i besplatan).
Bolje je biti bez ga?a na plaži, nego raditi u odijelu...