Slane tehnike > Tehnički savjeti

Mali savjeti

(1/145) > >>

Strici:

  Obratite pažnju, jer tu često počinje:

         

nac:
Ajde,Strici,daj nama ti sad i rješenje toga. Nemoj nas pustit čekat na odgovor. ;)

Strici:
Oštečenja nastaju jer su pete košara ili okova premali pa sile zatezanja vijka iznutra ili vuče u stranu kad okov košara ili stupica ograde "radi", pa pošto je gelkot krt, on pukne i kroz te pukotine kapilarno stakloplastika pije vodu. Posebno su osjetljive palube u sendvičnoj konstrukciji, a pogotovo starijih godišja, jer je za sendvič upotrebljavano balza drvo. Taj sendvič je sloj stakloplastike, pa sloj balze ili neke druge materije, pa sloj stakloplastike. Konkretno na mojoj bivšoj brodici je paluba u sendvič izvedbi sa balzom. Gornji sloj stakloplastike je cca 5 mm, pa jedno 5 ili 6 balze i opet 5 mm stakloplastike. To otprilike. Ja sam pramčanu košaru dao na preuređenje, pete su bile dovoljno velike, ali je varilac popio previše piva i falio je kut. Ja to nisam vidio, a nije ni bilo "na licu mjesta" nego je vareno 750 kilometara dalje. Tako da sam kod montaže odlučio montirati kako je. I več kod zatezanja sam vidio da se zadni dio malo ukopao kroz gelkot u stakloplastiku palube, no ostalo je tako. Na godinu sam vidio da se malo više ograda klima i odlučio stvar riješiti.
         
Eto nacrtao sam da bi bilo jasnije. Karikirao sam namjerno kut pete prema palubi, da bi bilo zornije.
Kroz pukotine je u sendvič, u balzu ulazila voda, pa sam morao skidati gornji dio stakloplastike, sve dok nisam došao na suhu balzu. Bilo je kojih 15 centimetara prema krmi i 10 u stranu. Da sam dulje čekao, bilo bi dosta više vlašne balze, jer ona je porozna i "pije" vodu.
Iskopano sam zapunio sa stakloplastikom  i nije bilo problema. A kut sam "popravio" kajlom od stakloplastike (od oplate razbijenog broda). Kajlu sam strpljivo brusio u klin sve dok nije perfektno popunila kut između palube i pete stubca košare. To ja o mom slučaju.
Inače na prvoj slici se rješava sa večom šajbom, tako da se sile rasporede na veču površinu. Ali se i rubovi šajbe malo zaokruže. No veličina šajbe ovisi i o naprezanju tog i tog okova. Vidio sam da neki stavljaju ispod šajbi i neku vrlo tvrdu gumu. Ustvari bi trebalo svugdje na palubi gdje dolazi neki okov, biti puna stakloplastika, a ispod  metalna podloga dovoljno velika da se sile bolje rasporede. Tako na palubi i podpalubi.

angelo.ma:
i još bi nadoda da se ispod poločice ograde, okova, vinča, herikleme, ..... , stavi sloj cca 1mm sike i tek nakon 1-2 sata stegnemo do kraja

Strici:
Imaš pravo makarane. Ja obično radim silikonom, (ne za baš i takve položaje) i pustim uvjek da se počne stvrđavati, pa tek tada zategnem. Nikada još na tom mjestu nije procurilo. Jer kad je silikon frižak on izađe ispod stiskajučeg dijela puno lakše i više nego kad je "tvrđi". Pa zato kasnije zategnuto bolje "dihta".

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version