Ukrainska mornarica

Autor pelig, Siječanj 30, 2023, 11:53:49 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pelig

U ovom forumu smo ve? dosta pisali i o ruskoj i o ukrainskoj mornarici, a naravno i o ratu koji tamo traje. Nu, kako se rat otegnuo, ?ini mi se da je došlo vrijeme da otvorimo i posebnu temu. Dakle još prije je kolega fti?ek lijepo ukazao kako je ta mornarica jad i bijeda, ?ak i kad je uspore?ujemo s tragi?no zapuštenom hrvatskom mornaricom. Sve se nastavilo samouništenjem fregate Hetman Sahaidi?nij, kako ista ne bi pala u ruke Rusima. Potezom koji je po mojem ÅŸkromnom mišljenju bio malo preuranjen i nepromišljen. Nakon toga, ta mornarica, koja je spala na par glisera po?inje nizati uspjehe, potopivši rusima dva ve?a broda i oštetivši još neke. Prisilivši time Ruse na odmicanje od vlastite obale Ukraina je krenula s nabavkom ve?ih brodova. Kao što smo pisali pred tri mjeseca u Turskoj se oprema novo sagra?ena korveta. U Engleskoj su sad nabavili dva minolovca klase Sandown. Brodova pored kojih hrvatski minolovac Kor?ula djeluje kao igra?ka. A kako bi druga?ije i izgledao brod kome je kuma bila Berislav Ron?evi?? Ili Berislava? Ko ?e ga znati? Ta stranka, otkako je potpisala Istanbulsku konvenciju, vrlo agresivno  promi?e rodnu ideologiju, pa se mi stariji forumaši sve teže snalazimo s tim njihovim rodovima. :icon_scratch:

pelig

Ve?ina zapadnih zemalja pomaže Ukrajini  doniraju?i oružje. Ti podatci uglavnom nisu tajni jer od Rusa se to ne može zatajiti, a prema doma?oj javnosti valja biti transparentan. Tako je i Crna Gora nedavno objavila što je sve poslala u Ukrajinu. Sa tog popisa vrlo je zanimljivo da su isporu?ili dosta topovskog streljiva za brodske topove srednjeg kalibra; Npr. 8000 granata kalibra 76mm za brodski top AK-726, pa 8000 granata kalibra 57mm za brodski top  Bofors Mk1 . Kako mi nije poznato da Ukrainska mornarica posjeduje navedene brodske topove, isto je vjerojatno povezano s donacijom plovila iz koje druge mornarice. Ili, što je vjerojatnije da su došli u posjed varijante tih topova prera?enih u protuavionske?