prelazak na LIFEPO4 baterije, trebam pomo?

Autor janko_ka, Prosinac 10, 2020, 10:26:04 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

janko_ka

pozdrav,
namjeravam pre?i na LiFePo4 servisne baterije, imam elana 31 starog, glavni potroša? mi je frižider i webasto jednog dana.. imam i 2x110w solare, imao sam 2x100Ah gel baterije koje ne izdrže više od dvije godine, a skupe su jako..
namjeravam kupiti LiFePo4 baterije , znam da moraju biti na BMS-u , da li se direktno spaja na alternator, treba mi nekih detalja ili još bolje iskustava iz prakse .
pozz

Maestral

LiFePo4 energetski sustavi nisu toliko jednostavni kako ve?ina pogrešno zamišlja. Svi ure?aji za punjenje (punja?, solarni regulator i alternator) i svi potroša?i (pretvara?, potroša?ki prekida?, održavanje starterskih baterija-klasi?no tijekom rada motora!) moraju biti priklju?eni na sustav gdje BMS kontrolira sve! Svi energetski ure?aji moraju biti me?usobno kompatibilni kako bi se baterije pravilno napunile, ne prenapunile i ne ispraznile ispod ograni?enja. Kada se jednom prije?e granicu u min ili max, baterije se uništavaju! Prerada sistema uklju?uje cijelu preradu u LiFePO4 uz svjesnu upotrebu startne baterije (ostaje Pb) za zaštitu alternatora i kao neku vrstu reaktivnog optere?enja. Tako se uvijek može pokrenuti motor i sa servisnim akumulatorima.

Ovdje imaš nacrt spajanja akumulatora u sistem kakvog imam ja. Na brodu (jedrilica) imam auto startni akumulator i dvije servisne 105Ah TAB Motion Pasted (akumulatori dizajnirani da se mogu ja?e prazniti - tre?a godina i rade bp). ?ak i u kišnim danima bez motora na sidru ili vezu, kada na brodu radi non stop hladnjak, radio/CD, kompjuter ... izdrže bez problema dva dana.

dmeter

Citat: janko_ka  u Prosinac 10, 2020, 10:26:04 PRIJEPODNE
pozdrav,
namjeravam pre?i na LiFePo4 servisne baterije, imam elana 31 starog, glavni potroša? mi je frižider i webasto jednog dana.. imam i 2x110w solare, imao sam 2x100Ah gel baterije koje ne izdrže više od dvije godine, a skupe su jako..
namjeravam kupiti LiFePo4 baterije , znam da moraju biti na BMS-u , da li se direktno spaja na alternator, treba mi nekih detalja ili još bolje iskustava iz prakse .
pozz
Pa i ne moraju baš biti na BMS ali je preporuka. samo onvezno solarni regulator mora imati life postavke,ostalo je sve isto. na alternator najbolje je spojizi reko bateriskog separatora.

janko_ka

Citat: dmeter  u Prosinac 10, 2020, 06:26:42 POSLIJEPODNE
Pa i ne moraju baš biti na BMS ali je preporuka. samo onvezno solarni regulator mora imati life postavke,ostalo je sve isto. na alternator najbolje je spojizi reko bateriskog separatora.

da li si ti na svojoj bavariji prešao na litij?
imam votronic duo regulator i on ima opciju litija, tako da to nije problem, više me mu?i alternator, radi njega treba po meni biti BMS koji ?e prekinuti punjenje kod 100% napunjenosti i prekinuti pražnjenje kada do?e do dozvoljenoga minimuma. brine me alternator jer on ne smije ostati bez tereta, imam startnu bateriju spojenu preko diodnog razdjelnika tako da ?e valjda ona preuzeti taj dio tereta prema alternatoru.. moram to još malo prou?iti..

dmeter

Citat: janko_ka  u Prosinac 10, 2020, 06:41:42 POSLIJEPODNE
Citat: dmeter  u Prosinac 10, 2020, 06:26:42 POSLIJEPODNE

da li si ti na svojoj bavariji prešao na litij?
imam votronic duo regulator i on ima opciju litija, tako da to nije problem, više me mu?i alternator, radi njega treba po meni biti BMS koji ?e prekinuti punjenje kod 100% napunjenosti i prekinuti pražnjenje kada do?e do dozvoljenoga minimuma. brine me alternator jer on ne smije ostati bez tereta, imam startnu bateriju spojenu preko diodnog razdjelnika tako da ?e valjda ona preuzeti taj dio tereta prema alternatoru.. moram to još malo prou?iti..
ne triba alternator s svojim naponom ne može napunit akumulator više od 90%,jedino ako misliš da alternator ti je neispravan tada stavi BMS. dally je najbolji i IP67.
jesam priša sam na life u mene je ve? 2 godine.

KPatrik

Dobro bi bilo da baterija ima BMS u sebi da drži ?elije u balansu. Pretpostavljam da ga jeftinije baterije nemaju. Pred par godina sam radio na razvoju nekog baterijskog sustava za neko hidrokrilno plovilo i dosta  vremena je otišlo oko smišljanja BMS-a. LIFEPO4 su relativno sigurne ?elije, ali svakako treba prilagoditi strujni krug da odgovara toj vrsti baterija.
Ako misliš povezivati baterije serijski/paralelno gledaj da imaš iste baterije istog kapaciteta jer ?eš ina?e uništiti obe. Kao što je Maestral rekao pusti si i jednu pb bateriju na alternatoru

dmeter

Citat: KPatrik  u Prosinac 16, 2020, 09:38:48 PRIJEPODNE
Dobro bi bilo da baterija ima BMS u sebi da drži ?elije u balansu. Pretpostavljam da ga jeftinije baterije nemaju. Pred par godina sam radio na razvoju nekog baterijskog sustava za neko hidrokrilno plovilo i dosta  vremena je otišlo oko smišljanja BMS-a. LIFEPO4 su relativno sigurne ?elije, ali svakako treba prilagoditi strujni krug da odgovara toj vrsti baterija.
Ako misliš povezivati baterije serijski/paralelno gledaj da imaš iste baterije istog kapaciteta jer ?eš ina?e uništiti obe. Kao što je Maestral rekao pusti si i jednu pb bateriju na alternatoru
BMS balansiranje je skoro ko da ga i nema. aktivira se previsoko kad kemija life to odradi. BMS je zaštita od prepunjavanja i pražnjenja baterija. struje balansiranja su tipa 0,01 A šta je ništa.
A i na zaštiti od prepunjavanja struje su smiješne tako da ve?inom za 100A punjenja triba BMS 200-300A a kad vidiš di bi tribao to sve spojit brzo se odustane od toga matica na 200A life je M14 a BMS M 3 ili kabel 10mm2 i to se strašno grije-

jazmi

Tako?er se bavim idejom prelaska na lifepo4. Janko gdje si mislio nabaviti baterije? Gotove ili sam slagati? Alibaba ima brdo toga za malo novaca ali ne znam za kvalitetu. Dmeter, ti si slagao sam baterijsku banku ili si kupio ve? gotovo?

KPatrik

Citat: dmeter  u Prosinac 16, 2020, 08:05:09 POSLIJEPODNE
Citat: KPatrik  u Prosinac 16, 2020, 09:38:48 PRIJEPODNE
BMS balansiranje je skoro ko da ga i nema. aktivira se previsoko kad kemija life to odradi. BMS je zaštita od prepunjavanja i pražnjenja baterija. struje balansiranja su tipa 0,01 A šta je ništa.
A i na zaštiti od prepunjavanja struje su smiješne tako da ve?inom za 100A punjenja triba BMS 200-300A a kad vidiš di bi tribao to sve spojit brzo se odustane od toga matica na 200A life je M14 a BMS M 3 ili kabel 10mm2 i to se strašno grije-
Ja se baš ne slažem s tim mišljenjem jer su baterije bez bms-a opasne. Vidio sam masu puta kako gore ?elije (u kontroliranim uvjetima) jer su se zapalile zbog ?elija koje nisu balansirane. Jednu bateriju npr 3S od 2Ah osjetiš na 4-5metra udaljenosti kako gori. To je strašno jaka reakcija za bateriju veli?ine mobitela cca, a ne želim ni pomisliti što bi bilo da plane nešto od npr 120Ah. Struje balansiranja jesu minimalne, ali tebi razlika u naponima ?elija bude možda 0.02v na po?etku i svakim punjenjem i pražnjenjem se ta razlika pove?ava dok ne do?e do sranja.
Ja ne znam kako su Li baterije bez bms-a dopuštene u prodaji. Uzimajte Li baterije od pouzdanih izvora, ne isplati se riskirati iako se može solidno uštediti. Imam dovoljno znanja iz tog podru?ja, tako?er sam razvijao baterijske pakete u suradnji s Rimcem i Greypom za plovila i od njih sam jako puno naucio. Ako treba mogu i priložiti nešto od onoga što sam radio do sada. Ne kažem da si u krivu dmeter jer ima istine i u tvom komentaru, ali i to minimalno balansiranje bms-a je jako bitno.  ^-^

janko_ka

Citat: jazmi  u Prosinac 16, 2020, 09:27:06 POSLIJEPODNE
Tako?er se bavim idejom prelaska na lifepo4. Janko gdje si mislio nabaviti baterije? Gotove ili sam slagati? Alibaba ima brdo toga za malo novaca ali ne znam za kvalitetu. Dmeter, ti si slagao sam baterijsku banku ili si kupio ve? gotovo?
slagati ?u komplet sam, do idu?eg prolje?a /ljeta planiram pre?i na lifepo4, još sve prou?avam, ?itam, ne ?ini mi se toliko komplicirano, treba krenuti, dosta skuplje od olova, ali mislim da ?u sa tim trajno na duži rok riješiti pitanje struje na brodu.
Sve baterije dolazi iz kine tako da i ja gledam po razno raznim forumima i pokušavam prona?i neki best buy, u glavnom gledaj da budu iz EU skladišta, uskoro bi se moglo zakomplicirati sa uvozom iz Kine ako ve? i nije,,
slagati ?u nešta sli?no ovome:
https://shop.gwl.eu/Winston-12V-sets/12V-1-56kWh-LiFeYPO4-set-with-130Ah-cells-BMS-mobile-monitoring.html?cur=1