Dobar tek

Autor Maestral, Ožujak 26, 2019, 11:04:23 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Maestral

Bolje da sebi i prijateljima spremimo koju dobru spizu, nego da zafrkavamo jedni druge.

https://www.youtube.com/watch?v=_Mv2oSAwoSA

https://www.youtube.com/watch?v=489hg6D-zX0

estan

Strici

A ja se ne slažem, a jer da nema "nepro?itanih tema" ne bi nikad našao i vidio te videorecepte. Zato stavljajte sve napisano po temama, ili približno koliko se to može, a da bi bilo tematski objedinjeno i tako lakše na?eno :icon_scratch:.
To bi trebao biti i posao moderatora, mislim malo tematski posložiti teme, nažalost trebao bi, ali kod nas nije. :sad10:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Danas smo se vratili kasnije nego smo planirali, pa iako je supruga predlagala da ru?amo u gradu, meni to nije bilo po volji, jer ja nisam baš neki poklonik jedenja po gostionicama.
Došavši ku?i supruga je odnijela "škovace" i po obi?aju sretne neku susjedu i tada zaboravi na kuha?u pa se nje ja prihvatio.
Neki dan sam pravio lasanje pa u faširano meso zaboravio staviti kako ovdje nazivaju "špek trake", ustvari ništa drugo nego mekana šunka izrezana na trake. Kojoj danas isti?e rok za upotrebu.

Bilo je dogovoreno; na dinstani luk baciti te špek trake i par jaja, za?initi salatu od matovilca i ekola gotov ru?ak.
Luk i špek trake sam upotrijebio, jaja ne, jer sam se dosjetio jednoj jednostavnoj za oko ne atraktivnoj gusarskoj "spizi" koju sam nekad davno pripremao na brodu.
Kako ja baš ne obadajem gusare, ono ?u prozvati "mornarska .......".
Istovremeno sam radio na dvije šparhet ringle, miješao ali i prao i ?istio matovilac i kad je supruga stigla, gotova spiza se u rajngli uronjenoj u vodu gotovo ohladila da je bila ugodne temperature za jelo.
I supruga se zgrozila

Ovo za "prave muškadine" Papar grubo mljeven
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Ustvari u orginalnu palentu su se ubacivali ?varci kopar, masline, feferoni, ružmarin to kako je netko imao i htio :icon_scratch:.
Tako je meni pri?ao, a dobro se sje?am Bartul Lumbari?  iz jednog sela blizu Rogotina prije nekoliko desetaka godina.
Ja sam i posjetio tu familiju Lumbari? motorbiciklom, a na putu mi je izdušila guma u ljutom kamenjaru. I nekako nakon par sati lutanja pješke dobauljao do njih :icon_tongue:.
Ali to samo usput jer sam se sjetio te dogodovštine, a i te „gusarske palente“ koju je Bartulova supruga Mandica skuhala za ve?eru, jer sam morao kod njih neplanirano preno?iti.
A Bartul mi je pri?ao da se tako kuhala ta palenta, ili je govorio o „puri“?, (ustvari ja nazivam polugusti žganci) i kad smo nave?er „pobumbili“ crnjaka, ipak sam dobro zapamtio imena dva navodna gusara Paladina Markote i Lobela Kacichca (to valjda Kata?i?a?), a jer su mi imena bila neobi?na, a sada kad se ostari vra?aju se poneka sje?anja :laughing7:.
No kona?no da napišem kako sam ja nakon dugo vremena ponovno skuhao tu „gusarsku palentu“, i to bolju i ukusniju nego je originalna, a da se bar donekle držim tradicije, soljeno je ovogodišnjom soli iz Stonske solane.
Sol mi je donio turist kome sam preporu?io Žuljane za godišnji odmor, a on iz hobija „brao“ sol u Stonskoj solani :thumbsup:.

Ovogodišnja iz Stona

I malo presolio tu puru, jer je sol slanija nego je ova koju upotrebljavam (kamena), pa zato :laughing7:.