Code D

Autor kompica, Siječanj 26, 2019, 07:43:40 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kompica

Ja ozbiljno razmišljam da si nabavim Code 0 jedro i cijeli sistem za namatanje. A onda sam na internetu našao na Code D sistem za koji kažu ( proizvo?a?i ) da je bolji od Code 0 jedra. Ima li ko kakvog iskustva sa ovim jedrima?
https://www.youtube.com/watch?v=f7nPSdkYP98
A ima i ova slika koja mu ide u prilog
Pesimist se žali na vjetar, optimist o?ekuje da ?e se promijeniti a realist prilago?ava jedra.Sir William Arthur Ward

Damir s

Sve je to interesantno dok je lijepo vrijeme kao na filmicu i kada ides na duze rute. Kako je ovo jedro nesto kao genova koja je normalno od jacega materijala samo code D jedro je od puno lakseg materijala kod prebacivanja treba brzo raditi pa najvjerojatnije ima velikih sansi da se raspara ili ga moras brzo zarolati  pa prebaciti (Rola je tu prednost samo i ta rola puno kosta) . Kako ja idem vanka sa suprugom koja bas nema znanja ni nekih afiniteta za rad sa jedrima smatram se solo jedrilicarom, razvucem uvijek rol genovu od dacrona koja zadovoljava moje potrebe, spinaker nisam nikada otvorio bas zbog preleta. A uostalom sve zavisi od zelja i mogucnosti. Bar koliko znam ovdje kod nas dosta jedrilicara je potrgalo spinakere. Ujedno moras voditi racuna u kakvom je stanju jarbol jer sva  ta velika jedra stvaraju veliko opterecenje na jarbol. Ne znam koja jedra imas na jedrilici pa da eventualno (zavisi od financija ) dobru genovu i asimetricni spinaker pa si pokriven max, pitaj nekoga tko radi jedra dali ti takvo sto moze napraviti i cijenu pa mozes odluciti, moze i spinaker da se sprema u carapu.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Maestral

Na regatama smo upotrebljavali i jedno i drugo, zavisi od broda, što je imao (uvijek sam bio ?lan posade na tu?im regatašima, puno je komotnije i jeftinije nego sa svojim). Neke velike razlike nisam primjetio, istina, sve zavisi kako je pogodjen kroj jedra, nijanse u laganim vjetrovima igraju veliku ulogu. I jedan i drugi sistem rade dobro, dok je sve u redu. Do 15 ?v vjetra lako se namata i otvara, do 20 još ide, kod ja?eg nije više pametno jedriti tim jedrima radi velikih sila na jedra i mogu?nosti njihovog pucanja (naro?ito ako nisu baš nova). Uzmi onaj koji nadješ jeftinije, ne?eš puno pogriješiti. Na mojoj jedrilici koristim ?arapu i dosta smo dvojica za sve uraditi.

kompica

Damire ma i ja se smatram solo jedrili?arem a taj sistem mi ne izgleda nešto kompliciran za razvu?, Mislim da mi je lakše samome s njim nego sa špinakerom.
Maestral, upravo sam i htio sa time posti? da kad je lagan vjetar mogu jedrit. Zna?i tvoje je iskustvo da i nije neka razlika u tim jedrima. Dobro je znat.
Pesimist se žali na vjetar, optimist o?ekuje da ?e se promijeniti a realist prilago?ava jedra.Sir William Arthur Ward

Maestral

Razliku bi vidio i osjetio jedino da imaš mogu?nost isprobati oba sistema na svom brodu (ili tudjem) u potpuno jednakim vremenskim uvjetima, jasno sa jedrima istog proizvodja?a (isti material ...). Sve drugo ti je samo teorija i približno ocijenjivanje. Jedrarije nisu sve jednake u kvaliteti kona?nog produkta (design, performanse ...), pa ?ak i da upotrebljavaju isti material. Tu su cake koje se ne otkrivaju konkurenciji (softwer), znanje koje se ne nadje na cesti (bivši vrhunski jedrili?ari tu su u prednosti). Pošto mislim, da ti je jedrilica daleko od regatiera, što god da izabereš, ne?eš puno pogriješiti.

pelig

Ako smijem ja kao seljak priupitati da mi netko pojasni; A koja je razlika izme?u tih Code 0, Code D i asimetri?nog spinakera (na um mi padaju i neki drugi nazivi)? Jel' to jedrenje toliko otišlo naprijed, da ja više ništa ne razumijem ili napredovala samo psihilogija marketinga, pa svaka firma izmišlja svoje ime za isto jedro?  :icon_scratch:

Damir s

Ima vise elemenata koji utjecu na naziv jedra a uvijek netko pokusava izmisliti toplu vodu da bi se probio na trzistu i pokupio vrhnje sa mlijeka. Inace na slici od kompice vidis pod kojim kutevima vjetra iskoristivost jedra je najveca sto u mnogo slucajeva zavisi od kroja jedara. Svi mi gledamo da sa sto manje jedara pokrijemo sto veci kut. Inace svi gledaju kako sto jednostavnije rukovati i spremiti jedro poslje koristenja narocito na regatama (jer to su uglavnom jedra koja se koriste na regatama) Cijena tih jedara je jako visoka (zavisi od duzine jedrilice) onda nacin spremanja jedara  tu se ne moze koristiti standardna rola jer povrsina koja se rola je velika i bubanj od role morala bi biti velika da stane konop za otvaranje i prebacivanje jedra. Mora se staviti rola sa beskonacnim konopom koji mora zadovoljavati uvjete da tako veliko jedro mozes sigurno namotati. Cijena takve role za to jedro ti je par tisuca eura.
Evo par clanaka o jedrima jer je previse kompleksno da bi ja izmisljao toplu vodu:

http://sailingmareda.blogspot.com/2015/01/the-code-d-demystified-part-1.html
http://www.uksailmakers.com/sails-overview-cruising-spinnakers/cruising-code-zero
https://www.sailingtotem.com/2014/07/the-best-sails-for-downwind-cruising.html

https://www.youtube.com/watch?v=yXTRfG4PjWE

Evo kako izgleda kada nabrijes jedrilicu a jarbol ne izdrzi
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

Maestral

"Evo kako izgleda kada nabrijes jedrilicu a jarbol ne izdrzi"

Pa o tome ja i govorim. To su jedra, sa kojima se ne igra, jer su preskupa. Možeš staviti na tovara neznam kakvo trka?e sedlo, on ima svoj limit brzine (ako krene) i to je to. Sva ta jedra su za ve?inu obi?nih jedrilica trka?a sedla ... pa ko voli, nek izvoli (i plati). Meni zadovoljava to što imam spinaker (rijetko koristim) i genaker (dosta korišten) - oba u ?arapama  i brod zaista odli?no plovi. Za sportsko uživanje odlazim na regatiere.

more

Damir s

Kako volimo ja i supruga relativno ugodno turisticko jedrenje a sa glavnim jedrom i rol genovom postizemo 5 do 7 milja brzinu a Lucky ima cca 6 tona stara gradnja i to smatram sasvim dovoljnom brzinom. To bi inace bila neka maksimalna brzina za tu jedrilicu, Vjetra u sjevernom moru ima dovoljno i uglavnom je konstantan i super za jedrenje tako da stvarno nemam potrebe lomiti sebe i suprugu dizanjem spinakera (nemamo carapu) a poslje ga opet moramo susiti pa spakovati. Vjerujem da nemamo rol genovu da ne bih ni nju stavljao jer uostalom jedrenje je dosta tezak sport i ne treba tu puno filozofije samo dosta snage. Sto kaze lijepo  maestral : Možeš staviti na tovara neznam kakvo trka?e sedlo, on ima svoj limit brzine (ako krene) i to je to.