Procedura u slu?aju nesre?e i havarije

Autor Mala od portala, Veljača 01, 2018, 06:06:59 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Na ovu me temu motivirala upravo najfriškija nesre?a kod Prvi?a - sudar putni?kog broda Tijat i teretnog broda. Vjerojatno se o ovome ve? govorilo u nekim prijašnjim temama, ali nije zgorega ponoviti za one malo manje iskusne u plovidbi:

Koje su procedure u slu?aju havarije (nesre?e, nasukavanja, potonu?a, sudara,...)? Kome se kao skiper svojega plovila moram javiti kada mi se dogodi tako nešto? Koga obavještavam i što mi je ?initi?

?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

hidrotherapy

Svakako nadležnu kapetaniju i policiju jer bi bez njihovog zapisnika moglo biti problema s osiguravaju?im društvom kod naplate štete.
Tako?er, bilo bi poželjno uzeti kontakte od svjedoka ukoliko ih bilo. Po mogu?nosti da nisu posada na plovilima u?esnicima u nesre?i.

Mala od portala

Ima kod ?arteraša jedna specifi?na situacija. Ako se ne varam, nesre?u ili havariju broda treba prijaviti i Hrvatskom registru brodova koji treba pregledati plovilo. No vlasnici ?arter agencija svojim klijentima ?esto nalažu da u slu?aju nesre?e zovu samo agenciju, a nikako HRB, pa onda nerijetko i sami zaobilaze HRB iako bi prema propisima HRB trebao pregledati brod prije ponovnog puštanja u ?arter.

Zna li netko više o tome?
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

janko_ka

prije par godina bio sam u škveru sa svojom jedrilicom, do mene je bio jedan elan 431 koji je doživio nasukavanje i udarac kobilicom koja je opet napravila pukotine na trupu. bilo je kod tog doga?aja i odsukavanje i pomorska policija koja to automatizmom prijavljuje dalje. u glavnom nije vlasniku dozvoljeno da popravak izvodi sam nego je bila firma iz Šibenika koja je radila laminaciju i popravak, zanimljivo dolazile su 3-4 žene koje su to radile, kažu da su muški previše šeprtljavi :-) i svaki dan je u kontrolu dolazio inspektor iz HRB koji je i na kraju dao dozvolu da je sve ok.. ?ak je i mjerio vlažnost trupa :-)
i brod nije bio u ?arteru nego u privatnom vlasništvu...

hidrotherapy

Mislim da HRB treba obavijestiti samo u slu?aju da je plovilo duže od 12m.
Ovo nisam siguran, ve? treba uzeti s rezervom.

dmeter

Citat: Mala od portala  u Veljača 01, 2018, 06:06:59 POSLIJEPODNE
Na ovu me temu motivirala upravo najfriškija nesre?a kod Prvi?a - sudar putni?kog broda Tijat i teretnog broda. Vjerojatno se o ovome ve? govorilo u nekim prijašnjim temama, ali nije zgorega ponoviti za one malo manje iskusne u plovidbi:

Koje su procedure u slu?aju havarije (nesre?e, nasukavanja, potonu?a, sudara,...)? Kome se kao skiper svojega plovila moram javiti kada mi se dogodi tako nešto? Koga obavještavam i što mi je ?initi?

112
http://duzs.hr/

i oni dalje obavještavaju koga triba.
zna?i oni zovu nadležnu lu?ku kapetaniju ili ponekad i pooliciju ako je plovilo blizu. Oni znaju di je koje plovilo lu?ke kapetanije ili policije na moru i ko je bliži. Naravno, šta je najsmješnije kad zovete mayday javlja se prvo recimi radio Split i prespajaju na http://duzs.hr ako imate mobitel nazove vas dežurni lu?ki kapetan preko DUZS i prati dok se situacija ne sredi.

Damir s

Citat: janko_ka  u Veljača 02, 2018, 09:00:25 PRIJEPODNE
prije par godina bio sam u škveru sa svojom jedrilicom, do mene je bio jedan elan 431 koji je doživio nasukavanje i udarac kobilicom koja je opet napravila pukotine na trupu. bilo je kod tog doga?aja i odsukavanje i pomorska policija koja to automatizmom prijavljuje dalje. u glavnom nije vlasniku dozvoljeno da popravak izvodi sam nego je bila firma iz Šibenika koja je radila laminaciju i popravak, zanimljivo dolazile su 3-4 žene koje su to radile, kažu da su muški previše šeprtljavi :-) i svaki dan je u kontrolu dolazio inspektor iz HRB koji je i na kraju dao dozvolu da je sve ok.. ?ak je i mjerio vlažnost trupa :-)
i brod nije bio u ?arteru nego u privatnom vlasništvu...

Normalno ako je steta na podvodnom dijelu broda ili jedrilice HRB ako je obavijesten o nezgodi  on ce traziti da ako vlasnik ili osiguranje odluci popraviti brod sve uciniti da posao se kvalitetno obavi sa kvalificiranim ljudima, normalno oni ne odlucuju o izvodjacu radova (to moze osiguranje traziti) ali nadgledaju popravak do zavrsetka. Isto tako mozete za par tisuca US$ kupiti brod ili jedrilicu nakon sto je uragan protutnjao nad marinama u Americi i Karibskim otocima ali nije uopce sigurno da cete dobiti dozvolu nakon popravka da zaplovite tim vasim popravljenim brodom i to ce biti zavedeno u arhivi plovne dozvole za vas brod. Normalno duljina nema veze sa stetom nacinjenom na brodu. Ako vlasti (kapetanija ili DUSZ) nisu informirani o steti na brodu mozete sami urediti brod i to nece biti nigdje zavedeno ali kod prodaje broda iskusni sorvejer ce vidjeti da je brod bio udaren ili nasukan i popravljan, E onda mozete biti u problemima jer se moze straziti superekspertiza a i brodu se moze uzeti plovidbena dozvola koju mozete dobiti tek nakon odluke HRB koji odluceje nacin kako ce se doticni brod popraviti da zadovoljava  sve uvjete o sigurnosti na moru i kada je taj posao pod nihovim nadzorom obavljen. Zato moj savjet je da uvijek nakon nezgode ako nisu vlasti informirane ako ne znate sami popraviti  ipak nadjete nekoga iskusnog plasticara da vam uredi posteno tu stetu radi vase sigurnosti jer obicno nezgode nakon nestrucnog popravka se uvjek dogadjaju kada je lose vrijeme i lose more, nikada po bonaci.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Strici

Sve je to po meni jako logi?no, ali mislim da je problem tko je to stru?an, tko je to izu?io dobro napraviti, ali i tko je taj koji ?e kontrolirati i odobriti. I taj izu?en, koliko ih uop?e ima, i dali ih ima (koje su to nauke i škole završili da bi bili stru?njaci?), dal mu se uop?e radi, dal radi za državne organe ili je radije u fušu. Ti kontrolori, ovdje mislim za stakloplastiku, a gdje su se to tako stru?ni izobrazili?. Nisu li to plasti?ari stru?njaci, lu?ki kapetani?
Kako se kod nas dešava (slu?aj Horvatin?i? samo jedan primjer), tako da ne vjerujem sistemu, jer sve je to stvarno logi?ki napisano za u jednoj ozbiljnoj državi, ovako ja se držim jako rezervirano.

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Damir s

Strici imaju oni strucnjake za to pa teoretski svaka barka koja je proizvedena u privatnoj reziji mora biti nadgledavana prilikom izgradnje inace ne mozes dobiti plovidbenu dozvolu za nju. A oni imaju  vec slozene formulare koje (inspektor) mora popuniti prije nego sto stavi svoj potpis i odobri ili neodobri slucaj koji prati. Nema tu improvizacije i nadmudrivanja  dali je u pitanju barcica od 5 m ili supertanker od 350 m.

Lu?ki kapetan Robert Baljkas rekao je da je Hrvatski registar brodova izdao Tijatu dopuštenje za plovidbu, a to su potvrdili i u Jadroliniiji.

„Hrvatski registar brodova je po izvršenoj sanaciji broda, iako je bila minimalna šteta, obavio pregled i izdao Tijatu dopuštenje za plovidbu. Službena istraga i dalje traje, a kao što sam ranije rekao krivnja je na obojici. O?ito je da se nisu pridržavali pravila za izbjegavanje sudara na moru zbog ?ega je došlo do nesre?e", kazao je šibenski lu?ki kapetan Robert Baljkas.

Brod Plavi Jadran bi narednih dana trebao biti izva?en.
"Kapetanija ?e dati nalog za uklanjanje broda i vlasnici dolaze riješiti va?enje. S obzirom da u brodu ima tereta, iako je rije? o pijesku, va?enje trebaju obaviti stru?njaci,“ rekao je Baljkas.
Nakon što ga je raspremljenog i ruzinom nagrizenog kupio od obrazovne ustanove, aktualni vlasnik ugradio mu je dizalicu i njime tako?er prevozi gra?evinski materijal na škoje.

No, i taj je brod poput "Plavog Jadrana" relativno ?esto bio na meti pomorskih inspektora, pa su "Cari?a" svojedobno detaljno pregledavali u zadarskoj luci, a lani je privremeno izgubio plovidbene svjedodžbe i klasu Hrvatskog registra brodova. Sudionik kobnog sudara s "Tijatom" tako?er je bio pod inspekcijskim nadzorom, i to u Brodarici kod Šibenika.

Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Strici

Kažeš imaju stru?njake. A zar u Horvatin?i?evom slu?aju nisu bili? Mislim da kapiraš na što mislim :icon_scratch:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!