Pocetak pocetaka

Autor Rin, Srpanj 15, 2017, 07:52:31 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rin

Dakle, moja vizija je ovak. Posto sam zimski sezonac u Aus i ljeto bi volio provoditi kod kuce u lijepoj nasoj, dosao sam na ideju da bi jako lijepo bilo provoditi ljeto na moru upoznajuci obalu. A nema boljeg od jedrilice i jedrenja. Da ne duljim vise.
I da pocnem s pitanjima. Mislio sam na neku jedrilicu do 8 m (ili 9 mozda) da ima najmanje 4 do 6 lezaja i da se moze prilicno lako moze upravljati sam. Uglavnom jedrenje.
Izmedu ostalog me zanima dal trebam vez placat ako ne mislim imat stalno mjesto vec kad se vratim u svibnju pa do listopada ploviti morem a onda ili suhi vez ili vuci ju doma u Varazdin. Kolko kosta bova u nekoj luci, kolko kosta sidrenje recimo ispred Novalje jer tamo imamo apartman pa bi mozda eventualno dolazio malo cesce? Al ustvari bi cilj bio jedriti odlaziti do mjesta koja nisam nikad vidio (to nece biti tesko) , zadrzavati se tam kolko mi se bude svidjelo... Uglavnom uzitak hedonisticki.
Imam 2 djece koja bi valjda bila samnom vecinu vremena, prijatelji naravno.
Eto. To je ukratko to. Znaci civilizacija mi nije najbitnija, vec kao stanica za opskrbu.
Tolko sam se sjetio za sad... :D :D :D

Tiha?

Da li je itko ikada jedrio na jezeru pored Varaždina (onom ispred hidrocentrale)?
Bolje je biti bez ga?a na plaži, nego raditi u odijelu...

Strici

A ja ovdje  pogledavam i pogledavam o?e li neko napisati kakav odgovor ili savjet. Ništa za sada, a jako me zanima što ?e se Rinu odgovoriti :icon_scratch:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

brule

Citat: Strici  u Srpanj 17, 2017, 10:07:05 PRIJEPODNE
A ja ovdje  pogledavam i pogledavam o?e li neko napisati kakav odgovor ili savjet. Ništa za sada, a jako me zanima što ?e se Rinu odgovoriti :icon_scratch:
Neznam odakle krenem,...ili znam. Naj bolje bi bilo da g. Rin uzme jedrilicu tjedan dana u najam,sa skiperom, i neka nam napiše dojmove sa ?ite. Ovaj prvi post neka zanemari. :angel9:

hidrotherapy

Iskreno, ja nisam ni shvatio da li on želi kupiti jedrilicu ili unajmiti.

Strici

Rinova vizija je veli?anstveno, nau?no, znatiželjno, ma da ne nabrajam, ali dodajem i naivno vrlo sveobuhvatna tema. Kao i Hidri?u i meni nije mnogo toga jasno, zato baš sam vrlo zainteresiran kako ?e se po?eti s savjetodavnim prijedlozima? :icon_joker:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

kompica

Ja koliko sam shvatio ako ga zanima vez od svibnja do listopada sigurno nece iznajmit jedrilicu. Za bovu ispred Novalje najbolje je pitat nekog mestra od tamo a suhi vez i nije neki problem, ima ih poprilicno. Hm, stvarno je sveobuhvatna tema - da je u bilo kojoj rubrici objavljena nebi bilo pogresno.
Svejedno bi ja Rinu savjetovao da malo prouci teme na ovom forumu, ima ih puno na temu "veza" a savjetovao bi i "odrzavanje jedrilice". No covik ljepo pita pa mu treba probat pomoc.  :angel9:
Pesimist se žali na vjetar, optimist o?ekuje da ?e se promijeniti a realist prilago?ava jedra.Sir William Arthur Ward

Damir s

Hi Rin
Prije nego kupis jedrilicu napravi neku potragu o cijenama veza, transporta jedrilice, mogucnosti veza, eventualno popravaka. Jer kad je kupis da se ne nadjes u problemima koje ne mozes rijesiti a troskovi rastu. Jedno je sanjati, razmisljati i planirati a realnost je ponekad jako  surova. Zato prije sve istrazi ili angaziraj familiju i dobre prijatelelje da ti pomognu (pored forumasa) da ne bube iznenadjenja.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Leo

Da ti pokušam dati moje vi?enje, nemam jedrilicu ali povremeno jedrim pa "pošto kupio po to prodao"

Glede veli?ine jedrilice .. hm 8-9 m jedrilica ako se može još zvati jedrilicom nije baš za 6 ljudi, tj.  ako može 6 ljudi sjediti u kokpitu i jedriti onda nema prostora za boraviti tj spavati. (ne mislim da jedrilica od 8-9 m nije jedrilica dapa?e mislim da ti manja jedrilica može pužit puno više gušta u jedrenju)
Meni se ?ini da je realnije predvidjeti za 4 odrasle osobe, opet zavisi  i kako gledaju na boravak na brodu i na jedrenje.

Uzevši u obzir ?injenicu da nisi stalno na moru svakako je za preporu?iti takvu jedrilicu sa prikolicom da je možeš dignut na suho kad nisi tu.

Sa ostavljanjem jedrilice na vezu u moru kad nisi tu , i ako nemaš nekoga koji ?e se pobrinuti (ne baciti oko nego baš brinuti), ne bih ti savjetovao, zvu?i banalno al brod na vezu pogotovo na bovi nije auto parkiran na ledini, pogotovo ne u Novalji... razlog više zašto bi po meni odli?an izbor bio manja lagana jedrilica koja se jednostavno diže na prikolicu , jer onda si mirniji.

Rin

Citat: Tiha?  u Srpanj 16, 2017, 08:51:41 POSLIJEPODNE
Da li je itko ikada jedrio na jezeru pored Varaždina (onom ispred hidrocentrale)?
to se i ja pitam, nikad nisam vidio jedrilicu gore a ni daskaše.