knjiga za skipera

Autor jure94, Rujan 20, 2015, 06:56:57 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

jure94

zanima me dali tu ima skipera koji bi mi pomogli ako mozda to i sami imaju, nekakvu knjigu/prirucnik na engleskome ali da je za skipera

dmeter

Citat: jure94  u Rujan 20, 2015, 06:56:57 POSLIJEPODNE
zanima me dali tu ima skipera koji bi mi pomogli ako mozda to i sami imaju, nekakvu knjigu/prirucnik na engleskome ali da je za skipera
traži na engleskom forumu,ovdje ti imaju hrvatski

narog

Pogledaj po gradskim knjižnicama, obi?no ima takve literature na engleskom. Profil knjižara u ZG, na drugom katu ima knjiga na temu nautike / upravljanja brodom i sl.
A ima i Amazon:

http://www.amazon.co.uk/The-Complete-Day-Skipper-Skippering/dp/1408178540
http://www.amazon.co.uk/RYA-Day-Skipper-Handbook-Sail/dp/1905104944
Shiver me timbers

jigaboo

Na internetu ima million "knjiga" u pdf formatu pa ih mozes skinuti i isprintati sto ti treba. jednostavno ako ti je za ispit onda nadji na nekom site-u pa uci. ako je to nekome za poklon onda razumijem, ali ako ti je za tecaj/ispit, koji ce ti djavo knjiga.

http://www.sailingissues.com/navcourse0.html

http://tinyurl.com/nma9y8w

http://tinyurl.com/o82lbgn

http://www.marinapomorac.com/terestricka-navigacija

jigaboo

evo ti i ovo....ovo nauci I mozes kapetanski polagat a ne za C

http://www.1yachtua.com/nauticalcharts/downloads/Practical_navigator.pdf

Samo taj system tamo je malo cudan, da ti dozvolu bez prakticnog ispita. to treba, ovisi o vrsti dozvole, biti i prakticni ispit od recimo 8 sati za voditelja B do 10-12 sati za voditelja C kategorije, bilo na brodu vlasnika bilo na brodu kapetanije i minimum dimenzija broda od 7 metara duljine. takodje za voditelja C kategorije treba uvesti i astronomsku navegaciju na tecaju kao i ispit iz iste. to nidje na svijetu ne postoji drzava osim Hrvatska da ti da dozvolu sa kojom mozes otic preko atlantika a da na tecaju/ispitu nema astronomsku navegaciju.

Mislim, Zamislite sljedecu situaciju: položili ste teoretski dio za vozacki ispit (B kategorija). Znate sve prometne znakove, propise i pravila u prometu, poznate sve dijelove automobila i motora…. i dobijete vozacku dozvolu!Dakle, možete sjesti u svoj automobl i krenuti na prometnice, a da prije toga niti jedne minute, a kamo li nekoliko sati, svu naucenu i (službeno) položenu teoriju niste isprobali u praksi, na cesti, u prometu, s instruktorom….Naravno da vam tako nešto teško može pasti napamet. Ako i nemate položen vozacki ispit, vjerojatno ste od bližnjih ili poznanika koji imaju vozacku dozvolu dobili informaciju da je najzahtjevniji dio postupka dobivanja vozacke dozvole upravo prakticni dio ispita â€" vožnja. Ako imate vozacku dozvolu, jako dobro znate kako ste dvadesetak sati vozili gradom i na kraju kroz polaganje vožnje došli do svoje vozacke dozvole.

Damir s

Hi jigaboo
U Belgiji i Nizozemskoj ti ne treba astronomska navigacija za zvanje jachtmastera. Danas ti svi navigaju sa ploterima (elektronskim kartama). To ti je kao nekada si morao uzeti podnevnu poziciju sa sextantom, danas to nitko ne radi jer smatraju da su elektronske karte savrsene. Zato je tim vests se naprdio na otok tokom trke, nizu zumirali pa im je otocic ironilo i iznenadio ih (navigator holandjanin je dobio nogu) a brod je zavsio na popravku.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

jigaboo

pa neznam sad, mozda grijesim mozda je tako kako govoris za day skipper ili za coastal skiper, moguce i za yachtmaster offshore ali za yachtmaster ocean???. cisto sumnjam da na tecaju i spitu nemaju celestial navigation i great circle navigation i slicno. u htvatskoj bi dozvola za C bila u tom rangu manje vise. mozes biti skipper na yahti/brodu do 30 tona po svim morima svijeta. I imaju li tamo i prakticni exam ili samo par pitanja teorije u kapetaniji i vozi preko atlantika.

Damir s

Samo teoretska pitanja na kompjuteru moras sam kliknuti u kvadratic ako si siguran. Od iduce godine ces morati imati potvdu da imas praksu u sa brodom. Ovdje ti ne treba niti ispit za voditelja camca barem do sada ali odrzavaju kurseve i ispite.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

jigaboo

ne moras ni u UK ne treba ti nista do 30 tona i 24 metra brod ako ti je za "pleasure"ali ako hoces brevet bilo commercial ili samo za tvoju osobmu upotrebu onda si yebo jeza, pa meni su pitanja bila teza za yachtmaster offshore nego kad sam polago kapetanski u gruzu u kapetaniji. sjecam se, jedno od pitanja je bilo pothenot/snellius problem. s tim sto ti pola "navigacije" mora biti u tidal waters, znaci britanija, holandija, belgija, sjeverno more English channel, Atlantic coast america nw europe i slicno. taj kadin od jadrana i mediterana ne priznaju.

evo sto ti kazu u jednoj sailing school u  Amsterdamu....

Waypoint Amsterdam

Yachtmaster Ocean Theory

Course overview
A course in celestial navigation, worldwide meteorology and voyage planning. The course is suitable for competent navigators planning an ocean passage, or those just interested in offshore navigation techniques.

The Ocean Theory course includes an introduction to the principles of celestial navigation, practical use of the sextant, measurement of time, position fixing by sun and stars, compass checking and great circle sailing. Worldwide meteorology, including tropical revolving storms, and passage planning for ocean voyaging. At the end of the course you will understand the theory of astro navigation, and be able to fix position using sun, moon and star sights.

Pre-requisite experience

Competent in coastal navigation skills Coastal Skipper / Yachtmaster shorebased certificate recommended.

Damir s

Mi smo ti isli za yahtmastera u Antwerpenu traje 6 mjeseci imas 9 debelih skripti koje moras proci i nauciti napamet jedino nismo imali nista sa sextantom to je poseban kurs , kao i rad sa radarom extra placanje. Ali naucio smo dosta novoga jer tip koj je predavao jedri po sjevernom moru 20 godina tako da zna sve prbleme sa kojima se susreces a koje ja sa velikim brodom nikada nisam imao. Moras putovanje dobro isplanirati da te u Doveru kontra struja ne uhvati jer mozes ici vise nazad nego naprijed. Koristiti Reeds alamnah puno njih na kursu nikada ga nije vidjelo nit znalo da postoji u kojem imas sve sto ti treba za ovaj dio gdje smo mi.
Evo knjigica na Nizozemskom

Zato spasioci svako toliko lete van jer se neko naprdi na hridine ili ostanu lezati na plazi negdje ti je razlika plima oseka 6.5m pa ako ne znas i krenes u porat moze ti se dogoditi da ostanes na suhome. Moras sve isplanirati prije nego sto krenes u avanturu, ali njima je najbitnije da imaju tekucinu za bumbiti a poslje kako bude. Jedra moras uvjek kratiti prije jer kasnije neces moci. Ostanu bez goriva za motor jer su stedjeli al pive koliko hoces. Samo kazne ako te uhvate u prekrsaju su velike, kompletna obala se nadzire  radarom a i vecina ima AIS tako da se zna kretanje i brzina. Ima starih krkacina koje nemaju nista i one takodjer navigaju nekada ti dodjes da umres od smjeha kada ih vidis.