FEROCEMENT ili ti ga i beton plovi

Autor GRINGO_ZD, Veljača 04, 2009, 11:44:56 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

GRINGO_ZD

Zanima me da li netko od vas ima kakovog iskustva u izradi ili je plovio na jednom od ferocementnih brodova.
Za one manje upu?ene radi se izradi trupa od željezne armature i betona. Ova tehnika bila je relativno popularna 80tih.
Možda da pojasnim par stvari i sam naziv.
Ferocement a ne armirani beton je pravilniji naziv zbog puno ve?eg postotka željeza u volumenu u odnosu na armirane betone.
Tehnika rada je trebala biti vrlo pogodna za samogradnju, "brod iz miješalice" i sl...
Manja plovila (mislim do 8 -9 metara) su se izra?ivala na na?in da se izradi kostur (nešto guš?a rebra) od armaturnog željeza sa ukrutama za održavanje forme a zatim se na to varila ili formirala gusta armaturna mreža. Na tako pripremljenu podlogu nanosio se cementni mort, po vezivanju dobijala se cementna ljuska velike ?vrsto?e.
Tada su u usporedbama zagovornici te tehnike tvrdili da se dobija trup boljih karakteristika od ostalih tehnika sa neznatnim pove?anjem težine. Što je još zanimljivije ovaj materijal je izgledao povoljniji za zaobljene forme koje su tvorile ljusku (jedrilice)
Za ve?e trupove radile su se dodatne ukrute "u pozitivu".
Stati?ki takove ljuske imaju dobra svojstva, kako se ponašaju u moru ne bih znao.
Tada je to izgledalo privla?no i tadašnja specijalizirana literatura ( YU-nautika i SAM sovj majstor) o tome su dosta pisali i zagovarali.

Eto, ako netko ima preciznije informacije, slike i drugo bilo bi zanimljivo vidjeti što je bilo od te ideje
Leo

Andraz

Šta su prednosti Ferocementa osim cijene? I koliko je takav brod jeftiniji od GRP broda?

marjan

Iz 80-tih znam za tri. Sva tri u rangu 7-9 metara. Jedan je plovio negdje u Istri ali je bio prepoznatljiv po svojoj ekstremnoj brzini - naravno u negativnom smislu. Znao sam još za druga dva u fazi gradnje, koja nije nikad završila. I jednog od njih sam sljedio još više godina pošto mi je bio uz put svako jutro. Ružna slika, kada r?a po?ne raditi na armaturi pa onda djeli? po djeli? trup raspada.

Vjerovatno je to bio nekakav alternativni trend (možda zbog manjka GRP materiala), koji je završio u sljepoj ulici.

Dario

ima jedna jedrilica od ferocementa u kostreni ali u 10 godina ju nikad nisam vidio da je isplovila

koliko ja znam, prednost je velika elasti?nost zbog toga sto moze podnijeti dosat velika opterecenja na vlak zbog armature koja s eu njemu nalazi

jazavac

Prednost je kod popravka da ti treba samo dobar zidar ;D ;D ;D

Kod nas je jedan motorsailor od cca 10-11m. Od kad ga znam nije se mrdnuo sa veza.
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

marjan

A kada malo poljubiš mol pa ti kroz sitne pukotine u cementu slana voda do?e do željeza ?

dag

U to vrijeme nije bilo bas velikih serija brodova od stakloplastike i bili su relativno skupi a malog covjeka. Mislim da danas ferocement nema nikakvu prednost. I trendovi su se promijenili, svi zelimo brze i lagane a ne maritimne i teske brodove.
Nije se radio nikakav kalup za ferocement?

Andraz

Težki brodovi nisu obavezno i maritimni. To je dokazao ve? Fastnet 79
Vijerovatno najmaritimniji brod današnjice je Open60 - može u osamdesetenešto dana solo oko svijeta, može jedrit do 35-40 ?vorova i bez kolombe i ima oko 8,5 tone kot 18 metara.

Dario

citao sam u knjizi valtera turnseka nesto sitno o postupku gradnje broda od ferocementa

nakon sta se napravi gusta armatur ai to sve poveze sa puno žica i ži?ica, tada se na to lijeva beton, kazu da je najbolje iz jednog komada da se sve izlije jer nije dobro kad imamo "stari" i "novi" beton

inace se ne preporuca gradnja broda manjeg od 10 m

dag

Citat: Andraz  u Veljača 05, 2009, 01:06:51 POSLIJEPODNE
Težki brodovi nisu obavezno i maritimni. To je dokazao ve? Fastnet 79
Vijerovatno najmaritimniji brod današnjice je Open60 - može u osamdesetenešto dana solo oko svijeta, može jedrit do 35-40 ?vorova i bez kolombe i ima oko 8,5 tone kot 18 metara.
Da, no ne pricam o regatnim, ekstremnim brodovima.