Zašto uop?e jedriti?

Autor Mala od portala, Prosinac 16, 2012, 07:11:57 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Zašto uop?e krenuti u borbu sa morem i vjetrom? Ili, možda je bolje re?i, što to motivira ljude da pokušaju razumjeti vjetar i more i da probaju nau?iti kako s njima živjeti u slozi i obostranom razumijevanju? Što dobivamo s tim? Što je to što nas vu?e pod jedra i kako objasniti ?injenicu da nam se miris soli u zraku i osje?aj slobode na otvorenom moru jednom za svagda zavuku pod kožu?

Iako možda naizgled zvu?i pretjerano filozofski i previše "pjesni?ki", zapravo je zanimljivo pogledati negdje u svoju dubinu i otkriti što nas je to motiviralo na odlazak na more i kako sami sebi - svatko od nas pojedina?no - objašnjavamo ljubav prema moru i brodu. Kakva su vaša iskustva?
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

jazavac

Da citiram moto mojih prijatelja iz jednog ilegalnog jedrili?arskog kluba  :angel02

'Jedriti se ne mora ali je fora'.

A što je mene motiviralo za odlazak na more? Bo. Nemam pojma. Prvi put nisam dobrovoljno otišao na more. Jednostavno su me uzeli starci sa sobom na barku kad još nisam mogao ni razmišljati ni imati svoju volju ni hodati...dakle, oteli me kad sam bio bespomo?an ch07
Moja najstarija sje?anja...more, barka ... pa živjeti na otoku, okružen morem i barkama...i to je to, nema tu ni pri?e ni filozofije. Doživotna zaraza. Ne bunim se. Žao mi je jedino što vlast ponekad ne shva?a da je barka na?n života na otoku...ali ne?emo o politici.
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

more

Jednom u luci pored mene je bio jedan pove?i gliser iz VE. Žena muž i k?erka. ?avrljamo, kada ono k?er (cca 18) energi?no traži da objasnim: zašto, kada navodite da je jedrenje tako lijepo, jedrilice pretežno plove motorom? Odgovorio sam: zato jer je ploviti jedrom poezija a motorom proza. Zastala je i rekla: da, to?no, kao u životu, sve je pretežno prozai?no.

estan

Kad su me, kao klinca od par godina vadili van iz broda, derao bih se kao da me kolju. Oduvijek sam volio more, brodove i plovidbu, a kad bih vidio neki pod jedrima, to me je posebno privla?ilo,a zašto, stvarno nemam pojma, niti me je briga, jednostavno je tako. Volio sam ploviti i motorom, ali na vesla je uvijek bilo nekako sla?e, a na jedra pogotovo. Jedan od razloga je svakako tišina i što ?ujem zvukove mora, galebove, šum vjetra, a sve to drndanje motora zagluši i pokvari, ali ima tu još nešto i to puno toga.

Leo

Zašto uop?e jedriti?  :daydream:

Ista i sli?na pitanja su možda i:
A zašto uop?e roniti..?
A zašto uop?e i?i u brda?

Naizgled jednostavno pitane a vrlo teško je dati smisleni odgovor, naravno ne vama, jer zapravo i vi morate dati odgovor nego nekome koji nije nikada jedrio, možda nikada bio na brodu ...

Teško je odgovoriti na onaj dio "uop?e" ili možda još bolje "zapravo"

Ali pokušavaju?i izbje?i filozofiranje a ve? sam sa prvom re?enicom zapravo zaglibio u najcrnju bonacu filozofije.

Prakti?no gledaju?i jedrim jer mi je na moru lijepo, kretanje jedrilice je skladno, nema forsiranja "silovanja" gasom i konjima ovaj kilovatima oktanskih zvijeri.
Sigurno da ta vrlo nestabilna ravnoteža mora vjetra i broda ima svoju ?ar...
Ono moje u potpisu "volim kante" ima svoj razlog, jasno da su velike jedrilice i bolje i brže ali mislim da se dio gušta, razloga, u jedrenju nalazi u i u blizini s morem.
D ne govorim o guštu jedrenja po laganam vjetru kada brod skoro bešumno klizi, usporedivo sa guštom, osje?ajem kojeg se ima kad se spustiš ispod morske površine i jedini zvuk je zvuk mjehuri?a ili kad se popenješ na neko brdo.
Mislim da su ove aktivnosti, kad ih voliš i uživaš u njima, pravi nepobitni dokaz raznih rubnih teorija o relativitetu, rastegljivosti vremena.
Kome nije nakon jedrenja, pogotovo zahtjevnijeg (meni je najbolji primjer Jabuka) izgledalo da je prošla vje?nost ili realnije par dana a kad se zbroji sve se to desilo u nekih 20tak sati :)
Eto možda glavnog razloga, uz naravno ljepotu i uživanje u okruženju, upravo to da se radi o nekakvom prostorno vremenskom stroju koji nas vodi u neke druge svjetove, u snove otvorenih o?iju.  :daydream:

vdusevic

Citat: estan  u Prosinac 17, 2012, 10:28:09 PRIJEPODNE
Oduvijek sam volio more, brodove i plovidbu, a kad bih vidio neki pod jedrima, to me je posebno privla?ilo,a zašto, stvarno nemam pojma, niti me je briga, jednostavno je tako. Volio sam ploviti i motorom, ali na vesla je uvijek bilo nekako sla?e, a na jedra pogotovo. Jedan od razloga je svakako tišina i što ?ujem zvukove mora, galebove, šum vjetra, a sve to drndanje motora zagluši i pokvari, ali ima tu još nešto i to puno toga.
Ovo mi je najbliže. Plus, kad isplovimo, mobitel prestaje biti gnjavaža.

more

A kakvo je veliko olakšanje kada sve ?etiri cime otka?iš i kreneš, kreneš u slobodan druk?iji život. Uživaš kako ti se grad i svakodnevne brige iza tebe sve više smanjuju! Spuštiš se u kabinu i po?inješ kuhati najkvalitetniju kavu. Kao kapetan sr?u?i kavu otvoriš sastanak s temom kako ?emo živjeti zajedno! Osnovna postavka. Supruge su se došle odmoriti a mi ?emo im to omogu?iti! Je li netko protiv? Ma nemoj! I tu po?inje novi život. Žene samo u glavnim crtama savjetuju a mi kuhamo, pospremamo kabine, peremo, poslužujemo, ?astimo na kopnu i......... i svejedno uživamo.

vdusevic

grancipor

Bilo je to jaaaako davno. Negdje izme?u šeste i sedme godine mla?i o?ev brat i njegova kumpanija pokupiše me na jedrenje L5-icom. Jeste da me bilo strah naginjanja, približavanja lukobranu i nekoliko metara prije sudara skretanja ali od tog straha sam pokupio virus ustvari VIRUS i nema povratka. Nema lijeka.
Iz ribarske sam obitelji pa sam od uvijek na moru. I prije sje?anja sam brodio. Ali jedrenje je nešto drugo, jedrenje jest virus, bolest, strast...baš tako: more je ljubav a jedrenje je strast.
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!

stibra

Zato što je jedrenje prirodno kretanje morem.
Zato što se na jedrenju može opustiti.
Na jedrenju se ?ovjek može preplaviti adrenalinom.
Može se fotkati.
Može se kupati.
Može se pecati.
Mogu se loviti lignje.
Može se natjecati.
Može se besciljno ploviti.
Može se sti?i na otok.
Mogu se poja?ati sva osjetila i ste?i neka nova za koje samo mi znamo da postoje.
Mogu se prou?avati oblaci.
Može se u?iti o jedrenju, moru, vjetru, taktici, komunikaciji.
Može se kuhati.
Može se posva?ati sa ženom.
Može se živjeti na brodu i jedriti.
Može se penjati na jarbol.
Može se maštati.
Ipak postoje dvije krajnosti, plutati lagano ili divlje glisirati, nekako je to uz pecanje najbolje :)