Tehnike lova na oradu (komar?u, podlanicu, ...)

Autor stibra, Studeni 06, 2011, 02:54:47 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

stibra

Bok,

Kako mi je orada postala jako zanimljiva riba za lovit, po?eo sam prou?avati malo razne tehnike ribolova i mamaca, pri?ati sa dosta ljudi, ali bih želio do?i do još više informacija o tome kako lovite orade.

Po?eo sam loviti orade jako primitivno, sa broda, na prst, pahulja kruha, bez olova ili vrtilica,  i poneka ulovljena porcijašica, svaka ve?a mi je potrgala predvez ili zdrobila udicu. I užasno je bilo teško spustiti pahulju kruha do dna, a da je ne pokupe bukve, špari i sli?no.
Opametio sam se i po?eo koristiti mali štap i polako sa pahulje prelaziti na mekano elasti?no tijesto napravljeno od kruha. Kugle kruha puno brže tonu od pahulje i imaju šanse do?i do dna.
Ono što sam primjetio je da ?e orada uvijek, baš uvijek uzeti kruh bez ikakvog razmišljanja i progutati ga. Naravno, ako imate dovoljno tanak najlon, bez ikakvog olova, dakle samo ako je pahulja ili kugla prirodno tonula, bez da ju je olovo vuklo prema dolje.

Ukratko osnovna tehnika za lov s broda izgleda ovako:
- usidren nave?er na dubini 7-15 metara, skoro obavezno iznad pijeska ili može nekog kamena
- ultra lagani štap, dužine oko 2 metra, težina bacanja 0-5 grama (može pro?i od 5-10 isto)
- osnovni najlon najdeblji 0.15, predvez 0.10-0.14, flourcarbon, mada je ok imati osnovni najlon sa flourcarbon premazom, debljine 0.12, nosivosti 2 kg i direktno vezati udicu na glavni najlon. Nikakve kop?e, niti vrtilice, bez ikakvog olova, samo mali ?vor za vezati predvez.
- udice koje sam do sad koristio, isklju?ivo Gamakatsu zlatne, plosnate sa širokim vratom, male veli?ine
- kruh star 2 dana, umijestiti sa vodom i dobro iscijediti škrob, mijesiti 5 minuta da se dobije elasti?na jako mekana smjesa koja se ne lijepi za prste
- na udicu stavljati velike kugle kruha, skoro duplo ve?e od udice, pokriti cijelu udicu.
- bacati dalje od broda
- vrijeme ribolova: od svitanja do 10-11 sati ujutro (naravno ako je apsolutna tišina u okolici) i popodne iza 16 sati do mraka i ponekad i po mraku (mada se nave?er teško riješiti bukvi)

Bitno je da se ne radi nikakvo prihranjivanje, eventualno 2-3 kugle iste veli?ine kao na udici, baciti zajedno sa udicom.

Pitanje jako tankog najlona i predveza? Sa osjetljivim štapom i finom ko?nicom na roli, bez problema se sa najlonom nosivosti 2 kg može izvu?i orada od 2,3 ili 4 kg. Bitno je samo loviti negdje gdje nema stijena gdje se orada može zavu?i, zato je pijesak idealan. Bitno je stalno skupljati najlon, u svakoj prilici koju riba pruži, da se ipak kontrolira da ne ode tamo gdje je zamislila.

E sad, kako loviti na isti na?in sa obale? :) Ili ako je brod usidren ili na bovi predaleko od dna s pijeskom da bi dobacili dovoljno daleko samo sa kuglom kruha na udici.
Trenutno mogu baciti samo malu kuglu kruha sa ultra light štapom od 2 metra, negdje oko 15-20 metara, sa 0.10 najlonom. Naravno, ako vjetar ne puše u lice :)
Problem sa tako dalekim izba?ajima je da ?e biti teško vidjeti kad neka druga riba skine kruh, pa ?e se pecati sa praznom udicom bespotrebno vrijeme. Dodatno vjetar i valovi mogu takav ribolov totalno upropasititi, jer ?e odnesti najlon u nepoželjnom pravcu.

Slu?ajno sam našao na tavanu (nisam ga duže koristio), jedan fini match stap od 4.20, i pala mi je napamet odli?na ideja za lov sa obale ili sa broda kad treba daleko bacati i kod lova na valovima i vjetru.
Naime, koristite klasi?nu match tehniku sa wagler plovcima ili šaranskim vagler plovcima sa kop?om na vrhu plovka. Bitno je samo prona?i što manje vidljive plovke, prozirne poželjno.
Vagler plovci moraju biti sa olovom dovoljnim za potapanje da se iznad površine mora vidi samo antena, tj. da ne morate dodavati olovo na najlon. Na plovak oka?ite kop?u i vrtilicu sa fino obra?enim metalom koji ne?e oštetiti najlon ili sa malo širim wagler kop?ama (sa plasti?nim umetkom) kako bi najlon što lakše klizio, da kugla kruha može normalno tonuti.

Dakle, nikakvo olovo na najlonu, samo ?vor za predvez i mali silikonski štoper za osigurati da plovak ne padne na udicu kod bacanja. Dakle, ne koristiti nikakav štoper za fiksiranje plovka i mamca na odre?enu dubinu, ve? da udica sa kruhom može pasti slobodno na dno.
Ovisno o uvjetima vjetra i valova, eksperimentirajte sa waglerima sa kop?om na donjem dijelu i sa kop?om na gornjem dijelu (?esto korišteno za šaranski ribolov). Preporuka ne koristiti najlon koji tone kad nema ve?ih valova i vjetra, jer je lakše vidjeti griz direktno na najlonu ako dio još pliva na površini. Za te uvjete mirnog mora i laganog vjetra, bolje mi je loviti sa kop?ama na vrhu plovka, tako da dio najlona pliva na moru. Za ja?i vjetar, onda bolje koristiti tonu?i najlon ili ga bar potopiti sa malim trazajem vrha štapa sa štapom u moru.

Match štap bi za takav ribolov trebao biti što nježniji, težine bacanja ne preko 15 g, idealno od 5-10 grama ako ga možete nabaviti i to najbolje klasi?an trodjelni match. Ina?e loviti sa malo ve?im kuglama kruha.
Vagler plovke nabaviti što lakše, recimo 4-6 grama (napomena opet, bez potrebe za dodatnim otežavanjem olovom).

Planiram sad idu?i vikend probati loviti na novi na?in, sa ogromnim kuglama kruha (promjera 2 cm) sa težim waglerima i isprobavati koliko ?e kruh ostati na udici i koliko ?e mo?i tonuti na ve?oj udaljenosti (recimo 40-50 metara).

Kod lova sa matchom, treba imati jako osjetljiv prst i lagano popuštati najlon sa role kako bi kugla kruha tonula. Puno je lakše loviti niz vjetar naravno ili kad je mirno :)

E sad, na?in ribolova sa match štapom ne treba ograni?iti na kruh, ve? ponuditi oradi i druge klasi?ne mamce za orade. Zašto npr. ne bi ponudili bibija, bez ikakvog olova naravno, sve isto kao i kruh.

stibra

Ova je ulovljena (1.2 kg) na najlon 0.12, predvez 0.10, sa obale:

Lovio sam na jako teškoj poziciji sa puno kamena i betonski dio mola koji je dublje u moru iznad kamena. Još jedna takva mi je pobjegla jer nisam pazio na štap, zavukla se doslovno ispod nogu pod mol i potrgala najlon. Sa obale, obavezno koristiti duži štap i držati ga u ruci i stalno paziti :)

vragec32

gindac

Za one koji ne znaju kamo idu nema povoljnog vjetra

stibra

Citat: gindac  u Studeni 06, 2011, 09:17:57 POSLIJEPODNE
Jesi li probao sa gauda sirom

Kako sir staviti da se ?vrsto drži na udici i da se udica ne vidi? Sa iglom ga uvu?i u ve?i komad i onda ga obrezati?

stibra

Zar nema ribi?a na forumu ili skrivaju svoje tajne???  :confused:

Dajte malo o tehnikama lova na dagnju, kako staviti udicu u dagnju da ne padne sa udice, kako zakva?iti za miši?, sa koje strane, kako prepoznati pravu stranu po boji, neka slika? Koliko zatvarate školju nakon umetanja udice, kako lovite, sa koliko olova, bez olova, na kakvom dnu, kraj obale gdje ima dagnji u plitkom, u koje doba dana, itd :)
Ako lovite na lignju, koji komad lignje, kako velik, na koji na?in ga stavljate na udicu??

Onda npr. koliko je velika razlika kad lovite sa 3 razli?ita na?ina što se role ti?e:
- baitrunner rola
- obi?na rola sa otvorenim preklopnikom da struna može sama silaziti bez otpora
- obi?na rola sa zatvorenim preklopnikom i potpuno opuštena ko?nica (ipak ima mrvicu otpora uvijek)

Koliko dugo ?ekate prije kontre?

Lovio sam povremeno orade na bibija, smrznutog i svježeg, pa evo par trikova:
- svježi je puno bolji, jer je ?vrst i ne?e se skupiti, ve? ostati ravan na najlonu
- kad smrzavate bibije, umotajte ga u papir i tako složite u neku plasti?nu posudu i onda u zamrziva?. Kad vam zatreba, lagano odvojite 3-4 komada, koliko vam treba, malo pri?ekate da omekšaju i onda iglom navu?ete predvez sa udicom. Tako još blago smrznuti ?e isto ostati ravan na udici
- probao sam ih usoliti nakon odmrzavanja i držati u teglici, bez teku?ine, samo puno soli i lagano odlijevati teku?inu. Nažalost ubrzo postanu mekani i kad se navuku na predvez, lagano se skupe prema udici i orada to uzima sa više sumnje

Da li je netko probao loviti sa blago tonu?im malim bibijem bez ikakvog olova na laganoj udici? Samo da lagano padne na dno. Da li bi ga orada htjela uzeti u trenutku padanja ako ga vidi, prije dna?

Onda, koju primamu koristite za oradu? Neku gotovu hranu ili nešto sami miješate? Kako sa prihranom otjerati sitnu ribu?
Da li se orada boji ako se prihranjuje sa krvi ili sa krvavom ribom, utrobom, što ?e privu?i grabljivice brzo i potjerati sitnu ribu.

traktor

mislim da bi se mi forumasi trebali kloniti izlova nedoraslih primjeraka orade a narocito  slikanja  za promotivne potrebe. :)

stibra

Ne vjerujem da si ikad pustio ulovljenu oradu iznad pola kile nazad u more, ali slobodno komentiraj :)

Ina?e, ako ne namjeravam odmah pojesti neku ribu, puštam ih nazad i na rijekama i na moru, pogotovo velike primjerke. Ve?a je korist pustiti ribu od 5 kg nazad u more nego malu od pola kg.

stibra

Nego, nastavak tehnike lova wagglerom na moru. Lovio sam ovaj vikend plivaju?im najlonom (zaboravio sam špulu sa namotanim tonu?im), koji mogu potopiti jedino trzajem štapa nakon bacanja. Nažalost, dovoljno je ve? samo malo vjetri?a da vam takav najlon stvara probleme.
Dakle, zaboravite na plivaju?i najlon i koristite samo tonu?e najlone, ako je ja?i vjetra i brzotonu?e.

Što se waggler plovaka ti?e, imajte pri ruci zamjenjive antene u bojama ili plovke razli?itih boja. Ako vam je sunce u vidnom polju, obavezno crne antene sa pokojom crvenom crtom, ina?e dobra vidljivost je sa klasi?nim crveno žutim antenama.
Šaranski waggleri sa kop?om na vrhu (koji se mogu prona?i u našim du?anima) su uglavnom previše otežani (isprobao nekoliko ovaj vikend) i vidi se samo crveni vrh plovka, tako da ih možete koristiti samo na potpunoj bonaci (onda u kombinaciji sa plivaju?im najlonom).

Waggler kop?e su obavezne, nemojte ni pokušavati loviti sa obi?nim kop?ama i vrtilicama, najlon ne klizi tako dobro kao kroz pravu waggler kop?u.

traktor

Malo se zafrkavam i dobro je da se ne ljutis. Od silnih orada koje sam pustio ne sjecam se da je koja bila iznad pol kile ;). "Ve?a je korist pustiti ribu od 5 kg nazad u more nego malu od pola kg". Ovu tvrdnju bi trebao malo prostudirat, ne kuzim od prve.
Nisam ti ja neki znanstveni  tip a vidim da ti to sve na jednom visem nivou furas. U svakom slucaju tema ti je interesantna.