Grijanje na brodu

Autor Dario, Prosinac 30, 2008, 09:03:46 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dario

Dolaskom zimskih dana kad se temperatura spusti ispod nistice a bura osjet hladnoce dodatno pojaca..uf, koji uvod  ;D

da ne duzim..-mnogi bi htijeli krenuti na ribe al sama pomisao biti na barci na ovoj hladnoci ne zvuci bas primamljivo

zato oni a vise novca si ugraduju Webasto a oni sa manj se snalaze kako znaju i umiju..mislim da su najcesce plinske grijalice, za one na dizel treba radit dimnjak i bušit palubu, postoje i one na kruta goriva..nedostatak kod plinskih grijalica je taj da se oslobada velika kolicina vodene pare

kako se vi snalazite sa grijanjem kabine po zimi na vasim barkama ?

Strici

Vido ovo jednostavno i solidno rješenje. Ja sam je imao, ali pošto zimi nisam koristio brod, poklonio sam je prijatelju. Na petrolej je, ne smrdi;  (kataliti?ka?) malo troši i grije dobro:

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Eventum

Jeftino i efikasno - hladnjak (kiler) od auta spojen na rashladni sistem (kako to i funkcionira kod auta) + ventilator = topla kabina... Može li jednostavnije i efikasnije? Ako se ima unutarnji motor naravno...
:)

jazavac

uzima dosta mjesta, a šta kad motor ne radi? :-\
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

Eventum

Citat: jazavac  u Veljača 09, 2009, 08:57:59 POSLIJEPODNE
uzima dosta mjesta, a šta kad motor ne radi? :-\
E sad...sve zauzima nešto mjesta, a motor mora radit... pa ne postoji savršeno rješenje ;) ili...? :)

grancipor

Citat: Dario  u Prosinac 30, 2008, 09:03:46 POSLIJEPODNE
kako se vi snalazite sa grijanjem kabine po zimi na vasim barkama ?
Na mojoj barci je montiran Eberspaher sistem grijanja (+ - kao Webasto). Grija? je u jednom gavunu na krmi iza stražnje kabine. Razvodna cijev ide do stražnje kabine, prolazi unutar "ormara" - prostora za objesit mokru opremu u WC-u, nastavlja se u salonu gdje je otvor za ispuhivanje te ide do prednje kabine. Otvori u kabinama se mogu podešavati tj. više ili manje otvoriti. U salonu je uvijek otvoren. Stvar funkcionira neovisno o motoru. Može se fino podesiti željena temperatura zahvaljuju?i unutarnjem i vanjskom senzoru. Max potrošnja iznosi 0,4 l dizela na sat. U ljetnim mjesecima može se koristiti samo ventilator koji malo pomiješa zrak u barci te stvara osje?aj friškece  ;)
Osje?aj topline i suho?e zimi i za lošeg vremena je izvanredan. Mogu se svi otvori u barci zabarikadirati ali zraka ne manjka.  :)
Po meni je to najbolje riješenje. Ima i drugih sistema koji su više il manje u?inkoviti. Osobno nemam povjerenja u unutarnje grijanje plinom...ipak plamen guta kisik i može postati nezgodno.  :-[
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!

vragec32

Grancipor, to je bilo tvorni?ki ugra?eno ili u tvojoj režiji? Koliko $$$, može li se ?ovjek u to sam upustiti? ?uo sam da je netko ugradio polovni Webasto skinut s nekog kombi vozila i da stvar radi OK. Da li je to mogu?e? Da li je ugradnja nekog tipa "Webasta" ili sl. komplicirana, traži li velike zahvate u interijeru? 

ogi01

Citat: Strici  u Veljača 09, 2009, 08:42:47 POSLIJEPODNE
  Vido ovo jednostavno i solidno rješenje. Ja sam je imao, ali pošto zimi nisam koristio brod, poklonio sam je prijatelju. Na petrolej je, ne smrdi;  (kataliti?ka?) malo troši i grije dobro:

Strizi, kako se zove ta sprava na njemackom i tko je proizvodi?

grancipor

Citat: vragec32  u Ožujak 13, 2009, 07:16:12 POSLIJEPODNE
Grancipor, to je bilo tvorni?ki ugra?eno ili u tvojoj režiji? Koliko $$$, može li se ?ovjek u to sam upustiti? ?uo sam da je netko ugradio polovni Webasto skinut s nekog kombi vozila i da stvar radi OK. Da li je to mogu?e? Da li je ugradnja nekog tipa "Webasta" ili sl. komplicirana, traži li velike zahvate u interijeru? 
Grijanje su ugradili, prije 4 godine de?ki iz jednog servisa koji su zastupnici Eberspahera. Može se i sam ako se ima sklonosti za ru?ni rad, ali je problem u svim onim sitnim dijelovima koji su neophodni za montažu. Znam za jedan slu?aj Webasta iz nekog vozila i taj radi bez problema ali su ga postavili stru?njaci. Zahvati u interijeru nisu primjetni iz vana. Potrebno je izbušiti unutarnje prepreke (u gavunima i ormarima) uz trup barke zbog dovodnih cijevi koje ubacuju topli zrak. To se ne vidi i nema strukturalnih promjena pa nije nikakav problem. Mogu pitati za sadašnju cijenu ako te zanima.
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!