Kako nauciti?

Autor skvamo, Prosinac 02, 2008, 04:21:53 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

skvamo

Zanima me kako savladati (strah ili tremu)kod pristajanja.Imao sam ljetos (prvi carter)neprijatnih situacija kada mornar u Marini pocinje da se dere( brze ,brze ajde ajde itd)I Naravno pocinju greske ???

Kad je tisina i bez panike sve je OK

Dario

tu ti moze pomoci samo vjezba..da steknes samo pouzdanje, vidis izboj propelera..da brod pocen slusat tebe a ne "kako on hoce"

to jemozda malo problem kod tebe kad nems svoju barku..ali npr. ja sam isto tek ove godine porinuo svoju novu barku i prvi dan otisao sam i gledao kako se ponasa, razne manovre itd..

dag

Problem je s našim mornarima. Nema u ve?ini slu?ajeva kulture komunikacije. On ima osje?aj da ako je ponovio ve? stotini neiskusnih nauti?ara kako da pristanu, da ?e svi koji slijede to ve? znati.

Pokušaj se ne obazirati previše na njihovu viku. Nekada ?e oni i biti u pravu, ali ti moraš sakupljati iskustva da bi u?io. Moraš nažalost nekada i pogriješiti. Važno je ne demoralizirati se, razmišljati o svojim postupcima kriti?ki i izvla?iti pouke, pamtiti situacije. Prije samog pristajanja razmisli dobro što i kako želiš izvesti, ali pokušaj predvidjeti i druga?ije scenarije - ako nešto ne ispadne baš kako si planirao - za koje tako?er trebaš imati neki rezervni plan (npr što ako te vjetar bo?no zanese više na jednu ili drugu stranu ili bokom pristaneš predaleko od obale, itd).

Nije problem samo komunikacija mornara prema nauti?aru, ve? i obratno.

Npr. nekom nespretnom manovrom stvorimo problem u privezištu. Poslije se treba svima koji su tu pomagali da se riješi, s nekoliko ljubaznih rije?i zahvaliti. I mornaru koji je mozda vikao i psovao. Takav postupak obi?no ljude iz urlaju?ih zvijeri pretvara u prijatelje.

Kada je situacija kriti?na i netko nam svojom pomo?i uštedi ošte?enje broda ili mogu?e i ve?e probleme, boca vina, poziv na ?ašu vina ili kakva sli?na gesta, vrlo su dobrodošle.

Koliko god govorili da nam nije važno da dobijemo "hvala" ako nekome pomognemo, ipak s gor?inom primijetimo kako je naša pomo? prošla nezamije?eno ako "hvala" izostane.

denister

Citat: skvamo  u Prosinac 02, 2008, 04:21:53 POSLIJEPODNE
kada mornar u Marini pocinje da se dere( brze ,brze ajde ajde itd)
zaderi se i ti na njega, reci mu da ne radiš u hitnoj ;)

matoi

Imaš na Alanovom serveru vrlo zgodnu ilustriranu knjižicu u kojoj se puno pri?a o pristajanju, sidrenju itd...

http://www.4shared.com/dir/10523582/547854fd/sharing.html

Illustrated Seamanship_Ivar Dedekam.pdf

Njemu hvala, tebi pozdrav + ne daj se demoralizirat od histeri?nih ljudi

Mato

vragec32

I nikada ne radi nešto što ti dovikuju s obale ili broda (lijevo-desno, kormilo kontra, više-manje gasa ...) a da tebi to što bi napravio nije potpuno bistro u glavi. Kao što re?e i Dag, prije manovre mora ti biti potpuno jasno što želiš, moraš predvidjeti ponašanje broda i kako to izvesti, sa svim detaljima. I ?im ti krene nešto "naopako" odnosno ne slaže se s tvojim scenarijem, odustani od manovre na vrijeme i ponovi. U suprotnom to obi?no završava loše (zapetljan u drugim murinzima ili "nezgodno" naslonjen na neki brod). Uvjerio sam se puno, puno puta (priznajem, nekada i na vlastitoj koži) da ako se puno ljudi petlja to ne ispadne dobro. O tom smmo ve? pisali u jednoj temi (mislim) "Pristajanje krmom". Nije nikakva sramota ponavljati manevar. Uostalom, tako i u?iš o kretanju i ponašanju broda na malom prostoru.
Ni presporo i prebrzo. Brod mora imati neku brzinu da bi se njime moglo upravljati. Ako si prespor more i vjetar ga nose kud oni ho?e a ako si prebrz (a nisi još vješt) šteta može biti velika. Malo vježbe kao u auto školi, sat vremena po crti gore-dolje, pa sat-dva ulaska u parking i td. Zašto je to normalno vježbati s autom koji je daleko upravljiviji i da se neusporedivo bolje kontrolirati od broda, a nije za brod?
Dakle, dobro razmisli, razbistri u glavi i samo hrabro. I sretno!

skvamo

Citat: vragec32  u Prosinac 03, 2008, 07:18:18 PRIJEPODNE
I nikada ne radi nešto što ti dovikuju s obale ili broda (lijevo-desno, kormilo kontra, više-manje gasa ... razbistri u glavi i samo hrabro. I sretno!
HVALA

damir

Citat: skvamo  u Prosinac 02, 2008, 04:21:53 POSLIJEPODNE
Zanima me kako savladati (strah ili tremu)kod pristajanja.Imao sam ljetos (prvi carter)neprijatnih situacija kada mornar u Marini pocinje da se dere( brze ,brze ajde ajde itd)I Naravno pocinju greske ???

Kad je tisina i bez panike sve je OK

Kako bi svladao tremu, strah, paniku, dobro se pripremi prije pristajanja da ti i posada budete potpuno sigurni u ono što treba napraviti. Ako nemaš uigranu posadu, prije dolaska na vez zaustavi brod. Svima na brodu objasni kako želiš pristati, a zatim im objasni njihove zadatke. Neka pripreme konope, a ti provjeri da li su ispravno postavljeni za dodavanje/bacanje, neka ekipa stavi bokobrane, a jednog zaduži da sa slobodnim/nevezanim bokobranom posebno pazi na mogu?i dodir/udar u susjedni brod. Kada je tebi i svima na brodu potpuno jasno što treba napraviti i kada je sve pripremljeno, polako kreni na vez. Slušaj upute mornara, ali se nemoj obazirati na njegovu dernjavu ili glupe primjedbe. Ti upravljaš brodom i odgovoran si za njega, a ne on. Ukoliko zbog npr. vjetra ili ne?eg drugog, ne ide sve onako kako si planirao, bez kompleksa se vrati, ponovno planiraj i pokušaj ponovo.
Ja sam npr. ove godine na svoj vlastiti vez, na kojem me ?ekaju konopi, sve mi je pripremljeno i poznato, i na koji sam pristajao stotine puta, u jednom slu?aju zbog ne previše jake bure uspio pristati, na op?e oduševljenje publike, tek nakon pet pokušaja. Možda je to nekome bilo zabavno, ali meni sigurno nije, jer jedino ja znam kako mi se ponašao brod. Najvažnije mi je da sigurno pristanem, da sebi i drugima ne napravim štetu.javascript:void(0);

Leprecon

Najvaznije je ne zivcirati se, ne brzati i ne sramiti se ako neki pokusaj pristajanja ne uspije.
U tom slucaju treba odustati na vrime i pokusati ponovo.

Ljudi i nakon vise desetljeca iskustva ponekad ne mogu iz prve pristati brodom koji dobro poznaju. Nije to nista neobicno i lose.

Najgore je kad izgubis zivce jer tada stvari nisu vise pod krontrolom. Ili ako si presigurn u sebe. Treba znati priznati gresku. A ako si miran, strpljiv i na vrime odustanes ako vidis da ces se zeznuti sve je pod kontrolom i nema greske.

A toj sigurnosti najvise pridonosi iskustvo. :)

PS Nikad dosta pripreme za akostavanje na sigurnom mjestu. Ne usred marine!
Dakle, pripremiti pajete, cime i rasporediti ljude na vrime, pomalo, strpljivo.

dag