površina jedrilja

Autor ficha, Rujan 18, 2009, 12:31:30 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ficha

Bog majstori,

zanima me kako teoretski (matemati?ki) odrediti optimalnu površinu jedrilja za brod za koji imamo krivulju stabiliteta?
naravno za odre?ene zadate uvjete vjetra.

tnx,

ficha

Dario

milsim da bi nam tu najvise mogli reci andraz i kristijan

stibra

Oni su konzervativni :) digni njihov prijedlog za 20-30%  ;D

Andraz

Baš bi volio, da vidim Štibrin mini ako se tog nekad lati. Sa 30% dodatka to bi bilo oko 160m2 jedara u krmu za brod od 700kg  party3

matoi

Pozdrav Ficha,

Tema ti je zgodna, ali mislim da je zadatak preslabo definiran (u igru ulazi još masu varijabli - koji rig, kakve su proporcije i tip jedara, balast, koliko je efikasan podvodni dio plovila, naprezanja opute...). Bilo bi sjajno pro?itati neki elaborat na tu temu. Nema sumnje da ve? neko vrijeme postoje matemati?ki/kompjutorski modeli koji se time bave, ali da li je išta od toga dostupno obi?nim smrtnicima....

m

stibra

Citat: Andraz  u Rujan 21, 2009, 02:28:12 POSLIJEPODNE
Baš bi volio, da vidim Štibrin mini ako se tog nekad lati. Sa 30% dodatka to bi bilo oko 160m2 jedara u krmu za brod od 700kg  party3

Netko mora biti pionir :) Što misliš da nije bilo ekipe u Sidneyu krajem 19. i po?etkom 20. stolje?a koji su povšine jedara podizale do nemogu?ih na skiffovima, da li bi danas bilo napretka u jedrenju? :)

danijel

Tema zamrla!? Ajmo znalci, i mene zanimaju ovakve stvari

trifida1

Mislim da je promašeno razmišljati o površini jedrilja naznaju?i karakteritike plovila(trupa) :confused: težišta polja sila na jedrilju kao pogonu,je za smjer i brzinu jedrilice  neupotrebljivo,dok se ne poveže sa težištem plovila... :sail:teoretski stvar je vrlo jednostavana-što više spustiš težište podvodnog dijela,biti ?eš stabilniji... happy0034 otprilike sistem hoda?a po žici sa motkom-upravo mu ta motka spušta težište(Gravitacija=sila; moment sile=silaX krak! ;) eh,pa... Kako je G još uvjek konstanta,krakom motke hoda? po žici diže moment sile koja ga pritiš?e žici; tong47
A koliko to ima veze sa prora?unom kvadrarure jedara?
hiohz99 Poprili?no-kod ozbiljnih proizvo?a?a dobiti ?eš atestirani proizvod sa definiranom kvadraturom jedara i pripadaju?om opremom...
Kod samoukog morskog vuka dobiti ?eš jurilicu s metar višim jarbolom i 10-tak kvadrata jedrilja više,podebljanim zadnjim štrajem i skinutim tvorni?ki montiranim pataracima...,,jer su svi oni šupci koji uzimaju lovu na višak materijala,a gledaj kako sada barka ide...,,  tong47 Ahm... iskustveno...bio nazo?an kada su pucali jarboli znalaca...
T

Strici

A što bi to neko trebao izra?unavati površinu za svoj brod? Proizvo?a? je to sigurno dobro prora?unao. Vlasnik mora svoje želje re?i jedrarskom meštru, a taj ?e ve? znati. To je pre kompleksna tema da bi se samo tako moglo o jedrima pisati i dijeliti "stru?ne" savjete.
Ima dobrih knjiga na tu temu. Najbolji pisac i knjige su od ?uvenog jedrara, koji jedra pozna u "dušu" :  Jeremi Howard-Williams -a. :sail:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!