Prva registracija i obvezna oprema

Autor Zen, Siječanj 23, 2021, 09:55:06 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Zen

Pozdrav svima

1. Ako se kupuje novo plovilo tipa Merry Fisher 795, Antares 8...za gospodarsku namjenu (charter), sta treba dodatno imati od obavezne opreme? VHF, trubu.... Posebno me zanima da li treba imati pomocno plovilo? Vidim da ga neki imaju na krovu brodice a neki ne. Da li se moze bez njega?

2. Ako ce mi to isto plovilo biti vezano vecinom recimo u Zadru (tokom sezone pogotovo), da li ga ja mogu prvi puta porinuti u more u Rijeci (tu mi je prebivaliste) i upis i registraciju brodice rijesiti u Rijeci ali sa lukom upisa i registarskom oznakom Zd? Brod bi mi onda bio u Rijeci par mjeseci (da se izgustam i ugradim jos sta ako mi zafali) te bi zatim otisao za Zadar.
Tehnicki pregled plovila je svake 2 godine pa mi je zgodnije da ima ZD oznaku i tamo se napravi pregled.
Koliko sam procitao, prve godine nema pregleda za nova plovila vec se samo zahtjev ispuni sa popisom opreme.

Eventum

Citat: Zen  u Siječanj 23, 2021, 09:55:06 PRIJEPODNE
Pozdrav svima

1. Ako se kupuje novo plovilo tipa Merry Fisher 795, Antares 8...za gospodarsku namjenu (charter), sta treba dodatno imati od obavezne opreme? VHF, trubu.... Posebno me zanima da li treba imati pomocno plovilo? Vidim da ga neki imaju na krovu brodice a neki ne. Da li se moze bez njega?

PRAVILNIK O BRODICAMA, ?AMCIMA I JAHTAMA

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_01_13_223.html

?lanak Tablica 4.2-2 Oprema brodica za gospodarsku i javnu namjenu (obuhva?a i brodice za sport i rekreaciju u svrhu iznajmljivanja)

Ono što ne piše, ne moraš imati ;)

Eventum

Citat: Zen  u Siječanj 23, 2021, 09:55:06 PRIJEPODNE
2. Ako ce mi to isto plovilo biti vezano vecinom recimo u Zadru (tokom sezone pogotovo), da li ga ja mogu prvi puta porinuti u more u Rijeci (tu mi je prebivaliste) i upis i registraciju brodice rijesiti u Rijeci ali sa lukom upisa i registarskom oznakom Zd? Brod bi mi onda bio u Rijeci par mjeseci (da se izgustam i ugradim jos sta ako mi zafali) te bi zatim otisao za Zadar.
Tehnicki pregled plovila je svake 2 godine pa mi je zgodnije da ima ZD oznaku i tamo se napravi pregled.
Koliko sam procitao, prve godine nema pregleda za nova plovila vec se samo zahtjev ispuni sa popisom opreme.

Najbolje nazvati LK Zadar (ili LK Rijeka) i dobiti odgovor iz prve ruke... a onda ga podijeliš na forumu, jer ?e sigurno dobro do?i nekome.

Ukoliko možeš birati ja bih ga registrirao u ZD, ako ?e ti pretežno biti u Zadarskoj županiji, mislim da je to pametnije

Zen

Eventum hvala.
Trenutno sam na brodu pa ne mogu zivkati na telefon ali dobio sam info za upis od LK Zadar preko maila.

Za upis i registraciju nema problema. Ako je novo plovilo, u LK se samo predaje potrebna dokumentacija, zahtjev te Izjava o ugra?enoj opremi na brodici. Nema fizickog pregleda tako da plovilo moze biti na bilo kojoj lokaciji.

Za opremu upravo citam.
Znaci ovisi najvise o podrucju plovidbe.
Podrucje IIIa, ograni?eno na 6 Nm od obale kopna ili otoka, bi trebalo biti dovoljno??
Onda ne treba splav ili pomocna brodica.

Cak ne treba niti VHF.
Iako u tablici kaze da treba samo za podrucje I, II i III, u tekstu kaze:

VHF DSC radijskom postajom trebaju biti opremljene nove brodice, te postoje?e brodice kada se opremaju novom radijskom postajom, kako slijedi:
a) Brodice za osobne potrebe kada plove podru?jem plovidbe I i II
b) Brodice za gospodarske i javne namjene kada plove u podru?ju plovidbe I, II i III
c) Brodice za prijevoz putnika kada plove podru?jem plovidbe IIIa.

Ako se plovilo iznajmljuje, to ne podrazumijeva da je za prijevoz putnika?

Brale

Citat: Zen  u Siječanj 26, 2021, 05:16:16 POSLIJEPODNE

Evo da podijelim iuskustvo od pred mjesec dana kad sam imao isti slu?aj za novi Antares 8.
Kupljeno u ST, dovezeno morem u RI, upis u registar poslan sve mailom na provjeru i originali odnešeni osobno u LK Rjieka. Registraciju bi se trebalo radit po podru?ju di ?e plovilo najviše biti ali to je nemogu?e kontrolirat pa je svejedno.
Gospodarska namjena - iznajmljivanje, podru?je IIIa
Nikakav VHF, splavi i sl.
Za opremu nitko ništa ne gleda, samo izjava u kojoj navedeš na popisu šta sve "imaš" ;)

Zen

Citat: Brale  u Siječanj 29, 2021, 02:04:23 POSLIJEPODNE
Citat: Zen  u Siječanj 26, 2021, 05:16:16 POSLIJEPODNE

Evo da podijelim iuskustvo od pred mjesec dana kad sam imao isti slu?aj za novi Antares 8.
Kupljeno u ST, dovezeno morem u RI, upis u registar poslan sve mailom na provjeru i originali odnešeni osobno u LK Rjieka. Registraciju bi se trebalo radit po podru?ju di ?e plovilo najviše biti ali to je nemogu?e kontrolirat pa je svejedno.
Gospodarska namjena - iznajmljivanje, podru?je IIIa
Nikakav VHF, splavi i sl.
Za opremu nitko ništa ne gleda, samo izjava u kojoj navedeš na popisu šta sve "imaš" ;)

Koliko se ceka rjesenje kada se donesu papiri u LK? Ili je to gotovo odmah?
Ima jos sta od obavezne opreme da treba posebno ugradit(osim uobicajene opreme: pojaseva, vatrogasni aparat,...i sl)?
Truba, jedan CO detektor... to je to?

Brale

Citat: Zen  u Siječanj 29, 2021, 05:18:18 POSLIJEPODNE
Koliko se ceka rjesenje kada se donesu papiri u LK? Ili je to gotovo odmah?
Ima jos sta od obavezne opreme da treba posebno ugradit(osim uobicajene opreme: pojaseva, vatrogasni aparat,...i sl)?
Truba, jedan CO detektor... to je to?
Ja sam predao u pon, bilo je gotovo sri ili ?et ali sam zamolio da mi bude ?im prije (ionako nemaju posla u prosincu).
Pored standardne opreme koju sam dobio sa barkom ja sam nakupio pojaseve, rezervno sidro, par baklji, vatrogasni aparat, prvu pomo? i male karte sam imao doma viška.
Nisam uzimao ni trubu ni CO2 detektor.

RadoZnalec

"Za opremu nitko ništa ne gleda, samo izjava u kojoj navedeš na popisu šta sve "imaš""

Tipi?no za lepu našu.
A onde se nešto desi i niko nije ništa kriv!!!!

Ursa Major

Citat: RadoZnalec  u Siječanj 31, 2021, 11:28:28 PRIJEPODNE
"Za opremu nitko ništa ne gleda, samo izjava u kojoj navedeš na popisu šta sve "imaš""

Tipi?no za lepu našu.
A onde se nešto desi i niko nije ništa kriv!!!!
a tko bi, po tebi, trebao biti kriv?? to nema veze sa lijepom našom, vašom...
opremu je lako posuditi i pokazati kao da pripada brodu. ako si spreman varati, vjerovatno ?eš uspjeti. jedino, kad si u nevolji, a posadi fali oprema, nije lako...