IPS propulzija

Autor Mala od portala, Studeni 23, 2019, 12:15:53 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Dragi forumaši, pogotovo oni tehni?ke/strojarske struke,

zanima me je li uobi?ajeno da brodica namijenjena za akcije traganja i spašavanja ima IPS propulziju? Ili, drugim rije?ima kazano, kakva je propulzija uobi?ajena za takve brodice? Naime, jedan moj izvor tvrdi da takva priopulzija može biti opasna za osobe koje se nalaze u moru i da je za takve brodice adekvatnija water jet propulzija. Slažete li se s tom tvrdnjom?
Obzirom da mi odgovor treba za jedan ?lanak koji upravo radim bila bih vam svima zahvalna ako bih odgovor mogao biti što brži.

Hvala svima unaprijed.

Mala od portala
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

dmeter

Citat: Mala od portala  u Studeni 23, 2019, 12:15:53 POSLIJEPODNE

Dragi forumaši, pogotovo oni tehni?ke/strojarske struke,

zanima me je li uobi?ajeno da brodica namijenjena za akcije traganja i spašavanja ima IPS propulziju? Ili, drugim rije?ima kazano, kakva je propulzija uobi?ajena za takve brodice? Naime, jedan moj izvor tvrdi da takva priopulzija može biti opasna za osobe koje se nalaze u moru i da je za takve brodice adekvatnija water jet propulzija. Slažete li se s tom tvrdnjom?
Obzirom da mi odgovor treba za jedan ?lanak koji upravo radim bila bih vam svima zahvalna ako bih odgovor mogao biti što brži.

Hvala svima unaprijed.

Mala od portala
Kakve veze ima integrirani izvor energije sa sigurnosti osoba u moru,pa i water jet može koristiti IPS kao izvor energije.
Ako si ti mislila na Integrated Power System (IPS) ili mislim da si ti mislila na volvopenta IPS i njegove pod.
Moras specificirati pitanje i objasniti detaljnije mi jos nismo u stanju citati misli.

Mala od portala

Dmeter, nažalost nisam tehni?ke struke da bih mogla detaljnije objasniti pojedinosti. Mogu jedino prenijeti ovo, pa molim komentar:

"U zna?ajkama broda navodi se da brodica mora imati IPS propulziju što je skandalozno da se takva propulzija primjenjuje na plovilu za traganje i spašavanje, a ujedno je sustav propulzije koje niti jedno hrvatsko brodogradilište još nije ugradilo u neki od brodova. Naime, radi se o relativno novoj propulziji u nautici kojeg je proizvo?a? Volvo Penta, a sli?ni proizvodi su Cumminsov Zeuz, propulzija Azimuth  i još neki sli?ni proizvo?a?i. Kako navodi naš ?ovjek iz struke, njezino je održavanje veoma skupo i primjena takve propulzije namijenjena je za jahte i brodice te se pokazala kao dosta kvarljiva, a pogotovo propulzija IPS od Volva, a koju ima prototip brodice za traganje i spašavanje Lu?ke Kapetanije Zadar nabavljene 2017. godine od talijanskog dobavlja?a Cantiere Navale Vittoria. Treba uzeti u obzir da kad se pokvari takva propulzija plovilo ostaje na milost i nemilost moru.

-Gledaju?i s tehni?ke strane, nevjerojatno je da brodica za traganje i spašavanje ima IPS propulziju koja se vrti 360 pod morem što je idealno za samljeti osobu koja pluta dok se za njom traga. Tako?er je nevjerojatno da nitko nije sagledao da takav tip propulzije koriste manje jahte te da je to propulzija za pleasure (sport i razonodu) upotrebu, a ne radnu upotrebu. Isto tako kod te propulzije ima ogromnih problema sa servisom, problemati?na je za upotrebu, a njezino održavanje košta 10 tisu?a eura godišnje. Kad se ve? išlo na propelersku propulziju onda se trebala koristiti klasi?na, nepoderiva Direct Dive ili V Drive propulzija ?ije održavanje je vrlo jednostavno i jeftino. Samo za primjer, u svijetu se za ovakvu duljinu plovila za traganje i spašavanje najbolja pokazala water jet propulzija. Ona je bezopasna za ljude, može u?i u pli?ine te ima odli?ne manevarske sposobnosti."
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Damir s

U Nizozemskoj koriste uglavnom jet propulziju za pogon nihovih spasilackih brodova a imaju ih 78  https://www.knrm.nl/reddingboten.
  https://images.search.yahoo.com/search/images;_ylt=A0geK.MDjtldLn0AK7dXNyoA;_ylu=X3oDMTByMjB0aG5zBGNvbG8DYmYxBHBvcwMxBHZ0aWQDBHNlYwNzYw--?p=knrm&fr=chr-greentree_ie#id=207&iurl=https%3A%2F%2Fwww.damen.com%2F-%2Fmedia%2FNew-Corporate-Damen%2FImages%2FNews%2F2013%2F11%2FNew_KNRM_Rescue_Vessel_passes_capsize_trials%2FSearch_rescue_vessel.jpg&action=close

Nas sistem je da netko naruci specificirano plovilo po zelji i samo fali da napise proizvd i koja firma to proizvodi, ne gledaju oni nauticare nego svojl licni interes. Mada je Volvo renomirana firma i proizvodi IPS 10 tak godina treba gledati da se relativno brzo da servisirati i da je idiot proof. Sve sto viri ispod broda ima veliku sansu da se osteti i da plovilo bude onesposobljeno za plovidbu i manovriranje. Sa tim pogonom mogu zaboraviti doci negdje u blizinu plicaka ili stjena.  Mozda netko narucuje sminka plovilo za sebe i obitelj jos mogucnost  i da se brod i sam pozicionira za vez !!!!
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Damir s

Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

dmeter

Citat: Mala od portala  u Studeni 23, 2019, 02:10:34 POSLIJEPODNE

Dmeter, nažalost nisam tehni?ke struke da bih mogla detaljnije objasniti pojedinosti. Mogu jedino prenijeti ovo, pa molim komentar:

"U zna?ajkama broda navodi se da brodica mora imati IPS propulziju što je skandalozno da se takva propulzija primjenjuje na plovilu za traganje i spašavanje, a ujedno je sustav propulzije koje niti jedno hrvatsko brodogradilište još nije ugradilo u neki od brodova. Naime, radi se o relativno novoj propulziji u nautici kojeg je proizvo?a? Volvo Penta, a sli?ni proizvodi su Cumminsov Zeuz, propulzija Azimuth  i još neki sli?ni proizvo?a?i. Kako navodi naš ?ovjek iz struke, njezino je održavanje veoma skupo i primjena takve propulzije namijenjena je za jahte i brodice te se pokazala kao dosta kvarljiva, a pogotovo propulzija IPS od Volva, a koju ima prototip brodice za traganje i spašavanje Lu?ke Kapetanije Zadar nabavljene 2017. godine od talijanskog dobavlja?a Cantiere Navale Vittoria. Treba uzeti u obzir da kad se pokvari takva propulzija plovilo ostaje na milost i nemilost moru.

-Gledaju?i s tehni?ke strane, nevjerojatno je da brodica za traganje i spašavanje ima IPS propulziju koja se vrti 360 pod morem što je idealno za samljeti osobu koja pluta dok se za njom traga. Tako?er je nevjerojatno da nitko nije sagledao da takav tip propulzije koriste manje jahte te da je to propulzija za pleasure (sport i razonodu) upotrebu, a ne radnu upotrebu. Isto tako kod te propulzije ima ogromnih problema sa servisom, problemati?na je za upotrebu, a njezino održavanje košta 10 tisu?a eura godišnje. Kad se ve? išlo na propelersku propulziju onda se trebala koristiti klasi?na, nepoderiva Direct Dive ili V Drive propulzija ?ije održavanje je vrlo jednostavno i jeftino. Samo za primjer, u svijetu se za ovakvu duljinu plovila za traganje i spašavanje najbolja pokazala water jet propulzija. Ona je bezopasna za ljude, može u?i u pli?ine te ima odli?ne manevarske sposobnosti."
Ne slažem se s ni?im osim skoro nepoderiv Direct Dive.
ali sad smo barem razjasnili radi se o Azimutnom propulzijskom sustavu, razvijen je sredinom 90-tih godina , paralelno s razvojem elektro propulzije na brodovima. Prvotna ideja azimutnog propulzijskog sustava se pojavila u Finskoj  kao glavni  porivni pogon ledolomaca. Manevarska svojstva brodova koja koriste azimutnu propulziju su uvelike pove?ana s obzirom na mogu?nost zakretanja brodskog vijka 360° oko svoje vertikalne osi. Azimutni propulzijski sustav svoju primjenu je pronašao na razli?itim vrstama brodova kao što su LNG brodovi, brodovi za prijevoz sirove nafte, ledolomci, brodovi za kružna putovanja(skoro svi noviji s mw snagama), brodovi teglja?i i plovila za opskrbu itd,a u zadnje vrijeme i na malim yahtama IPS volvo penta.
Odrzavanje,ovlasteni servisi su tu. postoji procedura vremenski intervali itd. uvijek bi prije upravljao plovilom s Azipodom,a odrzavao direct drive. Ugradnja u plovilo je jednostavnija s azipod sistemom u odnosu na direct drive-
Jet drive e to je najgora moguca propulzija i najskuplja za odrzavat a i efikasnost je daleko najlosija.