Lagoon 421

Autor hidrotherapy, Srpanj 12, 2015, 05:49:13 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

hidrotherapy

Prošli tjedan sam imao skiperažu na Lagoonu 421.
Katamaran je dužine 12,60m, širine 7,5 m, deplasmana 13t i gaza 1,30m.
Pogone ga dva motora od 40 ks.
Spremnik goriva je 600 lit, dok je spremnik vode 700 lit. Tada onaj deplasman bitno poraste.
Na brodu su 4 kabine + skiperska, te 4 wc-a + skiperski s tušem.
Ono što moram odmah re?i je da je to najsporiji i najlošiji katamaran na kojem sam plovio. To se odnosi i na plovidbu motorom i na jedrenje.
Pri plovidbi motorom se odmah osjete dvokrake propele, naro?ito pri kretanju. Da su trokrake, bilo bi puno bolje.
Ono što je pohvalno, to je upravljivost kod manovri jer široko postavljeni motori omogu?uju izvrsno upravljanje pri uplovljavanju i isplovljavanju, što je uostalom odlika svih katamarana.
To sve vrijedi ukoliko ne puše bo?ni vjetar. Zbog izuzetno malog uronjenog dijela u vodu i velike površine iznad vode, pri ja?em vjetru dolazi do jako izraženog drifta. Tada se greške ne opraštaju, ve? je potrebno znati što u?initi u datom trenutku. Može vrlo lako do?i do ošte?enja katamarana ili susjednih brodova jer te vjetar jednostavno nosi.
Što se jedrenja ti?e, tu nema neke sre?e. Postoje katamarani koji su ra?eni za jedrenje kao napr. Outremer, Broadblue Rapier, Schionning, Gunboat i sl.
Ovaj Lagoon svakako nije jedan od njih. Niz vjetar još nekako i ide, ali u vjetar je ?ista patnja.
Dovoljno je re?i da mu je max kut u vjetar 60 stupnjeva, te da je okret u vjetar skoro nemogu?e napraviti jer brod jednostavno stane. Tad u pomo? uska?e zavjetrinski motor.
Uglavnom, jedrenje u vjetar svakako ne preporu?am.
Ono što mi se tako?er nikako ne svi?a je smještaj timuna na sredinu broda.
Da bi izbjegli smještaj motora ispod kreveta u krmenim kabinama u Lagoonu su se odlu?ili na smještaj motora u krmene gavone na samom kraju krma. To je rezultiralo nemogu?noš?u smještaja listova kormila iza propelera kao što je to i normalno, ve? se listovi kormila nalaze ispred propelera. Rezultat je jako loša upravljivost. Brod konstantno bježi ili lijevo ili desno. Nakon pet minuta meni dosadi borba s timunom, pa sam odmah nakon kretanja palio autopilot. Kod jedrenja to glupo rješenje još više dolazi do izražaja.
Ono što je odlika svih katamarana je da valove koji dolaze u ?istu krmu prima fantasti?no. Val od 1,5 - 2 m se niti ne osjeti.
Razlog zbog kojeg se ovaj katamaran kupuje je komfort i veli?ina. Nas je na brodu bilo 9 i niti u jednom trenutku se nismo osje?ali tijesno. Mjesta za smještaj stvari ima napretek.
Kuhinja je ku?nih dimenzija i ako tome dodamo ?ak tri frižidera, onda nam je sve jasno.
Brod je bio dvije godine u charteru u Turskoj i ovo mu je prva sezona kod nas. Razina održavanja je kod njih za dvije stepenice lošija nego kod nas, što se i vidi na brodu.
Isto tako, obiluju glupim rješenjima. Jedno od njih spajanje solarnog panela. Brod ima za svaki motor po jednu bateriju i dvije grupe servisnih baterija( po tri u svakoj grupi).
Pametni Turci umjesto da spoje panel na grupu koja pogoni frižidere i tako barem djelomi?no smanji potrošnju, oni su ga spojili na grupu koja pogoni rasvjetu, a rasvjeta se koristi cca dva sata dnevno, dok frižideri vuku struju 24 sata dnevno.
Isto tako sve instalacije su provedene bez nekog ve?eg reda i preglednosti, što više nalikuje na neki loši ru?ni rad, nego na najve?eg proizvo?a?a katamarana na svijetu.
Razina završne obrade u unutrašnjosti je isto tako dosta oskudna, a ?emu pridonosi i ubrzano starenje broda jer je u charteru.
Na to su u Lagoonu trebali ra?unati jer 90% njihovih katamarana završava u charter djelatnosti. Onaj tko kupi vlasni?ku izvedbu ili nema pojma o katamaranima ili nema dovoljno novca za bolji.
Ina?e, cijena solidno opremljenog novog Lagoona 421 je cca 350.000 Eur-a, što nikako nije malo novca za ono što se dobiva.
Ono što bih pohvalio je kvaliteta palubne opreme za jedrenje. Vin?evi su Harken, dok su štoperi, sortirke i boceli Spinlock.
Isto tako, pohvalio bih da na brodu postoji skiperska kabina i wc, što je dobro jer kod jedrilica skiper uglavnom spava u salonu. Da se razumijemo, nema tu nekog komfora, ali je barem odvojen od gostiju, pa ne mora zadnji i?i spavati i prvi ustajati.
Sve u svemu, to je jedan party boat kojem se na palubu slobodno može smjestiti 20 ljudi, a ne brod za jedrenje.
Nije mi bila namjera blatiti Lagoon, ali od istine se ne može pobje?i.

Kratki video:

https://www.youtube.com/watch?v=H7B-zrFTjt4