Prva charter trimaran ponuda u Hrvatskoj

Autor ziga8, Prosinac 09, 2014, 10:10:15 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ziga8

http://www.ijedrenje.com/novost/prvi-charter-trimaran-u-hrvatskoj/6812/  Evo prvu charter trimaran ponudu u hrvatskoj (cruising ve?e veli?ine). Šta mislite, jel to po?etak popularizacije trimarana?
Ja se stvarno nadam, da ?e biti više ponude i manjih trimarana. Koliko znam isto dolazi charter Dragonfly 28 idu?e godine, mislim da u Splitu?

hidrotherapy

Jedna lasta ne ?ini prolje?e.
Daleko smo mi od popularizacije bilo ?ega novoga. Novca uglavnom nema, a tko ga ima brodovi ga ne zanimaju.
Kod nas ?e ve?ina ljudi pljuvati po višetrupcima. To nije zato jer su ih oni dosta puta isprobali i jer im je mišljenje proizlazi iz iskustva. To je zato jer oni znaju sve i bez da probaju. Jednostavno znaju. Puno puta sam prisustvovao raspravama da li je bolje jedno ili drugo, a da sudionici rasprave nemaju pojma niti o jednom, niti o drugom. Meni je žao što je tako, ali kod nas su 90%  naše populacije stru?njaci za sve teme, pa mi imamo više "nogometnih trenera" nego nogometaša.
Katamarani još nekako i mogu pro?i, ponajviše zbog sve ve?e popularnosti u charteru, ali bojim se da ?e se trimarani na?ekati na popularnosti u Hr. Jedino ako stranci ne dovezu flotu.

Strici

:icon_scratch:
Mislim da je veliki problem njihova širina i zauzimanje "parkirnog" mjesta, ekvivalentno skupljeg, a siguran sam da bi mnogi jedrili?ar rado zajedrio na višetrupcu. Dakle kod nas je ekonomskoprakti?ni problem. :icon_scratch:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

hidrotherapy

To je problem i kod katamarana. U stranom svijetu vez za višetrupce napla?uju x1,5 od cijene monotrupca, a negdje ?ak i bez nadoplate. Kod nas u ve?ini slu?ajeva napla?uju x2.
Prednost manjih trimarana je što im se plovci mogu sklopiti, pa je onda na razini monotrupca. Ovaj od 45 stopa nema što sklapati.

hidrotherapy

ziga8

estan

Osobno volim katamarane i trimarane, ali ne ovakve s kulom babilonskom na mostu izme?u trupova, ve? više one izvorne, sportske, sa kabinama samo u trupovima ili trimaran s kabinom u srednjem trupu kao npr Dragonflay i sl. koji uz to ima i sklopive plovke pa se brod jako suzi na vezu. Naravno nisam protiv ovakve ?arter ponude, dapa?e, samo iznosim svoj ukus za takav tip brodova.