OPASNOST: ?uvanje ulovljene ribe u moru!

Autor Mala od portala, Siječanj 03, 2013, 07:45:28 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Mnogi neiskusni i priu?eni ribolovci (pogotovo oni s kontinenta) vjeruju da ?e svježinu ulovljene ribe najbolje o?uvati ako ulov drže u moru. No time ?ine kardinalnu grešku koja ih može stajati života! U procesu raspadanja, koji po?ne vrlo brzo nakon ulova, meso ribe po?inje ispuštati otrovne spojeve koji ljudskom organizmu mogu nanijeti grdne nevolje.

Kako je ova zabluda o ?uvanju ribe u moru prili?no raširena, molim forumaše koji imaju iskustva s ovom tematikom da nas malo podu?e.  :read2:
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Seriola Dumerili

U hladnijim periodima godine drzim ulov u moru. Osim salpe i pica, njima odmah izvadim drob. To bi trebalo napraviti sa svim ribama koje jedu bilje. Iglooo i slicni frizideri nisu vise tako skupi a uz dvije boce sa zaledjenom vodom drzati ce ulov hladnim dan, dva a bolje ledenice i duze.

vragec32

Interesantna tema!
Nisam znao!
Mala od ..., na koje se to vrijeme misli? Ne valjda na vrijeme od nekoliko sati?!
Ja bih dalje pitao zašto je, barem imam taj osje?aj, ustaljeno ili "obi?aj" ribe ne ?istiti odmah nakon što se ulove?
Zar ih nije bolje i jednostavnije odmah o?istiti, i ?uvati samo "?iste riblje sastojke".
Je li to zbog kilaže, težine, oblika, izgleda ... ili zašto?   :dontknow:

Eventum

Nisam o tome razmišljao,
obi?no ih o?istimo nakon završenog ribolova i stavimo u fridge...

Mala od portala

Za te otrovne kemijske spojeve, koji se nagomilavaju u tijelu ribe ako se drži u moru nakon ulova, znam otprije, no moram priznati da ne znam o kojim se spojevima radi. Pokušala sam zaguglati, no nisam dobila ništa konkretno. Raspitat ?u se još malo i pokušati prona?i preciznije infomacije.
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Nogicom

To je tzv. Skombroidno trovanje. Upisi u google. Npr. http://morsko-prase.hr/medicina_6.htm
Mi smo pazili kod ulova plave ribe, rumbaca, kojih smo znali dosta ulovit, da ga sto prije ocistimo i malo nasolit i u friz.

Mala od portala

Hvala, Nogicom, upravo to je ono na što sam mislila:
Dakle:

"Iako postoje mnoge mogu?nosti otrovanja na moru, nauti?ari se u suštini trebaju brinuti o tri glavna tipa otrovanja sa ribama. To su: skombroidno trovanje, ciguatera i puffer fish otrovanje te, naravno otrovanje školjkama, posebno paralitic shelfish poisoning.

Skombroidno trovanje ili skombrotoksizam je tipi?an tip trovanja hranom za vrijeme jedrenja u našim morima a ostala dva vezana su za jedrenje u tropskim morima o ?emu ?emo u idu?em nastavku.

Najprakti?niji na?in ribolova dok se jedri je panula, a na taj na?in obi?no se hvata plava riba. Plava riba, kao što su škombri, sardele, plavice, polande ili tune, ako se sa njom prije upotrebe nepravilno postupa, može uzrokovati ovo neugodno trovanje. Ovu ribu, nakon ulova treba odmah o?istiti i ?uvati u hladnjaku, a nikako, npr. u moru. Nažalost, ljudi ponekad ostave uhva?enu ribu da bude vu?ena u vre?i iza broda kako bi izbjegli neugodan miris na palubi i pripremaju je tek nave?er, kada je brod usidren ili vezan. Ukoliko se riba ne stavi odmah u frižider u njoj se može razviti histamin koji uzrokuje simptome skombrotoksizma.

Simptomi se javljaju 30 minuta do 4 sata nakon jela, u vidu utrnu?a oko usta i jezika, pe?enja i suho?e u ustima, vrtoglavice, mu?nine, povra?anja, proljeva i gr?eva u trbuhu. Usne, lice i jezik oteknu, otrovani se znoji, a koža ga može svrbiti. Sluznica o?iju, koža lica i tijela se zacrvene. Odmah valja isprati želudac, nazvati RADIO-MEDICO, zapo?eti s uzimanjem preporu?enih lijekova i krenuti prema kopnu."

(Objavljeno na Morskom prasetu, autor dr. Nebojša Nikoli?)